Tak uniemożliwia... Nie mówię już o czarnej zewnętrznej powłoce softboxa, wystarczy bariera z materiału dyfuzyjnego by uniemożliwić działanie podczerwieni z lampy.
Tak uniemożliwia... Nie mówię już o czarnej zewnętrznej powłoce softboxa, wystarczy bariera z materiału dyfuzyjnego by uniemożliwić działanie podczerwieni z lampy.
Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT
W pomieszczeniu ok. 16m2 przy parasolkach dyfuzyjnych 580EX bez najmniejszych problemów wyzwalała 420EX.
Informacja czy dezinformacja?580EX wyzwala slavy nie podczerwienią tylko przedbłyskiem. Tak jak pisałem, nie miałem problemów z wyzwoleniem 420EX nawet umieszczonej za obiektem tak że lampy na 100% się nie widziały. Wystarczyło jednak że 420 zobaczyła przedbłysk 580-tki choćby odbity od tła czy ścian i się dostosowała.
Jeśli lampy wyzwalane są wyzwalaczem ST-2 to wtedy idzie to przez podczerwień ale pewnie tylko lampa master a reszta jak w przypadku lampy na stopce czyli przedbłysk.
Przemek_PC Potwierdzam wszystko co napisałeś. Właśnie skończyłem próby. 580 -ka wyzwalała slave 420EX bez najmniejszego problemu. Nawet jak się nie widziały. Było dokładnie tak jak napisałeś. Dzięki!
to mam pytanie, odnośnie fotoceli w lampkach YongNuo. Czy jak taka lampką będzie za softboxem to czy softbox nie przysłoni fotoceli uniemożliwiając błysk. np. w ustawieniu lamp naprzeciw siebie...
Jutro powinienem mieć BK-3 więc będę mógł sprawdzić to o co pytasz.