Strona 64 z 175 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674114164 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Jak mnie wku.. wkurza pierdaczenie takich kocopołów!

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    System bezprzewodowy firmowy pracuje wyłącznie w TTLu. Nie pozwala na manualną prace lamp.
    Nie prawda!!! Pracuje też bez problemów w manualu. Weź z łaski swojej dwie lampki do łapek i sprawdź. Jak nie masz dostępu to poniżej wycinek z instrukcji 580EX.

Podział siły błysku grup to programowa korekta czasu naświetlenia błysku danej grupy i tak posługującej się TTLem.
    Wytłumacz mi proszę, co do diabła znaczy "korekta czasu naświetlania błysku"?

Nie ma zmian mocy!
    A właśnie że są!

Wszystko - idzie b ł y s k i e m.
    Z ST-E2 też idzie błyskiem?

Dlatego np lampa master ustawiona na "bez błysku" - wali. Błyska - ale nie w czasie otwarcia migawki!
    Masz na prawdę bogatą wyobraźnie! A na prawdę wygląda to tak:
    (lampa po prawej to master, widać na wyświetlaczu że błysk mastera jest wyłączony)

Może mi się tylko wydaje, ale jak dla mnie to błysk mastera jest widoczny:

Znasz jeszcze jakieś fajne bajki ups... sory... WNIOSKI, którymi chciałbyś się na forum podzielić?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Moją intencją było zainicjowanie tematu.
    Rzecz polega na tym że nigdzie nie potrafię znaleźć schematu działania systemu bezprzewodowego i stąd pomyłki i błędne wnioski.
    Coś koszmarnego - nieprawdaż?
    Można mieć wnioski - ale tylko właściwe i nie do obalenia?

Faktycznie - pomyliłem się: można ustawić M.
    A poza tym: dzięki za celne i miłe podsumowanie moich bajek ale - na pewno ST2 przekazuje błyskiem dane tyle że przez czerwoną szybkę. W lampach Canona nie ma żadnych takich elementów które byłyby promiennikami podczerwieni- chyba że ktoś wymyślił palnik błyskowy pracujący podczerwienią.
    Lampa błyskowa nie reguluje mocy błysku tylko czas trwania błysku.
    Działa podobnie jak migawka.
    Stad - jeśli nastawisz jakąś zmianę proporcji - choćby 1/2 - to lampa zrealizuje to korygując czas błysku a nie zmieniając moc.
    Co do błysku mastera - widocznie błysk przesyłający dane jest jednocześnie z błyskiem głównym w czasie gdy migawka jest już otwarta- masz rację.
    Master błyska słabym błyskiem nirejestrowanym na zdjeciu a przenoszącym dane - widzisz inne wytłumaczenie?
    To bardzo prawdopodobne bo oszczędza czas.
    Wciąż usiłuję wydedukować jak to działa.
    Może - jak wiesz - to napisz?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Szkoda że nie można doedytować.
    Błysk mastera widoczny na zdjęciu to nic innego jak sygnał wyzwolenia slava! Może niesie jeszcze informacje ; może tylko wyzwala ale na pewno skądś slave musi dostać sygnał do odpalenia.
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 25-06-2010 o 09:54 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak, jak na moje to to jest właśnie błysk taki "fotocelowy", dzięki któremu slave dokładnie wie kiedy błysnąć swoim.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Jaki by ten błysk nie był, d*pa że się go nie da wyłączyć...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Z ST-E2 też idzie błyskiem?
    Tak, tyle że w podczerwieni, dlatego raczej go nie zobaczysz, ale skądś wynika fakt że sterownik i lampy muszą się 'widzieć', bo nie jest to sterownik radiowy...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Nie ma też żadnej p o d c z e r w i e n i w systemie. Niech nikogo nie mylą czerwone szybki. Wszystko - idzie b ł y s k i e m.
    Transmiter ST-E2 do komunikacji z lampami używa podczerwieni. Następnym razem przed wypisywaniem takich rewelacji poczytaj trochę o sprzęcie/systemie który będziesz "opisywał".

Aby nie być gołosłownym:

http://www.usa.canon.com/consumer/co...7&modelid=8304

"Transmission System: Infrared pulse"
    EOS + Speedlite

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak dla mnie, to błysk to krótkotrwałe zaistnienie stosunkowo silnego światła. Światło wg fizyki to część promieniowania elektromagnetycznego podlegającego prawom optyki geometrycznej i falowej. Jak dla mnie, to podczerwień zalicza się do światła, więc "Infared pulse" zalicza się do błysku.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Przepraszam - ale informacji Canona "for USA consumer" nie uważam za wiarygodne.
    Podczerwień jest niewidzialną częścią pasma - wystaczy popatrzeć na nadajnik dowolnego pilota TV. Natomiast w ST2 w i d a ć błysk - zza ciemnoczerwonej szybki. Jesli więc wystarczy źródło światła przesłonić ciemnoczerwoną szybką żeby zaliczyć to do podczerwieni - to ok. Wszystko działa w podczerwieni... Lampy główne błyskające białym palnikiem - też? A jak ktoś mysli że za ciemnoczerwonymi szybkami lamp kryje się tajemnicza podczerwień - no to powodzenia.
    Przesłonięcie palnika ST2 ma za zadanie maksymalnie usunąć widoczność błysku - żeby nie było tak jak na pokazanych zdjęciach.
    Metz który steruje lampami Canona nie twierdzi że coś robi w podczerwieni: daje ciemnoczerwoną przysłonkę na lampę i też to działa. I bez przysłonki - też działa.
    Ok - ja wyłączam się już z dyskusji przepraszając za zamieszanie.
    Chciałem tylko spróbować odmitologizować magiczną "podczerwień" w systemie bezprzewodowych lamp Canona; zrozumieć jak to działa.
    Ale ostatecznie - nie ważne jak - ważne że działa :-)

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Za darmo to można w zęba dostać Przesyłka wliczona jest w cenę, ot co.
    Tak tak... oczywiscie...
    Zwlaszcza ze te odbiorniki w PL kosztuja mniej wiecej 80-90pln za sztuke + przesylka, a w HK okolo 60pln (w przeliczeniu na PLN) i to juz z przesylka.
    Zasadniczo masz dwa w cenie jednego. Faktycznie koszt wysylki wliczony w cene jest dramatyczny :P
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przesłonięcie palnika ST2 ma za zadanie maksymalnie usunąć widoczność błysku - żeby nie było tak jak na pokazanych zdjęciach.
    Żeby postawić kropkę nad i, proponuję komuś zrobienie zdjęcia przy użyciu ST-E2 na OC-E3 i lampy sterowanej tym sterownikiem.

Strona 64 z 175 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674114164 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów