Strona 63 z 175 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Za darmo to można w zęba dostać Przesyłka wliczona jest w cenę, ot co.
    Możliwe, ale przecież niektóre rzeczy są do kupienia za 3$ , a przesyłka i tak jest 'darmowa' ( skoro mam jak byk w aukcji wypisane- "Wysyłka: Bezpłatnie" , to dla mnie jest bezpłatnie ), a wątpię żeby wysyłka kosztowała mniej jak 3$. Nie opłacałoby się sprzedawcy to... no chyba, że ma pozawierane jakieś umowy odnośnie przesyłek. nie wiem

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k4cper Zobacz posta
    Możliwe, ale przecież niektóre rzeczy są do kupienia za 3$ , a przesyłka i tak jest 'darmowa' ( skoro mam jak byk w aukcji wypisane- "Wysyłka: Bezpłatnie" , to dla mnie jest bezpłatnie ), a wątpię żeby wysyłka kosztowała mniej jak 3$. Nie opłacałoby się sprzedawcy to... no chyba, że ma pozawierane jakieś umowy odnośnie przesyłek. nie wiem
    Dokładnie tak jest. Chińczycy, Hongkończycy itp mają takie obroty i tak wiele przesyłek że na grube sumki podpisują zryczałtowane umowy ze spedytorami (w większości EMS i DHL).

PanPolan
    Guest

Domyślnie

Dziś przytrafiła mi się dziwna sprawa z moim wyzwalaczem (YONGNUO) i lampą (SUNPAK AF4000). Mianowicie wszystko działało bez zarzutów (body 400D) do póki lampa sama nie zaczęła błyskać. Na początku myślałem że może w pobliżu ktoś wyzwala na tym samym kanale ale okazało się że nie. Po przeanalizowaniu sytuacji sprawa wygląda tak, że lampa (wyzwalacz) świruje na jeden z poniższych sposobów:
    - lampa błyska sama, naładuje się i znowu błyska, w kółko
    - błyska przy wciśnięciu spustu migawki do połowy, dalej nie dociskam a ta i tak się wyzwala
    - błyska jakieś 2 sekundy po zamknięciu migawki
    - działa normalnie, to niestety najrzadziej
    Najdziwniejsze że robiłem dziś normalnie zdjęcia, wszystko było OK, później schowałem sprzęt do plecaka, bo robiłem bez lampy a kiedy znowu wyciągnąłęm zaczęły się problemy. Dodam, że po podłączeniu do body błyska wtedy kiedy powinna. Co mogło się stać, jak to naprawić?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sprawdzić w domu. Może akurat byłeś na jakimś mega polu elektromagnetycznym czy coś.

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja tak troche z innej beczki, wiem że niektórzy zamawiali wyzwalacze yongnuo z Hongkongu badz z Chin a ja potrzebuje samego odbiornika i jednak mam opór i lęk przed zamówieniem, gdyby ktoś zechciał mi przesłać jakiegoś liniacza z bezpieczną aukcją z HK lub Chin to byłbym szczerze wdzięczny. dokładnie potrzebuje rf-602rx

p.s

Wybaczcie że tu piszę ale to chyba nie najgorsze miejsce nie ?
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

PanPolan
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Sprawdzić w domu. Może akurat byłeś na jakimś mega polu elektromagnetycznym czy coś.
    W domu to samo

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czapa Zobacz posta
    potrzebuje samego odbiornika i jednak mam opór i lęk przed zamówieniem, gdyby ktoś zechciał mi przesłać jakiegoś liniacza z bezpieczną aukcją z HK lub Chin to byłbym szczerze wdzięczny. dokładnie potrzebuje rf-602rx
    od producenta - http://cgi.ebay.pl/RF-602-Single-Rec...item2307ca8ac9

btw. zaoszczędzisz tylko 15zł kupujac w HK zamiast PL (chociaż zawsze coś)- na allegro - http://allegro.pl/item1090958273_dod...p_yongnuo.html

Q8a
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PanPolan Zobacz posta
    W domu to samo
    miałem raz podobny problem z moim odbiornikiem, ale po wymianie baterii sprawa sama się wyjaśniła
    2 dni temu ponownie pojawiły się te same problemy, odbiornik wyzwalał lampę od razu kiedy się naładowała, ale jestem niemal przekonany, że znów padły mi bateryjki (gdy przełożyłem paluszki z drugiego odbiornika, to źle pracujący odbiornik działał bez zarzutu).

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ...ale to jest chore, żeby w instrukcji od lampy master napisać, aby ustawić ją w tryb M i nastepnie ustawić wydajność dla poszczególnych slave; podczas gdy w instrukcji od slave stoi napisane, że jak master jest w trybie M, to slave nie działa (i rzeczywiście nie działa).
    Oj Panie Kolego :-)
    Zabawne nie jest ale wynika z tego że Canon w temacie swoich lampek jest tak tajemniczy że "ło Jesu" - nawet instrukcji nie "umią" napisać! .
    Krzystając więc z okazji - pozwolę sobie podzielić się własnymi dalszymi wnioskami pracy systemu master-slave.
    System bezprzewodowy firmowy pracuje wyłącznie w TTLu.
    Nie pozwala na manualną prace lamp.
    Podział siły błysku grup to programowa korekta czasu naświetlenia błysku danej grupy i tak posługującej się TTLem.
    Nie ma zmian mocy!
    Nie ma też żadnej p o d c z e r w i e n i w systemie. Niech nikogo nie mylą czerwone szybki. Wszystko - idzie b ł y s k i e m. Zmodulowanym światłem błysku. Dlatego np lampa master ustawiona na "bez błysku" - wali. Błyska - ale nie w czasie otwarcia migawki!
    Działa to mniej- więcej tak:
    1.Master wysyła błysk który inicjuje wyzwolenie slavów i pomiar TTL: swój i slavów.
    2.Master wysyła drugi błysk przenoszący ustawienia do slavów (parametry błysku przeliczone z pomiaru TTL i korekt/podziału proporcji).
    3.Otwiera się migawka...
    4.Master wysyła/nie wysyła błysk główny; slavy wysyłają błysk główny.

Przy znajomości tego schematu działania wiadomo czego oczekiwać: dlaczego tak trudno wyzwalać lampami Canona lampy studyjne; fotocele; i jak własciwie operować lampami by maksymalnie wykorzystac system ( powtarzam: nie ma żadnej podczerwieni!)
    Dzieje się to p i e k i e l n i e szybko.
    System chińskich wyzwalaczy zastępuje Canonowską "kabelkologię" typu przewody TTL; rozgałęźniki TTL i in TTLe - wszystko w bajońskich cenach i wiadomo jak wygodne.
    Nadal będe sie upierał że to co Canon wymyślił i dopracował - jest i lepsze i prostsze :-)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja tam mając jedną 580II na 50d, a drugą jako slave mogę przełączyć je obie na M i ustawiać moce na drabince 1/128 - 1/1.

Strona 63 z 175 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów