Strona 57 z 175 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Pobawiłem się (zgodnie z obietnicą :-) swoją 550EX. Najpierw wykręciłem: dwie duże i dwie małe śrubki mocujące stopę. Potem - przy ustawionym wpoprzek palniku - po jednej z każdej jego strony - śrubki mocujące f r o n t obudowy lampy. I już byłem w środku. Razem z frontem który dał się łatwo oddzielić miałem w łapie jakiś malutki (2x2 cm) moduł połączony z resztą lampy cienkimi 3 przewodami. Odłączyłem OD LAMPY- bo tam jest wtyk/gniazdo(brązowe). Podkreślam - od lampy bo to co jest w module NIE JEST GNIAZDKIEM!!!. Moduł mocowany jest dwiema śrubkami do uwolnionej części obudowy.Miałem więc już w ręku "COŚ" odpowiedzialne za systemowe przesyłanie danych pomiędzy lampami!
    Skąd wiedziałem że to "to"?
    No cóż: czarna taśma samoprzylepna; 10 min zdjęć w wersjach "zaklejanie różnych otworów" i wiadomo. Jak się zaklei tę ciemnoczerwoną szybke pod palnikiem - adios sterowanie! Cała reszta to oświetlenie wspomagające i różne takie..Oczywiście MOGĘ SIĘ MYLIĆ!
    Dalej było prosto: bez żadnej destrukcji lampy wypchnąłem szybkę (jest na zatrzaskach) a przez powstałą dziurę przewlokłem OD ZEWNĄTRZ kabelek od "modułu" i wpiąłem się powtórnie w płyte lampy. 6 śrubek - i mam "system II generacji" - bezkierunkowy!
    Szybko przykleiłem plastrem moduł z boku lampy.
    Obie - przerobioną i identyczną, drugą, nieprzerobioną 550 zamocowałem obok siebie na szynie i dawaj na dwór!
    Obiektywnie przyznam: słońca nie było.
    Ale z przeprowadzonych "badań" ewidentnie wyszło: to jest to.
    Widać czujnik - lampa wali aż miło.
    I to wyraźnie tam gdzie druga identyczna ani drgnie.
    Pobieżna zmiana w absolutnym stopniu nie ingeruje w konstrukcję lampy. Myślę teraz że wystarczy znaleźć taką samą wtyczkę i gniazdko jak w lampie by skonstruować miniprzedłużacz tak by moduł (fabrycznie nieźle obudowany w metalowej puszce) można było np rzepem samoprzylepnym mocowac gdzie się zechce...
    ... na korpusie lampy z dowolnej strony...
    ....poza softboxem w którym tkwi lampa - z pełną widocznością w kierunku aparatu
    ...w innym - dowolnym miejscu w którym widocznośc pomiędzy aparatem a czujnikiem pozwoli znacznie wydłużyć zasięg pracy niegłupiego w końcu - sytemu bezprzewodowego wyzwalania lamp.
    Robiłem piękne zdjęcia w trakcie rozbierania lampy ale potem złapałem ten sam aparat do testów i jak zabrakło miejsca to ..format i sruuu.
    Tak to wygląda finalnie:
    http://picasaweb.google.com/mariusz....veIIGeneracji#
    Wg mnie: dział zaskakująco dobrze.
    Nie ingeruje w strukturę lampy nie deprecjonując jej wartości - w 100% odwracalne!
    Nie wiąże się z poważnymi kosztami.
    Wymaga dobrego wkrętaka - "śrubecki są delikatniuchne"
    HSS oczywiście działa ale faktycznie - moc dostaje w d... potężnie.
    Pełne sterowanie lampą zgodnie z systemem master/slave.
    Można rozwijać: zastosowac układ optyczny by poprawić zasięg; umieścić w jakiejś osłonie by eliminować słońce, no - może nawet sprawdzić jak długi kabel pociągnie z lampą?
    Pole do popisu dla wnikliwych....wow!
    Aa... składając lampę sugeruję by najpierw obrócić palnik do pozycji podstawowej i zatrzasnąc kołek w obudowie (stalowy kołek na sprężynie w obudowe która została z lampą). Połówki lampy łatwiej się schodzą.
    Pytania? ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A czy ktoś korzysta może z takiego wynalazku jak Pixel PAWN TF-361 ? Kosztuje to jakieś 200pln, a interesuje mnie jak się sprawuje z 430 EXII i jak wypada w porównaniu do YongNuo rf-602 ?

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

tak czytam i czytam.. myślałem o phottix tetra, ale jednak nie, bo tandetne wysokie odbiorniki, wolałbym dołożyć do phottix astry, tyle że już cenowo zbliżam się do yongnuo rf-602
    teraz już poważniej rozważam zakup yongnuo, nutruje mnie tylko jedno - są sprzedawane osobno dla modeli canona 350, 400, 450... i osobno dla 30, 40, 50 d - czy tutaj różnicą jest tylko wtyczka kabelka synchro? Nurtuje mnie to, ponieważ posiadam 400d, ale możliwe, że w niedalekiej przyszłości przesiądę się na xxD.

Coś już napisał

Domyślnie

hekselman a nie prosciej zamiast rozkrecac lampe zmontowac cos ze swiatlowodu - widzialem gdzies cos takiego do pilotow na podczerwien jesli sprzet jest schowany w szafie to na zewnatrz jest tylko odbornik ze swatlowodem i koncowka swiatlowodu przyklejona do sprzetu.

Podobna zasade stosuja tez konkurenci pocket wizard - Radio Popper.
    Chodzi mi o cos prostego, jak kawelek swiatlowodu z kawalkiem jakiejs "soczewki" zbierajacej sygnal - nie wiem czy dobrze kumam ale to by bylo chyba proste i w miare tanie

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Oczywiście!
    Nawet mam podobne urządzenie tylko nie ma tam światłowodu tylko COŚ co wymaga zasilacza- to że sieciowego dałoby sie obejść. Ale oczywiście - wszytskie pomysły są warte rozpatrzenia szczególnie jak są poparte przykładami.
    Powiem wprost: chciałem sprowokować kolegów których inwencję blokuje strach o cenny w końcu przedmiot jakim jest lampa. Docelowo - chętnie zapłaciłbym np za przeróbkę lampy dzieki której ta "dostałaby" mini gniazdko w rodzaju słuchawkowego w które mógłbym wetknąc taki sam element światłoczuły jak oryginalny.
    Z możliwościa ustawienia go sobie np na rzepie gdzie mi pasuje.
    Albo jakieś inne rozwiązanie: może być swiatłowód!
    Możesz popróbować z lampą?

Coś już napisał

Domyślnie

mi chodzilo nie o caly transmiter tylko o kawelek swiatlowodu przyklejony do odbiornika w lampie i koncowke wypuszczona na zewnatrz gdzie nam pasuje. Taki maly prosty rzedluzacz optyczny

Coś już napisał Awatar Balcer
    Miasto
    Nadmorska

Domyślnie

Panowie tak poza tematem, szukam wyzwalacza radiowego do skromnych ok. 300+/- 50 zł. Aktualnie działam na kablu, jednak w b. dużych pomieszczeniach jak mam podłączony kabel do jednej lampy, które są ustawione na jednej wysokości to fotocela w drugiej już mi nie łapie. Jednak chodzi mi jeszcze o takową sprawę przy kablu i czasie 1/250 pojawia mi się już niedoświetlony pasek (skutki mechanicznej migawki :/ ), przy niektorych ofertach spotkałem się z opisem ze czas synchro wynosi ok 1/125s do 1/250, czyli wychodzi na to że przy 1/125s może wystąpić już nie doświetlony pasek?
    Pozdrawiam
    Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dobry wyzwalacz do skromnych 300zł - YongNuo RF602. Duży zasięg, dobra cena, dobre wykonanie, wszystko fajnie. Pasek rzeczywiście pojawia się przy 1/250, ale jest raczej niewielki i często nie będzie przeszkadzał. przy 1/200 nie ma już najmniejszego problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Dobry wyzwalacz do skromnych 300zł - YongNuo RF602. Duży zasięg, dobra cena, dobre wykonanie, wszystko fajnie. Pasek rzeczywiście pojawia się przy 1/250, ale jest raczej niewielki i często nie będzie przeszkadzał. przy 1/200 nie ma już najmniejszego problemu.
    Tyle kosztuje w PL?? W HK kupiłem nadajnik i 2 odbiorniki za 160 zł z przesyłka... Warto kupić dla samego sprawdzenia czy się spodoba
    5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
    Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez till Zobacz posta
    Tyle kosztuje w PL?? W HK kupiłem nadajnik i 2 odbiorniki za 160 zł z przesyłka... Warto kupić dla samego sprawdzenia czy się spodoba
    masz jakiś sprawdzony sklep jak niektórzy piszą o http://www.dealextreme.com/ , czy eBay ?

w PL na allegro rf-602 stoją po ~157zł z jednym odbiornikiem, dodatkowy to wydatek ~85zl

Strona 57 z 175 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów