Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Sebcio - twierdzisz, że nawet z dwoma lampami ciężko jest doświetlać w pełnym słońcu? Na tym filmie
    http://www.youtube.com/watch?v=k7qEgl2uQHg
    używają wprawdzie po trzy lampy z każdej strony, ale one są w trybie HSS. A gdyby zrezygnować z krótkich czasów, domknąć przysłonę, ustawić te 1/200, to dałoby się zrobić coś podobnego z jedną gołą lampą ( tzn. po jednej z każdej strony, zamiast trzech)? Chodzi mi raczej o samą moc błysku, wiadomo, że jakość światła, z jednego flesza a z kilku, to inna bajka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Sebcio - twierdzisz, że nawet z dwoma lampami ciężko jest doświetlać w pełnym słońcu? Na tym filmie
    http://www.youtube.com/watch?v=k7qEgl2uQHg
    używają wprawdzie po trzy lampy z każdej strony, ale one są w trybie HSS. A gdyby zrezygnować z krótkich czasów, domknąć przysłonę, ustawić te 1/200, to dałoby się zrobić coś podobnego z jedną gołą lampą ( tzn. po jednej z każdej strony, zamiast trzech)? Chodzi mi raczej o samą moc błysku, wiadomo, że jakość światła, z jednego flesza a z kilku, to inna bajka.
    wiekszosc ujec robia 6 lampami na raz, daje to z 900Ws,
    zdjecia robia golymi palnikami, pewnie zoom na 50mm nawet to faktycznie moga dac rade, ja zawsze jednak mysle tez o jakis modyfikatorach, ktore zabieraja troche mocy, jednak faktycznie w takich zdjeciach sportwych nie sa one tak konieczne,

jesli chodzi o HSS i nie HSS to sprawa wyglada mniej wiecej tak, ze majac 3x580EX w HSS = jedna 580EX bez HSS z przymknieta przyslona (wszystko to w systemie Canona przez IR bo np Pocketwizardy daja wiecej mocy w HSS)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jesli chodzi o HSS i nie HSS to sprawa wyglada mniej wiecej tak, ze majac 3x580EX w HSS = jedna 580EX bez HSS z przymknieta przyslona
    Takiej informacji mi zawsze brakowało. Dzięki wielkie!

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Takiej informacji mi zawsze brakowało.
    Ja już kiedyś mierzyłem spadek mocy 580II przy włączeniu HSSa. Z tego co pamiętam, to wyniki opublikowałem w wątku o przedłużaniu kabla ettlowego. Nie chce mi się szukać, utrata była gdzieś 2,5EV.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP
    Takiej informacji mi zawsze brakowało. Dzięki wielkie!
    Przecież takie informacje są w instrukcji, liczba przewodnia w zależności od czasu naświetlania.

micles zauważ, że moc w trybie hss zależna jest od czasu naświetlania, nie możesz więc napisać, że spadek jest 2,5EV bo inny jest dla np. 1/320 a inny (większy) dla np. 1/4000.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lama Zobacz posta
    moc w trybie hss zależna jest od czasu naświetlania, nie możesz więc napisać, że spadek jest 2,5EV bo inny jest dla np. 1/320 a inny (większy) dla np. 1/4000.
    Przy przejściu przez x-sync maleje nam o 2,5EV a później jest już proporcjonalnie (czas : przysłona).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Przy przejściu przez x-sync maleje nam o 2,5EV a później jest już proporcjonalnie (czas : przysłona).
    No teraz się w pełni zgadzam Samo włączenie HSS przy czasie x-sync "zjada" ok. 2EV, a później to już te same zasady jak dla zastanego.

Uprawnienia umieszczania postów