Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog
Witam,
Czy ktos wie czy w takim połaczeniu lamp, 580EXII + 420EX, w 420EX bedę mógł sterowac manualnie siłą błysku? Ewentualnie z aparatu (C 50D).
Czy aby ta konfiguracja działała lampa master (580EX) musi pracowac w TTL-u?
Z jaka mocą jest wtedy wyzwalana 420ex?
Ewentualnie jaka lampę powinienem dokupić do 580EX jesli chce błyskać z dwóch i na obu chciałbym manualnie sterowac siłą błysku
EOS 50D; 350D; Tokina 12-24, EF 18-55; EF 85/1.8; EF 50/1.8; Sigma 30 1.4, 580 EX II i kilka szkieł m42
pytanie. mam dwie lampki - nissina di622 wyzwalanego z wbudowanej (na drugi blysk) i yashice cs-220 auto nie wyzwalanej na razie w ogóle. I teraz: jak wyzwolić yashice razem z nissinem? fotocela na 2 błysk jest nie do dostania i kosztuje tyle co mała lampa. Radiówka też odpada - nie da się otworzyć kukułki. Kabel tak samo. Nissina nie chcę modować bo się na tym nie znam i byłoby więcej szkody niż pożytku. Jest jakiś ratunek czy nie bardzo?
Widzę, że jestem tu potrzebny. Otóż ztcp (było to dawno) lampa slave musi widzieć zarówno nadajnik IR mastera, jak i jego błysk z palnika (chociażby na 1/128, ale nadal). Spowodowane jest to najprawdopodobniej potrzebą synchronizacji błysków (przez IR idą dane, a slave błyska wtedy kiedy zobaczy błysk mastera).Taki właśnie test robiłem, tylko że 2x580II i nie pamiętam co mi wyszło, ale raczej to co napisałem jeden cytat wyżej.Będzie działać HSS, odległość w zależności od otoczenia, w pokoju błyska zawsze, na dworze już słabo. W softboxach mi działa, ale to dlatego, że ja IRy od lamp mam poza softami.Używam zestawu 50d + kabel ettl + 580II na masterze i druga 580II na slave'ie i można z menu od 50d robić wszystko (ettl, ettl z ratio A:B i innymi, oraz także manual obu lamp).
Jeszcze jedno dość ciekawe spostrzeżenie warte przytoczenia w tym wątku :
Ostatnio edytowane przez micles ; 24-02-2010 o 20:39
spadek mocy lampy latwo logicznie okreslic, skoro czas synchronizacji wynosi 1/250s to:
do 1/500s moc lampy spada dwukrotnie
do 1/750s moc lampy spada trzykrotnie
do 1/1000s moc lampy spada czterokrotnie
...
przy 1/4000s moc lampy spada szesnastokrotnie, mamy wtedy lampe o liczbie przewodniej 10 przy 105 mm
wiec latwo zauwazyc, ze nawet przy 580EX przy HSS w plenerze szybko brakuje mocy,
wynika to oczywiscie z faktu, ze lampa musi blysnac odpowiednia ilosc razy przy przebiegu migawki
oczywiscie sa to wartosci teoretyczne i przyblizone
Mi głównie chodziło o to, że przy uruchomieniu trybu HSS jesteśmy 2EV w plecy, więc jeżeli brakuje nam mocy w HSS, to możemy przejść na tryb zwykły (pogodzić się z przymkniętą przysłoną) i mieć +2EV w mocy lampy.
pytanie dot. radiowego wyzwalania lamp błyskowych:
wszystko ładnie pięknie, mamy pockety, chińczyki, rf-602 itp. - ale zakładając to wszystko na aparat pozbawiamy się wspomagania autofocusa, co w ciemnym studio może być dość istotne.
czy jest jakiś nadajnik radiowy, który ma canonowskie wspomaganie AF??
albo jeszcze ciekawiej: osobne urządzenie - samo wspomaganie AF jako przelotka?
tak tak, wiem, tylko w erze... no ale może jednak ktoś coś wymyślił![]()
pozdro.,
m.