Strona 36 z 175 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    rozwiazaniem sa jeszcze filtry szare, ab zejsc do tych 1/250s
    Jest to rozwiązanie, ale przy kilku obiektywach i dobrej jakości filtrach chyba niewiele mniej kosztowne niż PocketWizardy Tracimy też możliwość zamrożenia szybszego ruchu i poniekąd pewnie też jakość. W końcu w torze optycznym pojawia się kolejny element.
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Jest to rozwiązanie, ale przy kilku obiektywach i dobrej jakości filtrach chyba niewiele mniej kosztowne niż PocketWizardy Tracimy też możliwość zamrożenia szybszego ruchu i poniekąd pewnie też jakość. W końcu w torze optycznym pojawia się kolejny element.
    wwszystko to prawda, chociaz mozna posilic sie systemem Cokina, wtedy jeden filtr jest na wszystkie obiektywy
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Witam,

Czy ktos wie czy w takim połaczeniu lamp, 580EXII + 420EX, w 420EX bedę mógł sterowac manualnie siłą błysku? Ewentualnie z aparatu (C 50D).
    Czy aby ta konfiguracja działała lampa master (580EX) musi pracowac w TTL-u?
    Z jaka mocą jest wtedy wyzwalana 420ex?

Ewentualnie jaka lampę powinienem dokupić do 580EX jesli chce błyskać z dwóch i na obu chciałbym manualnie sterowac siłą błysku
    EOS 50D; 350D; Tokina 12-24, EF 18-55; EF 85/1.8; EF 50/1.8; Sigma 30 1.4, 580 EX II i kilka szkieł m42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    mysza82, MZ za dużo kombinujesz...

Skoro na lampach będą softboxy to po co Ci ten TTL w sumie??
    Przecież chyba reporterki bieganej tym robić nie będziesz... Leć z tym na manualu wszystko.
    Nie tylko TTL ale HSS aby mieć czasy mniejsze niż 1/250, a filtry szare wydaje mi się kombinowanie pod górkę

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

pytanie. mam dwie lampki - nissina di622 wyzwalanego z wbudowanej (na drugi blysk) i yashice cs-220 auto nie wyzwalanej na razie w ogóle. I teraz: jak wyzwolić yashice razem z nissinem? fotocela na 2 błysk jest nie do dostania i kosztuje tyle co mała lampa. Radiówka też odpada - nie da się otworzyć kukułki. Kabel tak samo. Nissina nie chcę modować bo się na tym nie znam i byłoby więcej szkody niż pożytku. Jest jakiś ratunek czy nie bardzo?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Zresztą były osoby na forum które to sprawdzały w sposób praktyczny (o ile się nie mylę to m.in. Micles).
    Widzę, że jestem tu potrzebny. Otóż ztcp (było to dawno) lampa slave musi widzieć zarówno nadajnik IR mastera, jak i jego błysk z palnika (chociażby na 1/128, ale nadal). Spowodowane jest to najprawdopodobniej potrzebą synchronizacji błysków (przez IR idą dane, a slave błyska wtedy kiedy zobaczy błysk mastera).
    Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    W takim razie proponuję przeprowadzić mały eksperyment np. ustaw 580EX jako master a 430EX jako slave. Następnie zasłoń w sposób pewny (tak aby komunikacja pomiędzy lampami nie była możliwa) nadajnik IR mastera i spróbuj wyzwolić 430EX. Następnie w taki sam sposób (tak aby z lampy nie wydostał się żaden błysk) zasłoń palnik mastera i ponownie spróbuj wyzwolić slave-a.
    Taki właśnie test robiłem, tylko że 2x580II i nie pamiętam co mi wyszło, ale raczej to co napisałem jeden cytat wyżej.
    Cytat Zamieszczone przez mysza82 Zobacz posta
    Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave? I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?
    Będzie działać HSS, odległość w zależności od otoczenia, w pokoju błyska zawsze, na dworze już słabo. W softboxach mi działa, ale to dlatego, że ja IRy od lamp mam poza softami.
    Cytat Zamieszczone przez william4i Zobacz posta
    Witam,

Czy ktos wie czy w takim połaczeniu lamp, 580EXII + 420EX, w 420EX bedę mógł sterowac manualnie siłą błysku? Ewentualnie z aparatu (C 50D).
    Czy aby ta konfiguracja działała lampa master (580EX) musi pracowac w TTL-u?
    Z jaka mocą jest wtedy wyzwalana 420ex?

Ewentualnie jaka lampę powinienem dokupić do 580EX jesli chce błyskać z dwóch i na obu chciałbym manualnie sterowac siłą błysku
    Używam zestawu 50d + kabel ettl + 580II na masterze i druga 580II na slave'ie i można z menu od 50d robić wszystko (ettl, ettl z ratio A:B i innymi, oraz także manual obu lamp).

Jeszcze jedno dość ciekawe spostrzeżenie warte przytoczenia w tym wątku :
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Dokonałem testów trybu HSS w warunkach domowych. Test polegał na walnięciu lampą na 1/1 na 24mm w ścianę tak, żeby centralna część kadru była przepalona, przy czym starałem się, by ta powierzchnia była jak najmniejsza (według jej rozmiaru oceniałem ilość światła wyemitowanego przez lampę / zarejestrowanego przez matrycę).

Takie same "światło" uzyskałem przy kombinacjach :

Test pierwszy (mierzący spadek mocy po włączeniu trybu HSS) :

bez HSS : 1/250 @ f/9.0
    z HSS : 1/320 @ f/4.0
    WNIOSEK : włączając tryb HSS tracimy 2EV mocy lampy. (1/250 @ f/9.0 - 1/320 @ f/4.0 = 2EV)

Test drugi (sprawdzający spadek mocy przy skracaniu czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony)

z hss : 1/320 @ f/22
    z hss : 1/6400 @ f/5.6

WNIOSEK : moc lampy w trybie HSS nie zmienia się podczas skracania czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony. (1/320 @ f/22 ~= 1/6400 @ f/5.6)

Wniosek ogólny : Jeżeli nie potrzebujemy płytkiej GO, bądź czasu naświetlania poniżej czasu x-sync, to nie stosujemy HSSa. Jeżeli stosujemy HSSa, to możemy używać dowolne proporcjonalnie ustawienie czas : przysłona da nam tą samą moc lampy, zatem możemy płynnie i bez zmartwień dobierać przysłonę w celu uzyskania odpowiedniej GO.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 24-02-2010 o 20:39

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

spadek mocy lampy latwo logicznie okreslic, skoro czas synchronizacji wynosi 1/250s to:

do 1/500s moc lampy spada dwukrotnie
    do 1/750s moc lampy spada trzykrotnie
    do 1/1000s moc lampy spada czterokrotnie
    ...
    przy 1/4000s moc lampy spada szesnastokrotnie, mamy wtedy lampe o liczbie przewodniej 10 przy 105 mm

wiec latwo zauwazyc, ze nawet przy 580EX przy HSS w plenerze szybko brakuje mocy,
    wynika to oczywiscie z faktu, ze lampa musi blysnac odpowiednia ilosc razy przy przebiegu migawki

oczywiscie sa to wartosci teoretyczne i przyblizone
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 24-02-2010 o 21:02
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mi głównie chodziło o to, że przy uruchomieniu trybu HSS jesteśmy 2EV w plecy, więc jeżeli brakuje nam mocy w HSS, to możemy przejść na tryb zwykły (pogodzić się z przymkniętą przysłoną) i mieć +2EV w mocy lampy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Mi głównie chodziło o to, że przy uruchomieniu trybu HSS jesteśmy 2EV w plecy, więc jeżeli brakuje nam mocy w HSS, to możemy przejść na tryb zwykły (pogodzić się z przymkniętą przysłoną) i mieć +2EV w mocy lampy.
    no dokladnie masz racje, jest mniej wiecej 2EV

przykladowo 1/250s i F/16 = 1/500s i F/5.6

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

pytanie dot. radiowego wyzwalania lamp błyskowych:

wszystko ładnie pięknie, mamy pockety, chińczyki, rf-602 itp. - ale zakładając to wszystko na aparat pozbawiamy się wspomagania autofocusa, co w ciemnym studio może być dość istotne.

czy jest jakiś nadajnik radiowy, który ma canonowskie wspomaganie AF??

albo jeszcze ciekawiej: osobne urządzenie - samo wspomaganie AF jako przelotka?

tak tak, wiem, tylko w erze... no ale może jednak ktoś coś wymyślił
    pozdro.,
    m.

Strona 36 z 175 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów