ale lampy Canona nie maja zadnego nadajnika IR... tylko odbiornik, IR przesylany jest w blysku
zreszta jak Ty sobie wyobrazasz aby zwykla dioda swiatloczula (fotocela) odbierala jakiekolwiek informacje o sile blysku, HSS, E-TTL itd?
ale lampy Canona nie maja zadnego nadajnika IR... tylko odbiornik, IR przesylany jest w blysku
zreszta jak Ty sobie wyobrazasz aby zwykla dioda swiatloczula (fotocela) odbierala jakiekolwiek informacje o sile blysku, HSS, E-TTL itd?
wg ciebie fotocela to jest cos takiego, co jest czułe na błysk w świetle widzialnym, a nieczułe na błysk w IR ? Bo ja ciagle nie rozumiem dlaczego ty rozgraniczasz IR od błysku. W praktyce to wsio ryba.
Nie znam fotoceli reagującej wybiórczo - albo na IR albo na dzienne. Zresztą - w skład widzialnego wchodzi czerwień. A IR jest o parę nm różne. Jest sens to separować? Jaki?
Jest sens by na nadajnik nałozyc filtr IR - po to, by na zdjęciu nie rejestrował się odblask od sterownika na body. Natomiast jeśli chodzi o odbiornik - fotocelę to to nie ma znaczenia.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-02-2010 o 01:33
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
to po co bijecie pianę przez 10 postów - to że jest jakiś "odbiornik błysków/IR" to nie znaczy że da się tym wyzwolić lampę w taki sposób o jaki pytał UrGuR? tylko żeby udowodnić że "moja racja jest najmojsza"??
Przecież jest oczywiste że nazwa ""fotocela jest tu używana w jednym tylko kontekście (wyzwolenie lampy przez pojedynczy błysk tak samo jak przez przewód) i żadne teorie typu:
nie zmienią tego że 430ka wbudowanej fotoceli rozumianej tak samo przez wszystkich fotografujących NIE MA. Koniec kropka.
Edit: Chyba że koledze UrGuR napiszesz jak ma tą sekwencję za pomocą przewodu synchro wygenerować to oczywiście odwołam powyższe
Ostatnio edytowane przez arturs ; 22-02-2010 o 01:40
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave? I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?
Czyli jedyna opcja to bezprzewodowe TTL, jak lampy są w softboxach;/... albo ewentualnie kabel TTL podzielony na 2 lampy, podobno to działa
...ale wtedy wydaje mi się że w obu lampach będą te same ustawienia
W moim przypadku bardziej niż na TTLu zależy mi na HSS. W plenerze w dzień trudno zejść z czasami do 1/200 (1/250). Jedyne (finansowo sensowne) rozwiązanie jakie widzę po powyższych debatach to kabel ETTL między puszką, a jedną z lamp, a druga lampa wyzwalana jako Slave.
Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog