Czytam ten wątek i nadal nie wiem tego co potrzebuje. A mianowicie planuje w tym roku kupić dwa flesze canona, tak żeby móc doświetlać w plenerze przy portretach i nie tylko, będę potrzebował do tego HSS, ale nie wiem co mi jest potrzebne żeby móc korzystać z tego trybu wyzwalając lampy zdalnie. Z tego co wiem potrzeba 580EX, bo ma tryb master, jako druga planuje 430ex a ona ma slave. 580tke stawiam w jednym miejscu i podłączam ją za pomocą kabla synchro do body(ustawiona na master), w drugim miejscu stawiam 430ex w trybie slave, robię zdjęcie, przez kabel zostaje wyzwolona 580tka, a ta bezprzewodowo wyzwala 430tke. Czy w takiej konfiguracji będzie dostępny tryb HSS? Czy jest jakaś tania możliwość zastąpienia kabla synchro, tak aby 580tke też wyzwolić bezprzewodowo?

Aktualnie mam sunpaka pz42x i chińskie wyzwalacze radiowe. Używanie tego w portretach w jasny dzień jest niemożliwe bo z czasem 1/250 to muszę ustawiać przysłonę f/4-11 żeby mieć poprawną ekspozycje, a przy portretach taka go nijak mi ani potrzebna, ani estetyczna.