Strona 24 z 175 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestea Zobacz posta
    hmm jeżeli chodzi o czas synchronizacji błysku - to niech ktoś mi wytłumaczy
    bo czegoś nie pojmuję
    sytuacja 1:
    aparat+ radyjko + lampa studyjna czas 1/600 = winieta
    aparat +kabel +lampa studyjna czas 1/600 = winieta
    aparat +Lampa błysk na foto cele Lampy studyjnej = winieta
    aparat + Lampa(ale włączony tryb HSS,obojętnie czy 430ex 580 byle był Hss w lampie)
    błysk na foto cele Lampy studyjnej = prawidłowe oświetlenie
    jak dla mnie to śmierdzi podstępem
    dla niedowiarków Link
    Zapoznaj się z zasada działania migawki szczelinowej i definicją czasu synchronizacji. To takie zadanie domowe. No i powinieneś sie też dowiedzieć na czym polega tryb HSS jesli chodzi o synchronizacje.

To co napisałes jest prawdą, ale .... jaki aparat to też jest ważne, bo aparaty mają rózne migawki (szczelinowe, hybrydowe centralne). To co napisałeś obowiązuje dla zwykłej migawki szczelinowej. Dla hybrydowej i centralnej - nie. Tam by nie było "winiety" jak to określasz.

Temat nie jest prosty do wytłumaczenia, ale o tym już na forum było.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-11-2009 o 03:00
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jacku nie obraź się ale.. zadanie domowe odrabiałem wczesniej wiem co to migawka szczelinowa i na jakiej zasadzie działa
    wiem tez mniej więcej jak działa HSS - wiem tez ze było o tym na forum (ale to jest temat o bezprzewodowym wyzwalaniu światełek).
    Inna sprawa z konstrukcją migawek, ale o ile mi wiadomo canon w lustrzankach cyfrowych stosuje tylko szczelinową od 400d do 1ds, migawki o których wspomniałeś znajdują się w średnim i wielkim formacie (których canon nie produkuje *chyba ) tam nie ma tego problemu tak jak tez wspomniałeś.
    Problem w tym ze nikt nie potrafi tego wytłumaczyć nawet producenci Lamp - podobno.
    Żadna lampa nawet studyjna nie jest w stanie tak szybko wyzwolić 2 błysku jesli nie ma trybu hss, a jednak za pomocą lampy dedykowanej z włączoną funkcją hss i wyzwalaniem inne za pomocą fotoceli (oczywiście hss nie błyska w stronę fotografowanego przedmiotu).jest to możliwe.
    WHY??
    Ps. wspomniana "winieta" w dole kadru to właśnie jedna z części migawki szczelinowej.

Poruszam ten temat ponieważ nigdzie na forum tego nie widziałem
    być może jest to tak banalne że wszyscy o tym wiedzą, ale może też być odwrotnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html - tu jest wlasnie co nieco o tym HSS z lampami studyjnymi

nie jest natomiast wyjasnione jak to dokladnie dziala, czy lampa studyjna blyska kilka razy (to chyba malo proawdopodobne?), czy jest jeden blysk, pokrywajacy cala matryce przy przebiegu migawki
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

OK, to czego nie rozumiesz?
    Numeracje dałeś dziwną, bo określiłes tylko sytuacje nr 1.
    który z przypadków mam tłumaczyć?
    Studyjna na ultrakrótkich czasach? To było juz tłumaczone. W trybie HSS w innej fazie otwierania migawki zaczyna siłe błysk.
    Normalnie pierw lamelka 1 odsłania całą matrycę, potem następuje błysk.
    W trybie HSS błysk zaczyna sie z początkiem odsłaniania przez lamelkę 1 matrycy.
    lampy błyskowe studyjne mają długi czas błysku. Producenci podaja czas dłuższy - t 1/2 (i oszukują ), błysk tak naprawdę trwa dłużej. Wystarczy by błysk trwał 1/250 s, bo taki jest czas przelotu lamelek. No i błysk musi zacząć się wcześniej niż normalnie. Ten warunek w trybie HSS jest spełniony.
    Są lampy studyjne dające bardzo krótkie błyski, ale to nie te które używa większość z nas.

Sebcio80 - lampa studyjna nie błyska kilka razy, zapomnij o tym. Kiedy by się miała zdążyć naładować?
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie Synchronizacja 2 (lub więcej) 580ExII, da się?

Problem jest taki: chciał bym używać w plenerze 2 lub 3 lamp 580Ex II na raz z softboxem. Mam radiopoppery, 1 nadajnik i 1 odbiornik i chciał bym żeby lampa która odbiera sygnał przekazywała go do 2 pozostałych lamp, żeby wszystkie odpalały z tymi samymi ustawieniami. Da się to zrobić jakoś?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie da sie tego zrobic, musisz niestety kupic kolejne odbiorniki
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Tak myślałem. Szkoda.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał Awatar qbar

Domyślnie

Cześć!
    Mam C 450d i Metza 58 Potrzebowałbym do tego jaką lampę na kontrę. Chciałbym się więc dowiedzieć czy metz 36 af4 jest dobrym pomysłem i czy będzie to wszystko działało z tym wyzwalaczem http://allegro.pl/item839067535_wyzw...nikon_slr.html oczywiście dedykowanym dla Canona bo w aukcji jest nikonowski.
    Gdyby ktoś miał jakieś inne rozwiązania mojego problemu to też będę wdzięczny.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Podobnie mnie interesuje, czy
    http://www.allegro.pl/item838028840_..._sklep_fv.html
    daje się wyzwalac bezprzewodowo (np phottix itp) ? Ktoś próbował?

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    Podobnie mnie interesuje, czy
    http://www.allegro.pl/item838028840_..._sklep_fv.html
    daje się wyzwalac bezprzewodowo (np phottix itp) ? Ktoś próbował?
    Sprzedawca zapewnia, że nie powinno być problemów... Powinny więc śmigać.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Strona 24 z 175 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów