Jacku nie obraź się ale.. zadanie domowe odrabiałem wczesniejwiem co to migawka szczelinowa i na jakiej zasadzie działa
wiem tez mniej więcej jak działa HSS - wiem tez ze było o tym na forum (ale to jest temat o bezprzewodowym wyzwalaniu światełek).
Inna sprawa z konstrukcją migawek, ale o ile mi wiadomo canon w lustrzankach cyfrowych stosuje tylko szczelinową od 400d do 1ds, migawki o których wspomniałeś znajdują się w średnim i wielkim formacie (których canon nie produkuje *chyba) tam nie ma tego problemu tak jak tez wspomniałeś.
Problem w tym ze nikt nie potrafi tego wytłumaczyć nawet producenci Lamp - podobno.
Żadna lampa nawet studyjna nie jest w stanie tak szybko wyzwolić 2 błysku jesli nie ma trybu hss, a jednak za pomocą lampy dedykowanej z włączoną funkcją hss i wyzwalaniem inne za pomocą fotoceli (oczywiście hss nie błyska w stronę fotografowanego przedmiotu).jest to możliwe.
WHY??
Ps. wspomniana "winieta" w dole kadru to właśnie jedna z części migawki szczelinowej.
Poruszam ten temat ponieważ nigdzie na forum tego nie widziałem
być może jest to tak banalne że wszyscy o tym wiedzą, ale może też być odwrotnie![]()