Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Zasada dzialania bezprzewodowego systemu ETTL Canona fajnie opisana jest tu:
    http://photonotes.org/articles/eos-f....html#wireless
    Generalnie artykul zawiera duuuzo informacji o blyskotkach Canona.

W http://cpn.canon-europe.com/content/...h.do#container
    mamy na str. 2 szczegoly dotyczace medium i protokolu transmisji:
    A Speedlite master flash unit communicates with the slave units using visible light (infrared radiation with the Speedlite Transmitter ST-E2).
    The information is coded and compressed into a 2 to 5 byte signal. This is transmitted as a 10KHz high-speed pulse.
    One advantage of the coded optical pulse is that the slave units will not fire if they receive a single flash from other photographers who are also using flash guns in the same area.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 24-03-2009 o 17:42
    .

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

A Speedlite master flash unit communicates with the slave units using visible light (infrared radiation with the Speedlite Transmitter ST-E2).
    Czyli wychodzi na to iż w zależności od rodzaju urządzenia nadrzędnego komunikacja może przebiegać zarówno za pośrednictwem światła widzialnego jak i podczerwieni. W takim razie "spór" został rozwiązany chociaż dyskusja była jak najbardziej ciekawa.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

cały czas pisałem:
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...Dla odbiornika (czyli dla lampy zdalnej) jest zupełnie obojętne czy błyski komunikacyjne są w widzialnym czy w IR, służy do tego ten sam czujnik.
    .Dla fotocel i sterowania to czy światło jest widzialne czy IR jest zupełnie obojętne (zarówno jeśli chodzi o nadajniki jak i odbiorniki).
    ..
    lampy.. Reagują na światło widzialne, podczerwone, wsio ryba.
    a czy nadajnik pracuje w widzialnym (każda lampa błyskowa mogąca być masterem) czy w IR (jak ST-E2) jest także obojętne.

Inaczej działają systemy radiowe (minolta czyli sony-alfa), ale to osobny temat. Szkoda że nikon i canon weszły w sterowanie przedbłyskami.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

cały czas pisałem:...
    Ale napisałeś także :

o jakim transmiterze podczerwieni mówicie? Nie ma w ogóle takiego czegoś w lampach błyskowych.
    Komunikacja między lampami oparta jest na przedbłyskach (w świetle widzialnym)...
    co do końca zgodne z prawdą nie jest, ponieważ jak się okazało transmisja odbywa się zarówno w paśmie światła widzialnego jak i w podczerwieni.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

OK, pominąłem ten transmitter. U nikona tez o nim "zapominam", urządzenie bez sensu, zamiast niego można kupić (za bardzo podobne pieniądze) lampę będącą sterownikiem i ma się w dodatku źródło światła, a nie tylko sterownik. W swoim kolejnym poście dokładnie tłumaczyłem jak to jest z tym transmitterem IR:
    W specjalizowanym urządzeniu (to co podlinkowałeś, u nikona to jest też cos takiego o symbolu su800) lampę błyskową umieszcza się za filtrem IR by obciąć światło widzialne, by nie było ewentualnych odblasków i cieni od przedbłysków)
    przeczytaj cały ten mój post nr 69.
    Z błysku to ja mogę magisterkę robić :-D

Naprawde w uproszczeniu można przyjąć, że dla systemu sterowania błyskeim widzialne i IR to wsio ryba, zarówno jesli chodzi o odbiorniki jak i nadajniki.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-03-2009 o 22:48
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów