Strona 7 z 175 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s.. Zobacz posta
    Niestety blyska. Mozna co prawda ustawic, zeby nie blyskala, jednak przedblysk pomiarowy i tak wykona
    Wg mojej wiedzy nie jest to do końca prawda, lampa nie wysyła przedbłysku pomiarowego. Błysk jest potrzebny do wyzwolenia drugiej lampy.

Przykład I: mamy dwie lampy 580 EX II. Jedna master druga slave. Lampę master kierujemy palnikiem w strone slave'a i zakrywamy ręką okienko transmitera podczerwieni tegoż mastera.

I co? A no to, że lampy nie przekazuja sobie informacji przez ten transmiter podczerwieni, tylko przez błysk.

Przykład II: mamy dwie lampy jak wyżej, palnik mastera zakrywamy filtrem blokującym światło widzialne, a puszczającym podczerwień (choćby czarny talerzyk z arcorocu) i kierujemy go w stronę slave'a.

I co? Ano slave jest nadal wyzwalany, ale sygnałem w podczerwieni pochodzącym z palnika mastera.

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    ja kupiłem trochę inne poprzez ebay prosto ze źródełka, ...
    http://myworld.ebay.pl/buybuyeasy

a to wyzwalacze które sobie kupiłem:

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...MEWN:IT&ih=006

Pozdr.
    Jak długo czekałeś na przesyłkę? Ja po 29 dniach myślałem że mnie wyrolował. Przyszły po 30 dniach.
    Z lampami studyjnymi maksymalny czas jaki moge nastawić to 1/250 lub 1/200 coś takiego

Domyślnie

o jakim transmiterze podczerwieni mówicie? Nie ma w ogóle takiego czegoś w lampach błyskowych.
    Komunikacja między lampami oparta jest na przedbłyskach (w świetle widzialnym)
    Oprócz przedbłysków pomiarowych są jeszcze przedbłyski komunikacyjne. I pewnie o takim przedbłysku była mowa.
    Jedyną metodą na pozbycie się wszelakich przedbłysków jest (u nikona, u canona pewnie też) praca w manualu, a zdalna lampa na zewnętrznym lub wbudowanym synchro.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    nie załamuj się - nowe pocket wizardy mają e-ttl przenosić
    nom fajnie ... gdybym miał tyle kasy to owszem nawet dzisiejsze wizardy...

Kurcze tylko mam taki problem że chciałem doświetlać w plenerze i ****!!! Znaczy się nie **** ale jak jest lepsiejsza pogoda to o Mniejszej GO przy doświetlaniu można pomarzyć bo przy ISO 100, migawce 1/250 to przysłona w dobrą pogodę musi mieć coś kolo dyszki ;/ i z GO ****!!!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Komunikacja między lampami oparta jest na przedbłyskach (w świetle widzialnym)
    Oprócz przedbłysków pomiarowych są jeszcze przedbłyski komunikacyjne.
    To bardzo interesujące, co mówisz. Na jakiej zasadzie działa według Ciebie urządzenie znane jako ST-E2?
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...elTechSpecsAct

Hint: Transmission System: Infrared pulse

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    nom fajnie ... gdybym miał tyle kasy to owszem nawet dzisiejsze wizardy...

Kurcze tylko mam taki problem że chciałem doświetlać w plenerze i ****!!! Znaczy się nie **** ale jak jest lepsiejsza pogoda to o Mniejszej GO przy doświetlaniu można pomarzyć bo przy ISO 100, migawce 1/250 to przysłona w dobrą pogodę musi mieć coś kolo dyszki ;/ i z GO ****!!!
    Filtr szary?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 24-03-2009 o 13:34 Powód: Automerged Doublepost
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

kurcze miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze ;/ kolejne 150 złoty trzeba szykować ...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

o jakim transmiterze podczerwieni mówicie? Nie ma w ogóle takiego czegoś w lampach błyskowych.
    Komunikacja między lampami oparta jest na przedbłyskach (w świetle widzialnym)...
    Może poczytaj najpierw o systemie Speedlite zanim zaczniesz wypisywać podobne bzdury. Tak na marginesie dodam tylko iż lampy Speedlite serii EX (zakładam iż lamy serii EZ także) nie posiadają wbudowanej fotoceli, tak więc nie wiem na jakiej zasadzie miały by reagować na "światło widzialne".
    Ostatnio edytowane przez axk ; 24-03-2009 o 13:54
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    nie wiem na jakiej zasadzie miały by reagować na "światło widzialne".
    Dokładnie, czujnik podczerwieni w lampie slave reaguje na błysk,
    ale podczerwieni, który jest emitowany z palnika mastera razem ze światłem widzialnym.

Jak ktoś nie chce widzialnego błysku z mastera, to musi założyć na palnik mastera filtr przepuszczający podczerwień, najprościej wyciąć nożyczkami odpowiedni kształt z płyty CD z czarnego (a właściwie ciemnofioletowego poliwęglanu do dostania w Media Markt Oczywiście po zdrapaniu sreberka!
    Najlepiej dwie takie warstwy nałożyć na palnik i mamy transmiter podczerwieni na 1,5 zł . Zasięg na dworze ok. 10 m, jak sie włoży pod stofena to 9m. W pomieszczeniu więcej jak 12 m i lampy nie muszą się wtedy widzieć - podczerwień odbija sie od pięknie po ścianach i innych sprzętach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To bardzo interesujące, co mówisz. Na jakiej zasadzie działa według Ciebie urządzenie znane jako ST-E2?
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...elTechSpecsAct
    rozróżnijmy 2 urządzenia. W lampie błyskowej to coś za czerwoną szybka to jest wspomaganie AF, a nie podczerwień do komunikacji.
    W specjalizowanym urządzeniu (to co podlinkowałeś, u nikona to jest też cos takiego o symbolu su800) lampę błyskową umieszcza się za filtrem IR by obciąć światło widzialne, by nie było ewentualnych odblasków i cieni od przedbłysków (edit: wickermann pisze jak inaczej chałupniczo to zrobić) Tak tak, przedbłyski są rejestrowalne przez matrycę, bo przedbłysk komunikacyjny jest dawany po otwarciu migawki
    Dla odbiornika (czyli dla lampy zdalnej) jest zupełnie obojętne czy błyski komunikacyjne są w widzialnym czy w IR, służy do tego ten sam czujnik. Dla niego jest obojętne czy długość fali to jest nieco ponad 780 nm czy nieco poniżej. Nie ma sensu utrudnianie sobie życia i ograniczanie zakresu pracy i przy okazji czułości czujnika (fotoceli).
    Dla fotocel i sterowania to czy światło jest widzialne czy IR jest zupełnie obojętne (zarówno jeśli chodzi o nadajniki jak i odbiorniki).

axk - lampy pracujące jako lampy zdalne muszą mieć wbudowane fotocele, inaczej by nie widziały przedbłysków sterujących. Reagują na światło widzialne, podczerwone, wsio ryba. Jak się zna zasade działania to to obojętne jaki system. Nie jest to system radiowy, wtedy to działa inaczej.
    Należy znać swój system zanim się komuś napisze że pisze bzdury.

To czy te fotocele sa do wykorzystania przez fotografa w pracy manualnej to inna sprawa, producent ogranicza to najczęściej programowo nie dając tej opcji. U nikona w 2 najwyższych modelach lamp można użyc tego tak jakby się pracowało z zewnątrzną fotocelą. Lampy sb800 i sb900 przestawia się w tryb pracy fotoceli (tryb su-4)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-03-2009 o 15:29
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

przedbłyski są rejestrowalne przez matrycę, bo przedbłysk komunikacyjny jest dawany po otwarciu migawki
    Chcesz powiedzieć, że jeśli przestawię swoją lampę w tryb master, wyłączę w niej wyzwalanie błysku i zrobię "autoportret w lustrze" to sfotografuję te przedbłyski komunikacyjne? Sprawdzę w domu. Zaciekawiło mnie to.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 7 z 175 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów