Canon EOS 5D Mark III z Canon Battery Grip BG-E11, Canon EF 17-40 mm f/4.0 L USM, Canon EF 24-70 f/2.8 L II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM, CCCP MC Zenitar-K 16 mm f/2.8 Fish Eye,Canon Speedlite 580EX II, 2x Yongnuo YN 686EX-RT HSS
Tak to jest ustawione w Canonie, na lampach musi być slave.![]()
zdebik dzięki wielkie- pomogło. Obydwie lampy błyskają.
Canon EOS 5D Mark III z Canon Battery Grip BG-E11, Canon EF 17-40 mm f/4.0 L USM, Canon EF 24-70 f/2.8 L II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM, CCCP MC Zenitar-K 16 mm f/2.8 Fish Eye,Canon Speedlite 580EX II, 2x Yongnuo YN 686EX-RT HSS
Super i powodzenia.
Chcę zrobić zdjęcie w trybie B i odpaleniem lampy bezprzewodowej na drugą kurtynę.
Mam R i 2 x Canon Speedlite 430EX III RT. Jedna jest na body jako master, druga w ręce jako slave.
Zgodnie z instrukcją do lamp nie da się tego zrobić w trybie bezprzewodowym (w sensie odpalić na drugą kurtynę).
Czytałem w instrukcji Canon Speedlite 600EX-RT, że też się nie da.
Można znacie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem, a może po prostu to jest technicznie niewykonalne?
Jesli B to zapewne czas jest dluzszy , a wowczas mozesz wyzwolic lampy recznie.
Zostaje zamiana lamp na YN, tam chyba jest druga kurtyna ale w manualu. Ale sprawdź przed zakupem.
Lampy C były oczywiście w manualu, bo błysk musi być na full. Problem jest tylko przy bezprzewodowym wyzwalaniu.
Chyba, że macie pomysł jak podłączyć dwie lampy na jednym kabluale chyba się też nie da... nie kojarzę by były jakieś rozgałęźniki, aby do jeden stopki podłączyć jednocześnie dwie lampy.
Były kiedyś w czasach analogów takie stopki z wyprowadzeniem kablem do drugiej lampy. Nakładało się to na gorącą stopkę, na to dopiero pierwszą lampę i kablem podłączało drugą. Miałem nawet chyba coś takiego. Teraz tego niestety nie widzę. Miało to wyłącznie styk do wyzwalania bez sterowania.
Z drugiej strony - czy nie wystarczy ci wyzwalanie w manualu na pierwszy błysk (S1) w YN (dawniej zwane bodaj "na fotocelę") ?