500 EX podobno współpracuje z tym drugim, ale to wyzwalacz optyczny, lampa musi widzieć sygnał nadajnika. 560 TX jest radiowy, ale do działania musisz jeszcze dokupić odbiornik pod lampę (YN 620C II - koniecznie w wersji II, bo wersja I nie współpracuje bezpośrednio z 560TX). Proponuję zestaw YN 620C II (odbiornik) + YN 620CTX (kontroler do montażu w stopce aparatu). U mnie sprawdza się świetnie z YN 500 właśnie. 560TX też kupiłem, ale dlatego, że mam jeszcze dwie manualne 560 III i mam dzięki temu trzy lampy pod kontrolą (YN 500 osadzona w 620C II), ale coś za coś - 560 to wyzwalacz manualny i wszystkie parametry będziesz musiał ustawiać ręcznie. Nie działa TTL, druga kurtyna i HSS. Zestaw 620 zapewnia wszystkie te urocze bajery i choć automatyka nie jest niezbędna, to HSS i druga lamelka czasem są przydatne. Koszt zestawu nadajnik+odbiornik to ok. 400 złotych, 620C II tak czy siak musiałbyś dokupić, więc jeśli nie masz czegoś z systemu 560, to bierz w komplecie z YN 620 CTX. Jeśli kiedyś najdzie Cię ochota dokupić lampę z serii 560, to pozostanie Ci dokupić 560TX za ok 170 zł (560TX wyzwoli 620C II, 620 CTX nie odpali niczego z systemu 560). Możesz też zainwestować w chwalony tu na forum system Canon RT, w którym działa sporo produktów Yongnuo, będzie drożej, ale podobno lepiej. Nie wiem, nie miałem styczności. Jest też opcja dla cierpliwych: podobno YN zamierza wypuścić wyzwalacze integrujące oba systemy (560 i 620), ale wuj raczy wiedzieć, kiedy będzie można to u nas kupić.