-
Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
Czy jest możliwe używanie systemowej lampy Canona 580EXII na sankach w Canonie 5D III z jednoczesnym założonym wyzwalaczem yongnuo, tak aby lampa systemowa pracowała z pełną autmatyką (w TTlu), a wyzwalacz z kolei pozwalał błyskać zewnętrznymi lampami w manualu?
a jeżeli nie potrzebny Ci błysk w ttl-u z wyzwalaczy, to dlaczego chcesz "ułamki piętrowe" robić na body? próbowałeś kiedyś "zapiąć" na wyzwalaczu yongnuo lampę? taki zestaw jeszcze ujdzie, ale na body to bym się już bał. pokrętełko na wyzwalaczu dociskające go do body(przynajmniej w moich 4 sztukach 622) nie daje się dobrze dokręcić i jest niewielki luz.
najprostsze rozwiązanie, które sam stosuję - to wyzwalacz podpięty kabelkiem PC do gniazda aparatu. żeby nie latał - łączę go recepturką z body. Sygnał no ttl jest przenoszony.
Powtórzę, że korzystam z wyzwalaczy z ttl-em 622 i 622tx, ale w Twoim przypadku raczej nie ma sensu tyle płacić. modele 603 i nowsze też powinny dać radę!
Co do przenoszenia automatyki przez wyzwalacz na lampę do niego zamontowaną, to najlepiej przypomnij mi sie na priv, ale w ciągu dnia. Sprzęt mam w studio i mogę od razu to sprawdzić. Wydaje mi się jednak(piszę WYDAJE, bo nie jestem tego pewien), że automatyka ttl poprzez wyzwalacz 622 jest przenoszona do systemówki.
Uprawnienia umieszczania postów