Witajcie,
chciałabym podzielić się swoimi doświadczeniami, ale także poprosić o poradę.

1. Używając Canona 5D MARK II długo szukałam satysfakcjonującego sposobu wyzwalania dwóch lamp: 580 EX i 430 EX, ale obu zdalnie. W końcu znalazłam YONGNUO ST-E3 który nie tylko pozwalał wyzwalać obie lampy zdalnie, ale przenosił ETTL, pozwalał skrócić błysk nawet do 1/8000 i sterować tymi lampami w dwóch grupach, ustawiając siłę błysku A:B w dowolnym rozkładzie. Byłam zachwycona z efektu. Niestety kupiłam Canona 5 D MARK III i dopiero doczytałam, że moje Yongnuo tego modelu nie obsługuje
Więc mam go do sprzedania Jeśli ktoś byłby zainteresowany. Niedługo wrzucę na Allegro.

2. Prośba o poradę:
Kupiłam lampę studyjną Quantuum Pulse, która ma bardzo sympatycznego navigatora do wyzwalania (około 100 zł), pozwalającego na nawigowanie z aparatu siłą błysku lampy. Miałam nadzieję, że wykorzystam też reporterskie: 580 EX i 430 Ex wyzwalając je na fotocelę, w układzie: podpinam do 580 EX kostkę z fotocelą, a 580 -tka odpala 430 EX ustalona na slave... A tu niestety nic nie działa. 580 tka się nie odpala(

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak mogę wyzwolić lampy reporterskie, nie zakładając żadnych radiowych wyzwalaczy na aparat, bo sanki są zajęte przez navigatora Quantuum? W sobotę umówiłam się an sesję, a tu takie zaskoczenie