Na aparat zakładasz nadajnik (np. Phottix Strato), a pod lampę przyczepiasz odbiornik. W ten sposób możesz wyzwolić lampę, która znajduje się w pewnej odległości od aparatu bez użycia wbudowanej lampy błyskowej.
Na aparat zakładasz nadajnik (np. Phottix Strato), a pod lampę przyczepiasz odbiornik. W ten sposób możesz wyzwolić lampę, która znajduje się w pewnej odległości od aparatu bez użycia wbudowanej lampy błyskowej.
Chłopaki, to że "to gdzieś tam jest" to ja też wiemChodzi o konkretną podpowiedz co gdzie kliknąc. pozdro
Czy rozwinąć Ci moją odpowiedź, czy ten rodzaj wyzwalania Cię nie interesuje?
Ale moja lampa ma możliwośc zdalnego wyzwolenia. Więc po co mi ten nadajnik?
Pytałeś o możliwość wyzwolenia lampy zewnętrznej bez użycia wbudowanej, dlatego podałem Ci rozwiązanie. Nadajnik jest po to, żebyś mógł osiągnąć to czego pragniesz. Innych rozwiązań bez użycia wbudowanej lampy lub lampy założonej na aparat nie znam.
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
Koledze chodzilo chyba o to zeby blysk lampy wbudowanej (lub tej na aparacie) nie bral udzialu w expozycji, a tylko sluzyl jako wyzwalacz zdalny innej lampy. Poszukaj w menu wireless flash, gdzies powinna byc opcja ktora "Master flash firing" i ustawic na disable. Tak przynajmniej jest w 40D
... generalnie zawsze błyśnie z tego co wiem, ale przy opcji Disable, będzie to błysk tak mały, że nie będzie miał wpływu na ekspozycje...
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Co do 580exII to wszystko masz wytłumaczone w instrukcji na stronie 36 (instrukcja ze strony canona wer. ang). Ustawiasz tą lampę jako slave.
Jeśli chodzi o aparat to w menu Sterowanie lampą -> Nastawy lampy wbudowanej w pozycji F-cja bezprz. powinna być ikona tylko zewnętrznej lampy (łatwo ją rozpoznać - jak coś to strona 195 w pl instrukcji ze strony canona)
Lampa wbudowana i tak błyśnie ponieważ za pomocą błysku lampy przenoszona jest synchronizacja na lampę zewnętrzną. Błysk jednak nie powinien pojawić się na wykonanym zdjęciu ponieważ następuje on zanim lamelki migawki zaczną się przesuwać. Możesz zrobić zdjęcie przy lustrze i sprawdzić to.
Wyjdziesz na słońce to się dowiesz![]()
Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 15-10-2012 o 10:57
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard
Od pewnego czasu zaczyna być słychać o następcy kinga - Pixel King II. Poniżej wizualizacja owego wyzwalacza rzekomo z katalogu pixela na Photokine (za lighting rumors):
Z tego co widać ma mieć tryb mieszany blysku (ttl i manual) i kontrole zooma na grupach. Tego drugiego zdaje się, że jeszcze nikt nie ma. Ciekawe :-)
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard