Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
Niestety tutaj sie mylisz.
To nie lampa blyskowa. Niestety nie strzela blyskami tylko .... podczerwienia.
nie miałem ST-E2 w ręku, więc nie mam pewności, ale wydaje mi się, że gdzieś widziałem ją rozebraną i był to po prostu mały palniczek za czerwoną szybką, poza tym potwierdzałby to sposób sterowania lamp przez 7D (lampką błyskową) i przez 580EX (przedbłyskami głównego palnika).

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
To nie w tym problem. Podczerwień bardzo ładnie wyzwala lampy studyjne.
no właśnie, i do tego jaka wygoda i małe (jedno!) urządzenie w studio.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Nie mam ST-E2, ale zapewne on rozładowuje przedbłyskiem lampy.
no i właśnie o to chodzi - a nie da się go ustawić w tryb M?
bo dla samego eksperymentu kasy raczej nie wydam, ale gdybym miał pewność, to może....

na razie w studio używam po prostu zewnetrzną lampę błyskową ustawioną na M i 1/128 mocy z palnikiem w sufit. działa dobrze, jest wspomaganie AF, jest synchronizacja, tylko to klamot spory... :wink:

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
Zamiast drogiego ST-E2, mozna jeszcze kupic dawne lampy EZ np 430 i wylaczyc w nich blysk
nic nie musisz wyłączać, stare lampy EZ nie mają E-TTL (tylko A-TTL) i one i tak nie błysną z cyfrowym body (jedynie w trybie M), ale wspomaganie AF działać będzie.

ma starą lampkę 200E i mogę ją wykorzystywać jako sam wspomagacz AF. tylko jak to wygląda? no i używa 4 x R6 co jest lekką przesadą.

już kilka razy myślałem o zakupie za kilka zł starej np. 300EZ i odcięcie z niej palnika, ale.... to wcale nie będzie takie proste :grin: