Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Widok wątkowy

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Zresztą były osoby na forum które to sprawdzały w sposób praktyczny (o ile się nie mylę to m.in. Micles).
    Widzę, że jestem tu potrzebny. Otóż ztcp (było to dawno) lampa slave musi widzieć zarówno nadajnik IR mastera, jak i jego błysk z palnika (chociażby na 1/128, ale nadal). Spowodowane jest to najprawdopodobniej potrzebą synchronizacji błysków (przez IR idą dane, a slave błyska wtedy kiedy zobaczy błysk mastera).
    Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    W takim razie proponuję przeprowadzić mały eksperyment np. ustaw 580EX jako master a 430EX jako slave. Następnie zasłoń w sposób pewny (tak aby komunikacja pomiędzy lampami nie była możliwa) nadajnik IR mastera i spróbuj wyzwolić 430EX. Następnie w taki sam sposób (tak aby z lampy nie wydostał się żaden błysk) zasłoń palnik mastera i ponownie spróbuj wyzwolić slave-a.
    Taki właśnie test robiłem, tylko że 2x580II i nie pamiętam co mi wyszło, ale raczej to co napisałem jeden cytat wyżej.
    Cytat Zamieszczone przez mysza82 Zobacz posta
    Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave? I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?
    Będzie działać HSS, odległość w zależności od otoczenia, w pokoju błyska zawsze, na dworze już słabo. W softboxach mi działa, ale to dlatego, że ja IRy od lamp mam poza softami.
    Cytat Zamieszczone przez william4i Zobacz posta
    Witam,

Czy ktos wie czy w takim połaczeniu lamp, 580EXII + 420EX, w 420EX bedę mógł sterowac manualnie siłą błysku? Ewentualnie z aparatu (C 50D).
    Czy aby ta konfiguracja działała lampa master (580EX) musi pracowac w TTL-u?
    Z jaka mocą jest wtedy wyzwalana 420ex?

Ewentualnie jaka lampę powinienem dokupić do 580EX jesli chce błyskać z dwóch i na obu chciałbym manualnie sterowac siłą błysku
    Używam zestawu 50d + kabel ettl + 580II na masterze i druga 580II na slave'ie i można z menu od 50d robić wszystko (ettl, ettl z ratio A:B i innymi, oraz także manual obu lamp).

Jeszcze jedno dość ciekawe spostrzeżenie warte przytoczenia w tym wątku :
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Dokonałem testów trybu HSS w warunkach domowych. Test polegał na walnięciu lampą na 1/1 na 24mm w ścianę tak, żeby centralna część kadru była przepalona, przy czym starałem się, by ta powierzchnia była jak najmniejsza (według jej rozmiaru oceniałem ilość światła wyemitowanego przez lampę / zarejestrowanego przez matrycę).

Takie same "światło" uzyskałem przy kombinacjach :

Test pierwszy (mierzący spadek mocy po włączeniu trybu HSS) :

bez HSS : 1/250 @ f/9.0
    z HSS : 1/320 @ f/4.0
    WNIOSEK : włączając tryb HSS tracimy 2EV mocy lampy. (1/250 @ f/9.0 - 1/320 @ f/4.0 = 2EV)

Test drugi (sprawdzający spadek mocy przy skracaniu czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony)

z hss : 1/320 @ f/22
    z hss : 1/6400 @ f/5.6

WNIOSEK : moc lampy w trybie HSS nie zmienia się podczas skracania czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony. (1/320 @ f/22 ~= 1/6400 @ f/5.6)

Wniosek ogólny : Jeżeli nie potrzebujemy płytkiej GO, bądź czasu naświetlania poniżej czasu x-sync, to nie stosujemy HSSa. Jeżeli stosujemy HSSa, to możemy używać dowolne proporcjonalnie ustawienie czas : przysłona da nam tą samą moc lampy, zatem możemy płynnie i bez zmartwień dobierać przysłonę w celu uzyskania odpowiedniej GO.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 24-02-2010 o 20:39

Uprawnienia umieszczania postów