Strona 109 z 175 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 081 do 1 090 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    jak sprawisz, że latareczka będzie gasła w chwili robienia zdjęcia, to faktycznie - to rozwiązuje problem :grin:

Przyswiecasz, ostrzysz, wylaczasz, robisz zdjecie.
    Nie przesadzaj, pospiech w studiu nie jest wskazany... zreszta nigdy przy robieniu zdjec nie jest wskazany.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O właśnie - można zastosować kawałek lampy studyjnej (moduł pilota + fotocelę)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

jak sprawisz, że latareczka będzie gasła w chwili robienia zdjęcia, to faktycznie - to rozwiązuje problem
    Żeby wypróbować lampy studyjne z Battery packiem ,zorganizowaliśmy sesje z modelką w lesie ,po zmroku.Nie pomyślałem że przy zasilaniu z aku nie świecą piloty.Więc w tych krzakach ,była zupełna ciemnośc.
    Amba połknęła wszystko.Nawet nie widziałem gdzie jest modelka:-D

Świeciliśmy więc dużą latarką na modelkę aby ustawiać ostrość ,potem błyskały lampy [2x 300 Quant.]
    Początkowo przed zdjęciem gasilismy latarkę.Potem kolega "zapracował" że ilość
    i moc światła z latarki jest zupełnie bez wpływu na zdjęcie.Latarki już nie wyłączaliśmy.Na zdjeciach nie było śladu światła latarki.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 18-08-2011 o 07:40

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Micles dopiero się zarejestrowałem i od razu złosliwości od Ciebie. Ściana jest po to żeby sprawdzić czy to wspomaganie działa. A miałem już wcześniej na analogowym sprzęcie takie przypadki (3 punkty ostrości), że środkowy punkt trafiał na czoło a 2 pozostałe ustawiły ostrość na tło i portret cały nieostry. Więc tutaj ten wzorek by się przydał. A co z tym St i dodtakową lampą na aparacie co dodatkowo robi poza świeceniem wzorka bo nie odpowiedziałeś ? Tylko to że na wprost ? A jak obiekt obok ? To też nie trafiamy na wzorek ?
    No i zawsze lepiej mieć ten wzorek niż nie mieć wcale, a tak to gdybamy trafi na postać czy nie. Ja w każdym razie mam mniej nieotrych zdjęć z tym wzorkiem niż bez. Jednemu potrzebny ten wzorek drugiemu nie, ale lepiej żeby był.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zenek Zobacz posta
    środkowy punkt trafiał na czoło a 2 pozostałe ustawiły ostrość na tło
    Cytat Zamieszczone przez Zenek Zobacz posta
    A co z tym St i dodtakową lampą na aparacie co dodatkowo robi poza świeceniem wzorka bo nie odpowiedziałeś ? Tylko to że na wprost ? A jak obiekt obok ? To też nie trafiamy na wzorek ?
    "Tylko to", że dokładnie z tego miejsca, z którego ustawiana jest ostrość. A jak obiekt obok, to ustawiam ostrość i przekadrowuję. W większości przypadków, nawet w dzikich weselnych tańcach, obiekt nie przemieści się na tyle, by po przekadrowaniu być nieostry.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 18-08-2011 o 12:32

Domyślnie

Witam
    a jak rozwiązujecie problem natury takiej, podłączam do 7d wyzwalacze radiowe photix i chce wyzwolic 2 lampy speedlight. Jednak jest problem przy pomiarze ostrosci bo czesto jest za ciemno i on sobie nie radzi, niestety nie ma zadnego wbudowanego podswietlacza co dla mnie jest co nieco dziwne..
    Macie jakies rozwiązanie?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nozyk Zobacz posta
    Witam
    a jak rozwiązujecie problem natury takiej, podłączam do 7d wyzwalacze radiowe photix i chce wyzwolic 2 lampy speedlight. Jednak jest problem przy pomiarze ostrosci bo czesto jest za ciemno i on sobie nie radzi, niestety nie ma zadnego wbudowanego podswietlacza co dla mnie jest co nieco dziwne..
    Macie jakies rozwiązanie?
    powiesic nadajnik na kablu zamiast na sankach i wspomóc sie wbudowaną ?

Domyślnie

Wlaczyc swiatlo w pomieszczeniu albo uzyc latarki?
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Dopiero zaczyna Awatar Filla Kris
    Miasto
    Ornontowice

Domyślnie

Witam
    Ciezko mi uwiezyc ale przeczytalem caly watek. Jeszcze ciezej uwiezyc ale wiem juz mniej niz wiedzialem
    Powiem o co chodzi. che miec 2 lampy 270ex, czyli brak mozliwosci nastaw manualnych. Wiec jedynie musze kupic cos co ma przekazywanie ttla bezprzewodowo. Zaznaczam ze nie zalezy mi na HSS. Nie pytam o PW tylko o jakies tanie chinczyki ktore by spelnialy te funkcje. Dotakowo zalezy mi aby mozna te nadajniki uzywac jako wyzwalacza migawki. czyli reasumujac, istotne jest cena, wielkosc, przekazywanie ttl'a oraz wyzwalanie migawki. Zainteresowalem sie pixel rook ale w sklepie odpisano mi ze nie przenosza ttla.
    CO byscie polecali a co spelnialo by powyzsze kryteria. nie jest mi to potrzebne na teraz, czytalem cos, chyba gdzies tu, ze ma wyjsc jakis nowy radiowy wyzalacz. Moge poczekac kilka miesiecy.
    Pozdrawiam sedecznie
    Krzysztof Filla

Domyślnie

Nie ma tanich chinczykow przenoszacych TTL'a. Sa ewentualnie Pixel Knight'y za okolo 200zeta za sztuke.
    Fotografowanie w TTL'u z kilkoma lampami to wedlog mnie nieporozumienie, poza tym nie uzyskujesz wtedy takiego efektu jak chcesz tylko jak sobie wymysli TTL. Juz nie wspomne o tym ze aparat nie bedzie wiedzial ze ma dwie lampy w dodatku nie bedzie rowniez wiedzial gdzie sa ustawione i jaki efekt na zdjeciu chcesz uzyskac.

Moim skromnym zdaniem lepiej kupic "tanie chinczyki" do wyzwalania bez TTL'a i dokupic jakies proste albo uzywane lampy w ktorych mozna ustawiac recznie moc blysku.
    Ewentualnie mozna moc blysku regulowac filtrami szarymi, ale to lekka masakra.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Strona 109 z 175 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów