Strona 54 z 175 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ale lampy to ja mam niemieckie, tylko wyzwalacze chińskie
    A do niedawna nie używałeś wcale flesza w plenerze .

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja w większości błyskam w manualu, więc zakupiłem chińszczyznę, zobaczymy co to warte
    Ja też robię większość w manualu - zazwyczaj w sytuacjach, w których wiem gdzie znajdzie się obiekt mogę też na sztywno ustawić moc lampy, która oświetli go z odpowiednią mocą. Nie ukrywam, że kontrolowanie mocy lampy z poziomu menu w aparacie jest baardzo wygodne, ale koszty, nie w pełni pozytywne komentarze odnośnie nowych PW i niezbyt mobilne rozwiązanie z kablem ETTL również zmusiły mnie do dokupienia chińczyków. Padło na Yongnuo, bo wybudzanie lampy uważam za fajny feature, a cena nadal "chińska"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    nie w pełni pozytywne komentarze odnośnie nowych PW i niezbyt mobilne rozwiązanie z kablem ETTL również zmusiły mnie do dokupienia chińczyków.
    te chińczyki sa na pewno niezle, jednak jesli chodzi o PW to komentarzy negatywnych na temat wersji europejskiej to chyba nigdy nie bylo,
    chyba ze a negatywne uznac klopoty ze wspolpraca z 5D2 tuz po jego premierze,

ja dla przykladu w plenerze uzywam tylko i wylacznie E-TTL,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozkmina z tym Zone Controllerem wydaje się być niezła, pewnie taki zestaw już by mi podpasował, (jeżeli działałby niezawodnie), no ale nadal cena. W zastosowaniach profesjonalnych albo dla fanatyka/bogacza - owszem. Dla amatora : chińczyki + kabel ettl.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    A do niedawna nie używałeś wcale flesza w plenerze .
    A kto powiedział, ze to do pleneru ? W plenerze 1/200 niewiele mi da...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oj da, da. Jeżeli chodzi o moc lamp, to plener nie zawsze musi się odbywać w pełnym słońcu. A jeżeli chodzi o kwestię głębi ostrości, to zawsze są ND. Aczkolwiek nie ukrywam, lampy systemowe z softboxem normalnych rozmiarów są stosunkowo słabe w outdoorze w słońcu i też mnie to irytuje :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Coz. Ja mam 20D i wyzwalacze Yongnuo RF-602, i przy 1/250 mam poprawnie naswietlona klatke, nie zauwazylem zebym mial choc jedno zdjecie nie do konca naswietlone.
    Cytat Zamieszczone przez sebag Zobacz posta
    Dlatego wcześniej napisałem, że nie generalizuję i nie twierdzę, że wszystkie chińczyki mają ograniczenia w synchronizacji..
    Piszecie o możliwościach radiówki, ale problem tkwi gdzie indziej. A mianowicie jakie lampy sa wyzwalane z tych radiówek. Z lampkami "reporterskimi", systemowymi itp nie ma problemu, ale sa problemy z większościa lamp studyjnych. Nie pytajcie dlaczego, bo to nielogiczne, ale to pokazuje (nie tylko moja) praktyka.
    Pocket Wizardy bez problemu odpalą mi na 1/250 nikonowską SB800, ale studyjne Elfo juz tylko na 1/160 (musze ustawić tyle by uniknąć minimalnego sciemnienia na jednym boku). Oczywiście studyjne elfo po kablu lub synchronizowane błyskiem czy też IR - bez problemu 1/250. Kto wie dlaczego z radiem tylko 1/160? Ja już słyszałem różne teorie, ale żadna mnie nie przekonuje.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pocket Wizardy bez problemu odpalą mi na 1/250 nikonowską SB800, ale studyjne Elfo juz tylko na 1/160 (musze ustawić tyle by uniknąć minimalnego sciemnienia na jednym boku). Oczywiście studyjne elfo po kablu lub synchronizowane błyskiem czy też IR - bez problemu 1/250. Kto wie dlaczego z radiem tylko 1/160? Ja już słyszałem różne teorie, ale żadna mnie nie przekonuje.
    Bo radio ma pewne opóźnienie, z opóźnieniem odpalana jest lampa (studyjne mają dłuższy czas błysku), której błysk w całości się "nie mieści" - stąd te minimalne ściemnienie.

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja w większości błyskam w manualu, więc zakupiłem chińszczyznę, zobaczymy co to warte
    Nie żebym miał coś do Twoich wyzwalaczy czy lamp, ale że tak powiem ostatnio nie "zabłysłeś"

aale juz sie nie odzywam
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lama Zobacz posta
    Bo radio ma pewne opóźnienie, z opóźnieniem odpalana jest lampa (studyjne mają dłuższy czas błysku), której błysk w całości się "nie mieści" - stąd te minimalne ściemnienie.
    Ale radio nie wybiera sobie że dla studyjnej będzie opóźnienie a dla np SB800 nie. I skoro czas błysku jest dłuższy to lepiej, bo migawka ma większe szanse "przelecieć" w trakcie jego trwania, czyż nie? Więc coś nie logiczna jest Twoja argumentacja...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 54 z 175 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów