Ja też robię większość w manualu - zazwyczaj w sytuacjach, w których wiem gdzie znajdzie się obiekt mogę też na sztywno ustawić moc lampy, która oświetli go z odpowiednią mocą. Nie ukrywam, że kontrolowanie mocy lampy z poziomu menu w aparacie jest baardzo wygodne, ale koszty, nie w pełni pozytywne komentarze odnośnie nowych PW i niezbyt mobilne rozwiązanie z kablem ETTL również zmusiły mnie do dokupienia chińczyków. Padło na Yongnuo, bo wybudzanie lampy uważam za fajny feature, a cena nadal "chińska"![]()
te chińczyki sa na pewno niezle, jednak jesli chodzi o PW to komentarzy negatywnych na temat wersji europejskiej to chyba nigdy nie bylo,
chyba ze a negatywne uznac klopoty ze wspolpraca z 5D2 tuz po jego premierze,
ja dla przykladu w plenerze uzywam tylko i wylacznie E-TTL,
Rozkmina z tym Zone Controllerem wydaje się być niezła, pewnie taki zestaw już by mi podpasował, (jeżeli działałby niezawodnie), no ale nadal cena. W zastosowaniach profesjonalnych albo dla fanatyka/bogacza - owszem. Dla amatora : chińczyki + kabel ettl.
Oj da, da. Jeżeli chodzi o moc lamp, to plener nie zawsze musi się odbywać w pełnym słońcu. A jeżeli chodzi o kwestię głębi ostrości, to zawsze są ND. Aczkolwiek nie ukrywam, lampy systemowe z softboxem normalnych rozmiarów są stosunkowo słabe w outdoorze w słońcu i też mnie to irytuje :P
Piszecie o możliwościach radiówki, ale problem tkwi gdzie indziej. A mianowicie jakie lampy sa wyzwalane z tych radiówek. Z lampkami "reporterskimi", systemowymi itp nie ma problemu, ale sa problemy z większościa lamp studyjnych. Nie pytajcie dlaczego, bo to nielogiczne, ale to pokazuje (nie tylko moja) praktyka.
Pocket Wizardy bez problemu odpalą mi na 1/250 nikonowską SB800, ale studyjne Elfo juz tylko na 1/160 (musze ustawić tyle by uniknąć minimalnego sciemnienia na jednym boku). Oczywiście studyjne elfo po kablu lub synchronizowane błyskiem czy też IR - bez problemu 1/250. Kto wie dlaczego z radiem tylko 1/160? Ja już słyszałem różne teorie, ale żadna mnie nie przekonuje.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
...Ja tu tylko sprzątamC 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R