Strona 94 z 175 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Chyba z pixelami jest tak że informacja o korekcie dla lampy jest wysyłana z body i ma wyższy priorytet od tej ustawionej w lampie.

To by się zgadzało z tym co ja zaobserwowałem u siebie (PixelKnight + 580EXII)... Pomimo, że lampę ustawiam w manual, automatycznie przestawia się do TTLa. Co ciekawe, czasami manual się nie wyłącza... Od czego to może zależeć? A jest możliwość obejścia tego?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mam jeszcze jedno pytanie związane z tym zestawem (PixelKnight + 2 x 580EXII) - wczoraj próbowałem focić na takiej zasadzie: body 5DII z nadajnikiem, 580exII z odbiornikiem nastawiona na MASTER + 580exII nastawiona na SLAVE. Pierwsze dwie foty sobie radzi bardzo dobrze, potem na odbiorniku pojawia się napis "ERR 20" a lampa slave błyska z opóźnieniem ok. 0,5sek. Ma ktoś pomysł co to może być? Wiem, że konfiguracja dość "ułańska" ale jak pierwsze foty błyska - to czemu dalej sobie nie radzi?
    Ostatnio edytowane przez teethar ; 08-05-2011 o 13:05 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Praga

Domyślnie

Macie jakiś pomysł na zmuszenie do współpracy Nissina 350T z radyjkiem (chińszczyzna)? Podłączam odbiornik do gniazda w lampie (ten jack trochę luźno siedzi, ale nie wypada), chcę zrobić błysk testowy (przycisk na nadajniku) i błysku nie ma. Komunikacja między nadajnikiem, odbiornikiem i lampą jest - nadajnik i odbiornik sygnalizują to diodą, natomiast na lampie gaśnie wtedy dioda przy włączniku. Ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Nie chcę specjalnie kupować do niej fotoceli, bo nie wiem, czy i to zadziała.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Jak wyzwolić Yongnuo błyskiem w trybie HSS?

Mam problem i nie daję rady sam.

Błyskamy w plenerze.
    Światła dużo, mamy parcie na małą GO wiec wiadomo, czasy nawet przy ISO 50 i f4 wychodzą powyżej 1/200 s.
    580EXII w trybie HSS podłączona jest zamiennikiem kabla oc-e3 z body i odsunięta na kilka metrów od aparatu. To działa bez zarzutu.
    Przydałoby się jednak drugie źródło światła, bo błysk 580-ki nie wystarcza, żeby dobrze doświetlić cały obiekt. Wyciagam więc z torby YN-560 i YN-460II w nadziei, że dzięki fotoceli zadziałają, jak lampki studyjne na tym filmie: http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

No i tutaj zagwozdka.
    1. Kiedy 580EXII jest w trybie ETTL-HSS fotocela w YN-560 reaguje, zarówno w trybie S1, jak i S2. Fotocela w YN-460II nie reaguje.
    2. Kiedy 580EXII jest w trybie M-HSS fotocele obu chińczyków nie reagują.
    3. Podłączenie YN-560 z 580EXII kabelkiem PC w nadziei, że wyzwoli ona chinczyka, nie daje efektu. Stąd wniosek, że PC w 580EXII jest gniazdem "signal only in". Szkoda.

Pytanie:
    1. Czy kupno gorącej stopki z fotocelą (nie mam, nie używałem) coś pomoże w wyzwalaniu chińskich lampek, żeby synchronizowały się z HSS?
    2. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł, jak to połaczyć, żeby można było błyskać w M-HSS?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Mam problem i nie daję rady sam.

Błyskamy w plenerze.
    Światła dużo, mamy parcie na małą GO wiec wiadomo, czasy nawet przy ISO 50 i f4 wychodzą powyżej 1/200 s.
    Oczywiscie najprostsze rozwiazanie nie wchodzi w gre?

Zastosuj filtr szary na obiektyw i bedziesz miec to co chcesz, bez wchodzenia w HSS :P

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Oczywiscie najprostsze rozwiazanie nie wchodzi w gre?

Zastosuj filtr szary na obiektyw i bedziesz miec to co chcesz, bez wchodzenia w HSS :P
    Jak Ci się zachowuje autofokus z takim filtrem i np. 70-200 f/4?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Jak Ci się zachowuje autofokus z takim filtrem i np. 70-200 f/4?
    A jak Ci sie zachowuja lampy?

Wszystko pieknie, ale ten sposob z lampami studyjnymi, to nie do konca dziala z lampami na stopke.

Po pierwsze, lampy YN musza byc ustawione na pelna moc! NIE WOLNO ZMIEJSZAC ICH MOCY! Tylko wtedy bedziemy miec najdluzszy czas blysku, czyli t0.5 rzedu 1/800 sekundy. To oznacza, ze powinnismy naswietlac z czasami krotszymi niz 1/400 sekundy (inaczej lampa nie bedzie oswietlac pelnego kadru).

Zwykle fotocele (te na alledrogo za ~35 zeta) reagujace na pierwszy blysk powinna sobie poradzic (aczkolwiek nie wiem, jak one wspolpracuja z lampami YN). Nie wiem, jak dadza sobie rowniez rade w plenerze, gdzie jest pelno slonca.

Jezeli jest tyle swiatla co piszesz, to raczej powinien obiektyw sobie poradzic z ustawieniem ostrosci. Dla niego ta sytuacja bedzie podobna, jak swiatla bylo by 2 (lub nawet 4) razy mniej. A to chyba nie najgorsze warunki, w jakich mialby pracowac

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Filtr szary daje radę, af działa bez problemu. Fotocela w plenerze to kiepski pomysł.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Fotocela w plenerze to kiepski pomysł.
    Dinderi, również wśród komentarzy do filmu
    można znaleźć tę informację.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    A jak Ci sie zachowują lampy?
    Jeśli AF, tak jak lampy, to będzie słabo
    Kiedyś, żeby było szybciej i nie przestawiać lamp w studio, założyłem polar na ten obiektyw. Skutek był taki, że wszystkie zdjęcia z tej konfiguracji miały nietrafioną ostrość. Dlatego padło pytanie.

Nie wiem, jak dadza sobie rowniez rade w plenerze, gdzie jest pelno slonca.
    Lampa na fotocelę byłaby na tym samym uchwycie co 580-ka, świecąc w ten sam modyfikator. Chodzi bardziej o wzmocnienie błysku 580-ki, niż ustawienie dodatkowego światła z innej strony. Dlatego, nawet w bardzo jasny dzień, fotocela ma prawo zadziałać. Chyba...
    Zastanawia mnie, dlaczego fotocele reagują kiedy 580-ka jest w Ettl-Hss, a nie reagują, kiedy jest w M-Hss. Niby dla fotoceli różnicy to nie powinno robić, a jednak.
    Czyli konkluzja jest taka, że uzywanie innej lampki niż systemowa w trybie HSS, w plenerze raczej się nie uda?
    Zwykle fotocele (te na alledrogo za ~35 zeta) reagujace na pierwszy blysk powinna sobie poradzic (aczkolwiek nie wiem, jak one wspolpracuja z lampami YN)
    Druga konkluzja, że muszę kupić fotocelę i sam sprawdzić?

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

No więc, zacznę od więc.
    Sam sobie odpowiadam na konkluzję ze znakiem zapytania.
    Zakupiłem fotocelę na 1 błysk, z gniazdem synchro.
    Skorzystałem z pomysłu, który W TYM TEMACIE podał kiedyś Micles (ukłony za pomysł) i dwie, tanie lampy na odbiornikach RF-602 zarejestrowały się na zdjęciu, nawet przy czasie 1/8000 sekundy.
    Mój setup wyglądał tak:
    Body -> OC-E3 -> 580EXII w HSS w trybie M -> fotocela na 1 błysk z gniazdem PC -> kabelek PC -> nadajnik Yongnuo RF-602 -----------fale eteru------------> odbiornik RF-602 -> na jednym odbiorniku lampa YN560, na drugim YN-460II.

Żeby ich błysk zarejestrował się, lampy YN muszą pracowac na full power, tak jak to opisał wyżej sylwek2k. Zdjęcie nawet jednego stopnia z mocy powoduje, że błysku nie ma na zdjęciu.

Tym oto sposobem, jestem w stanie poważnie zwiększyć ilość światła błyskowego w trybie HSS, bez potrzeby kupowania nowych lamp i/lub wyzwalaczy.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 94 z 175 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów