Pokaż wyniki od 71 do 80 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Chcesz powiedzieć, że jeśli przestawię swoją lampę w tryb master, wyłączę w niej wyzwalanie błysku i zrobię "autoportret w lustrze" to sfotografuję te przedbłyski komunikacyjne? Sprawdzę w domu. Zaciekawiło mnie to.
    w nikonie tak. U canona tez tak powinno być, nie wyobrażam sobie jak by to mogło być inaczej rozwiązane.
    W każdym razie sa u nas skargi na widoczne błyski komunikacyjne gdy się robi jakieś szklane przedmioty i w całkiem wielu innych sytuacjach.
    U nikona jest sprzedawany panelik SG-3IR, wsuwa się w sanki (więc musi pasować i na canona ), zasłania filtrem IR wbudowana lampę błyskową
    http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-sg-3ir...i-p-10723.html
    (nie wiem po co w opisie jest, że to do makro)
    Pewnie w systemie canona tez cos takiego zrobiono? Albo mozna zrobić samoróbkę jak proponuje wickermann.

Prawdopodobnie musisz też mieć w tym eksperymencie włączoną jakąś lampę zdalną, nie wiem na ile inteligentny jest system. Chodzi o to, czy jeśli nie wykrywa lampy zdalnej to daje przedbłysk komunikacyjny? Nie wiem. Na wszelki wypadek niech sobie jakaś lampa zdalna będzie włączona.

axk - to jak masz 2 fotoelementy w odbiornikach canona? Jedne reagują na podczerwień gdy masterem jest sterownik ST-E2, a drugi na światło widzialne gdy masterem jest lampa błyskowa? Nie. Jest jeden fotoelement. Ten za czerwona szybką, czuły na widzialne i na IR.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-03-2009 o 16:15
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów