Strona 78 z 175 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Domyślnie

Panowie chciałbym podsumowac niejako ten watek i wybrac najbardziej zadowalajacy system wyzwalania lamp błyskowych. Z calego watku wyrozniaja sie takie pozycje:

1. YongNuo RF-602

Specyfikacja techniczna:
    zasięg: 100m
    kanały: 16 kanałów
    czestotliwść: 2,4GHz
    synchronizacja: 1/250s
    Baterie CR2

Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 273zł

2. Phottix Strato wyzwalacz 2.4 GH

Częstotliwość: 2,4 GHz
    Zasięg: do 100 m.
    Synchro:1/250
    Ilość kanałów: 4
    baterie AAA
    Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 380zł

3. Pixel TR-332 Knight wyzwalacz radiowy Canon E-TTL II

częstotliwość pracy: FSK 2.4 GHz,
    ilość kanałów: 15,
    zasięg: 80 metrów,
    synchro: 1/8000
    baterie CR2

Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 740zł

4. Phottix Atlas
    Dane techniczne
    Częstotliwość: 433 (CE) MHz
    Dystans: 100m +
    Kanały: 4 kanały
    Baterie: 2 x AA baterie
    Max. Czas synchronizacji: 1/250 sek

Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 1020zł

Mysle nad propozycja 3 i 4. Za atlasem przemawia niezawodonośc i bardzo dobre wykonanie za Pixelem synchro do 1/8000 ale denrwuje mnie zasilanie na CR2

Panowie co tu wybrac ????????

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Słubice

Domyślnie

A co chcesz wyzwalać?
    To jest najważniejsze pytanie.

A tak w ogóle wg mnie oczywiście jeżeli miałbyś brać atlas za 1000zł to odłóż jeszcze 600zł i weź Pocket Wizarda TT5 2 sztuki.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekwion Zobacz posta
    A co chcesz wyzwalać?
    To jest najważniejsze pytanie.

A tak w ogóle wg mnie oczywiście jeżeli miałbyś brać atlas za 1000zł to odłóż jeszcze 600zł i weź Pocket Wizarda TT5 2 sztuki.
    no tylko że kolega rozważa 1 nadajnik i 2 odbiorniki więc 2 tt5 będzie za mało, jak do tego dodasz jeszcze tt1 czy kolejny tt5 to już robi się 2500 a jeszcze AC3 jest szalenie wygodny i razem już 2800 mamy...
    oczywiście że PW jest najlepszym póki co sprzętem w tym zakresie bo pełny eTTL przenosi, synchro działa bez ograniczeń, zasięg jest pewny na co najmniej 150 m.. no i z zonecontrolerem z body regulacja mocy ale koszty w porównaniu do chińczyków są o wiele większe..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    zasięg jest pewny na co najmniej 150 m.
    Sprawdzałeś ten zasięg? Jeśli tak, to w jakiej dokładnie konfiguracji? Ja muszę powiedzieć, że w moich egzemplarzach zasięg mnie rozczarowuje. Mam tylko 2x TT5 i nie mam jak porównać z innym zestawem ale:

- z 580ex mam zasięg rzędu 15m
    - z 580ex2 rośnie do ok 40m
    - z 430ex2 jest największy - coś koło 50m.

W sumie to chętnie bym się z jakimś posiadaczem PW z Warszawy umówił na jakieś testowanie i porównanie, bo może muszę reklamować.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Słubice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    no tylko że kolega rozważa 1 nadajnik i 2 odbiorniki więc 2 tt5 będzie za mało, jak do tego dodasz jeszcze tt1 czy kolejny tt5 to już robi się 2500 a jeszcze AC3 jest szalenie wygodny i razem już 2800 mamy...
    oczywiście że PW jest najlepszym póki co sprzętem w tym zakresie bo pełny eTTL przenosi, synchro działa bez ograniczeń, zasięg jest pewny na co najmniej 150 m.. no i z zonecontrolerem z body regulacja mocy ale koszty w porównaniu do chińczyków są o wiele większe..
    Dlatego najważniejsze pytanie brzmi co chce wyzwalać i jak:
    Jeżeli lampy studyjne bądź systemowe w manualu bez potrzeby używania szybkich czasów synchronizacji to bezkonkurencyjne na rynku jest yongnuo RF-602. Stosunek ceny do jakości jest najlepszy.

Jeżeli posiada lampy EXII i interesują go, krótkie czasy to pozostają Pixele Knight 332 (z namiastką dwukierunkowej współpracy lampa -body) albo Pocket Wizardy TT5,TT1.

Jeżeli chce wyzwalać lampy systemowe z krótkimi czasami synchronizacji to znowu pozostają Pixele Knight 332 z tym, że tylko przy posiadaniu EXII i mocowaniu jej do fotoceli lampy systemowej bądź Pocket Wizardy TT5,TT1 te już normalnie po kablu.

Co do zasięgu to wg ogólnodostępnych testów można powiedzieć, że Yongnuo RF-602 na wolnej przestrzeni synchronizują przy 100m, Pixel Knight 332 w zależności od tego czy ma być użyty TTL od 50 do 80m, Pocket Wizardy sprawują się różnie przeróżnie.

Domyślnie

Panowie mam 3x550EX i zalezy mi głownie wyzwalanie tych lamp.
    Głwnie do portretow ale tez i do sportu.
    Panowie czyli jesli nie mam wersji EX II to pixele juz nie przeniosa mi synchro do 1/8000??
    Myslalem ze dotyczy to tylko przenoszenia ettl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Sprawdzałeś ten zasięg? Jeśli tak, to w jakiej dokładnie konfiguracji? Ja muszę powiedzieć, że w moich egzemplarzach zasięg mnie rozczarowuje. Mam tylko 2x TT5 i nie mam jak porównać z innym zestawem ale:

- z 580ex mam zasięg rzędu 15m
    - z 580ex2 rośnie do ok 40m
    - z 430ex2 jest największy - coś koło 50m.

W sumie to chętnie bym się z jakimś posiadaczem PW z Warszawy umówił na jakieś testowanie i porównanie, bo może muszę reklamować.
    sprawdzałem - w sumie raz niedługo po zakupie tylko dla zaspokojenia własnej ciekawości bo mi zasięgi niepotrzebne
    na pewno to było 5d2 i 580ex2 - i tt1 i tt5 - odległość około 150m (po słupach liczone) - lampa za każdym razem błyskała i naświetlenie było ok.. dalej nie chciało mi się iść bo trzeba było by w krzaki wleźć i kadr w obiektywie był już za duży bo 200mm już obejmowało za dużo..
    chociaż co do zasięgów to jak coś z 20-30m działa dobrze to wystarczy bo pewnie 99% użytkowników nie będzie więcej potrzebne..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał Awatar Beny!

Domyślnie wyzwalanie via fotocela

Chcialbym sie tylko upewnic
    Czy ustawiajac na manuala, 1/16 lampe 430EX a lampy (quantuum) dam na fotocele, to czy wyzwoli sie?
    Nie ma zadnych problemow z tym?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wersja 430 to I
    Ostatnio edytowane przez Beny! ; 01-11-2010 o 11:03 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Beny tak.. spokojnie wyzwolisz fotocele Wyzwolisz tak kazda lampe studyjna ktora ma fotocele i wyzwolisz kazda lampa ktora mozna sterowac manualnie. sam tak robie w moim studio.

Coś już napisał Awatar Beny!

Domyślnie

milo mi to slyszec, ale jakie lampi canonowe maja ta mozliwosc oprocz 580 II, 430 II, 430... sa jakies inne, ktorymi wyzwole?

Strona 78 z 175 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów