Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

TTL jest uzyteczny jesli masz 2 sekundy na zrobienie zdjecia i nie masz czasu sie nad nim zastanowic.
    W pozostalych przypadkach tryb manualny daje wieksza kontrole nad tym co chcesz zrobic.
    Chociaz co kto lubi. Mnie tam TTL do niczego nie jest potrzebny, no chyba ze mial bym lampe zapieta na aparacie, wtedy jak najbardziej jest OK, bo nie ma czasu na myslenie i ustawianie.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    TTL jest uzyteczny jesli masz 2 sekundy na zrobienie zdjecia i nie masz czasu sie nad nim zastanowic.
    W pozostalych przypadkach tryb manualny daje wieksza kontrole nad tym co chcesz zrobic.
    Chociaz co kto lubi. Mnie tam TTL do niczego nie jest potrzebny, no chyba ze mial bym lampe zapieta na aparacie, wtedy jak najbardziej jest OK, bo nie ma czasu na myslenie i ustawianie.
    Zdziwiłbyś się ile trzeba myśleć, zastanawiać się i ustawiać korzystając nawet z lampy na aparacie pracujacej w TTLu, aby uzyskać naturalnie wyglądające efekty. A nie mówię już o kilku lampach rozstawionych do tego np mix w TTLu i M.
    Być może zmieniłbyś zdanie, gdybyś spróbował. A TTL w takich sytuacjach, gdy korzystamy z kilku rozstawionych lamp pracujących w ratio Canona daje niesamowite efekty i co najważniejsze (w przeważającej części przypadków) bez latania od lampy do lampy by zmienić ustawienia manualne.
    Do niedawna można było to realizować sterując pozostałymi lampami Slave za pomocą lampy Master na aparacie, lub z wykorzystaniem st-e2.
    W tej chwili są na szczęście TT5 i w zapowiedziach zone controler. Myślę, że jest to najlepsze dostępne rozwiązanie dla osób, które poważnie chcą wykorzystywać możliwości systemu speedlite. Bije na głowę wszystkie radiówki chińskie, a także radiopoppery. Niestety, cena jest dość zaporowa, ale cóż, można jakoś uskładać
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów