Strona 39 z 175 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    zakryj styki, poza centralnym. To tyle.
    ale zależy mi na wspomaganiu AF.
    pozdro.,
    m.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    problem może jednak być, gdy z odległej lampy będziemy chcieli zrobić faktycznie kontrę i ustawimy ją dokładnie za modelką...
    Dlatego rozgrzebałem jedną lampę by "wyodrębnić" element światłoczuły na kabeleku na zewnątrz. Ale o tym to chyba ostatnio pisałem w innym miejscu.
    Brakuje mi wyobraźni gdzie przy korzystaniu z lamp studyjnych - potrzebne jeszcze wspomaganie AF?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak się nie ma pilotów, a studio zaciemnione, to są problemy. (u niektórych )

Miasto
    Poznań

Domyślnie

nawet jak piloty są włączone, to może być problem, bo raczej będą na minimum (żeby nie przegrzać lamp) i odpowiadać mocy błysku, rzadko kiedy są zapalone wszystkie jarzeniówki na suficie (he, he, budowanie nastroju ;-)), poza tym to co ma być ostre może być w cieniu, albo możesz chcieć ustawić ostrość na jakąś mało kontrastową gładką powierzchnię - przy wspomaganiu autofokus zawsze działa idealnie, nie trzeba o nim myśleć, tylko robi sie zdjęcia.

hekselman: gdzie pisałeś o wyciąganiu czujnika poza lampę, bo jakoś nie mogę znaleźć....
    pozdro.,
    m.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

ST2 nie daje wspomagania AF...to nie ma o co walczyć.
    Tym bardziej że pracy w takim studio żeby AF miał problem sobie nie wyobrażam.
    Pisałem tylko że walczę z tematem wypatroszenia lampy i uzasadniałem dlaczego - bez żadnych istotnych szczegółów.Te jak będą - to już jak wyjdę z fazy eksperymentów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Standardowo podłączone ST2 nie wyzwala lamp studyjnych (inaczej - wyzwala niezgodniez przebiegiem migawki) Ale wystarczy odizolować styki zostawiając centralny. ST2 to wyłącznie palnik - nie ma żadnych diod ani niczego innego.
    Super - tego nie znalem - sproboje
    Czyli (zabrakło mi wytrwałosci) jakby zadbac by słonce nie waliło bezpośrednio w korpus lampy chcoćby jakąs osłoną przeciwsłoneczną...?
    Lampy były ustawione w ETTL; korpus na M 1/400
    Na wszystkich zdjęciach palnik lampy wyglądał na światło kontrolowane - waliłem wprost w obiektyw.
    Juz gdzies pisalem ze w pomieszczeniu - nie ma sprawy - jestem w kuchni i przez korytarz jestem w stanie wyzwolic lampe co sie znajduje w pokoju (probowalem) - widocznie mialem szczescie i sie poodbijalo ja trzeba.
    Ogolie w pomieszczeniach nie ma zadnego problemu z ST-E2.
    Na zewnatrz w pochmurny dzien spoko. W sloneczny probowalem, ale z kilku metrow - nie mialem problemow. ST-E2 jako master a 580 EX II i 550 EX jako slave.
    Jedyna wada to taka ze w E-TTL nie moge sobie sterownikiem sterowac mocy lampa ustawiona na M. Chodzi o to ze mam lampe ustawiona ma M i np 1/128 mocy to nie zmienie sobie na 1/64. Zmiana mocy jest mozliwa poprzez RATIO i ot dziala - ale nie tak jak sterowanie 580. Nie zarabiam foceniem i foce tylko dla przyjemnosci - nie mniej jestem bardzo zadowolony z ST-E2.
    Jeszcze jak by mozna bylo sterowac z sterownikiem z poziomu body to bajka - moze kiedys. Szukam czesto na eBay'u uszkodzonych 550,580,580EXII (z walnietym palnikiem) na dodatkowy (zamiennik) sterownik.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Jeszcze jak by mozna bylo sterowac z sterownikiem z poziomu body to bajka
    Polecam kabel ETTL do najbliższej z lamp

Pewnie niedługo zrobią ST-E2 mark II.

A jak wygląda sterowanie lampami w 7D? Jest manual?

Miasto
    Poznań

Domyślnie

ST2 nie daje wspomagania AF...
    no jak nie jak tak.
    oczywiście, że ST-E2 daje i to bardzo ładne wspomaganie AF.
    no chyba, że pozaklejałeś styki....

ale chyba gdzieś widzialem kombinacje, w których zaklejało sie tylko dwa tylne styki - automatyka ginęła, ale AF zostawał. ale to wszystko tylko "chyba".

no i o tym AF tu właśnie głównie rozmawiam(y), bo jak bez AF, to bierzemy parę chińczyków, czy rf-602 i mamy temat pięknie zamknięty radiowo (mówię o lampach (w studio) gdzie ETTL jest zbędny) za połowę ceny ST-E2 (albo mniej).
    pozdro.,
    m.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

ŁUP...ŁUP....ŁUP... bije sie w piersi: miałem wspomaganie AF wyłączone w CFach.
    Tak przy okazji. Fajnie że ten temat budzi zainteresowanie bo wciąż się można coś nauczyć, coś odkryć. Mam wrażenie że system sterowania lamp Canona jest tyle samo niedoceniany co nieznany. A przecież wybraliśmy Canona bo to niegłupia firma..
    Bawię się z Canonem od dłuższego czasu: mam różne 580 I i II; 550, 420 i ST2. I wciąż zaskakuje mnie to wszystko i wciąż mam wrażenie że wiem coraz mniej. Na przykład: mam fotcelę "inteligentną" MIF. Uczy sie ją błyskaniem lampy jak ma wyzwalać (fajna sprawa jak chce sie studyjne odpalać z pominięciem przedbłysku). Wiecie np że nauczona błyskiem bez sterowania fotocela - wyzwala lampy podłączone off-master-slave ale nauczona błyskiem master - nie wyzwala lamp w żadnej konfiguracji? Dlaczego? W koncu - idą tam dwa błyski tak samo jak przy pracy bez sterowania.
    Ja wyznaję dwie filozofie używania lamp błyskowych: lampy uzupełniają/zwiekszają ilość swiatła na planie dopełniając światło zastane albo - jak w studio - istnieją same by modelować i dominować.
    Nie staram się używać zestawu Canona jako lamp studyjnych - używam go gdy mam za mało światła w terenie a muszę mieć dobre zdjęcia. Dobrze czytelne. "Czepiam" lampy genaralnie w otworach okiennych by uniknąć efektu sztucznego doświetlania. Używam systemów LumiQuesta i Lastolite Apollo oraz ostatnio nabytego softboxa Photoflexa do rozpraszania światła lamp by uzyskać bardziej naturalne doświetlenie. I naprawdę - nie narzekam na system Canona. Z dodatkowymi zasilaniem lamp (teraz naprawdę niedrogo!) - szybki, pewny, NIEDROGI. Łatwy w transporcie i montażu. Bezobsługowy. ETTL JEST FAJNY - jeszcze nigdy żadna lampa nie zniszczyła mi zdjecia.
    Ja - jestem zadowolony.
    ...no - napisałem to w stopce :-)
    A - jesli ktoś ma pomysły eksperymentów - ja bardzo chętnie. Mam teraz więcej czasu więc moge sobie łączyć, ustawiać - no bawię się na całego!
    Więc jak ktoś ma wątpliwości: "...czy to z tym zadziała" - zapraszam.
    Mam różne lampy, różne kabelki i różne takie tam do błyskania :-)

Domyślnie

..
    Bawię się .. I wciąż zaskakuje mnie to wszystko i wciąż mam wrażenie że wiem coraz mniej. Na przykład: mam fotcelę "inteligentną" MIF. Uczy sie ją błyskaniem lampy jak ma wyzwalać (fajna sprawa jak chce sie studyjne odpalać z pominięciem przedbłysku). Wiecie np że nauczona błyskiem bez sterowania fotocela - wyzwala lampy podłączone off-master-slave ale nauczona błyskiem master - nie wyzwala lamp w żadnej konfiguracji? Dlaczego? W koncu - idą tam dwa błyski tak samo jak przy pracy bez sterowania.
    Skąd wiesz, że dwa? Przedbłysków jest chyba zmienna ilość, zalezy od ..... trybu działania itp.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 39 z 175 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów