pozdro.,
m.
nawet jak piloty są włączone, to może być problem, bo raczej będą na minimum (żeby nie przegrzać lamp) i odpowiadać mocy błysku, rzadko kiedy są zapalone wszystkie jarzeniówki na suficie (he, he, budowanie nastroju ;-)), poza tym to co ma być ostre może być w cieniu, albo możesz chcieć ustawić ostrość na jakąś mało kontrastową gładką powierzchnię - przy wspomaganiu autofokus zawsze działa idealnie, nie trzeba o nim myśleć, tylko robi sie zdjęcia.
hekselman: gdzie pisałeś o wyciąganiu czujnika poza lampę, bo jakoś nie mogę znaleźć....
pozdro.,
m.
Tym bardziej że pracy w takim studio żeby AF miał problem sobie nie wyobrażam.
Pisałem tylko że walczę z tematem wypatroszenia lampy i uzasadniałem dlaczego - bez żadnych istotnych szczegółów.Te jak będą - to już jak wyjdę z fazy eksperymentów.
Super - tego nie znalem - sproboje
Juz gdzies pisalem ze w pomieszczeniu - nie ma sprawy - jestem w kuchni i przez korytarz jestem w stanie wyzwolic lampe co sie znajduje w pokoju (probowalem) - widocznie mialem szczescie i sie poodbijalo ja trzeba.
Ogolie w pomieszczeniach nie ma zadnego problemu z ST-E2.
Na zewnatrz w pochmurny dzien spoko. W sloneczny probowalem, ale z kilku metrow - nie mialem problemow. ST-E2 jako master a 580 EX II i 550 EX jako slave.
Jedyna wada to taka ze w E-TTL nie moge sobie sterownikiem sterowac mocy lampa ustawiona na M. Chodzi o to ze mam lampe ustawiona ma M i np 1/128 mocy to nie zmienie sobie na 1/64. Zmiana mocy jest mozliwa poprzez RATIO i ot dziala - ale nie tak jak sterowanie 580. Nie zarabiam foceniem i foce tylko dla przyjemnosci - nie mniej jestem bardzo zadowolony z ST-E2.
Jeszcze jak by mozna bylo sterowac z sterownikiem z poziomu body to bajka - moze kiedys. Szukam czesto na eBay'u uszkodzonych 550,580,580EXII (z walnietym palnikiem) na dodatkowy (zamiennik) sterownik.
no jak nie jak tak.
oczywiście, że ST-E2 daje i to bardzo ładne wspomaganie AF.
no chyba, że pozaklejałeś styki....
ale chyba gdzieś widzialem kombinacje, w których zaklejało sie tylko dwa tylne styki - automatyka ginęła, ale AF zostawał. ale to wszystko tylko "chyba".
no i o tym AF tu właśnie głównie rozmawiam(y), bo jak bez AF, to bierzemy parę chińczyków, czy rf-602 i mamy temat pięknie zamknięty radiowo (mówię o lampach (w studio) gdzie ETTL jest zbędny) za połowę ceny ST-E2 (albo mniej).
pozdro.,
m.
Tak przy okazji. Fajnie że ten temat budzi zainteresowanie bo wciąż się można coś nauczyć, coś odkryć. Mam wrażenie że system sterowania lamp Canona jest tyle samo niedoceniany co nieznany. A przecież wybraliśmy Canona bo to niegłupia firma..
Bawię się z Canonem od dłuższego czasu: mam różne 580 I i II; 550, 420 i ST2. I wciąż zaskakuje mnie to wszystko i wciąż mam wrażenie że wiem coraz mniej. Na przykład: mam fotcelę "inteligentną" MIF. Uczy sie ją błyskaniem lampy jak ma wyzwalać (fajna sprawa jak chce sie studyjne odpalać z pominięciem przedbłysku). Wiecie np że nauczona błyskiem bez sterowania fotocela - wyzwala lampy podłączone off-master-slave ale nauczona błyskiem master - nie wyzwala lamp w żadnej konfiguracji? Dlaczego? W koncu - idą tam dwa błyski tak samo jak przy pracy bez sterowania.
Ja wyznaję dwie filozofie używania lamp błyskowych: lampy uzupełniają/zwiekszają ilość swiatła na planie dopełniając światło zastane albo - jak w studio - istnieją same by modelować i dominować.
Nie staram się używać zestawu Canona jako lamp studyjnych - używam go gdy mam za mało światła w terenie a muszę mieć dobre zdjęcia. Dobrze czytelne. "Czepiam" lampy genaralnie w otworach okiennych by uniknąć efektu sztucznego doświetlania. Używam systemów LumiQuesta i Lastolite Apollo oraz ostatnio nabytego softboxa Photoflexa do rozpraszania światła lamp by uzyskać bardziej naturalne doświetlenie. I naprawdę - nie narzekam na system Canona. Z dodatkowymi zasilaniem lamp (teraz naprawdę niedrogo!) - szybki, pewny, NIEDROGI. Łatwy w transporcie i montażu. Bezobsługowy. ETTL JEST FAJNY - jeszcze nigdy żadna lampa nie zniszczyła mi zdjecia.
Ja - jestem zadowolony.
...no - napisałem to w stopce :-)
A - jesli ktoś ma pomysły eksperymentów - ja bardzo chętnie. Mam teraz więcej czasu więc moge sobie łączyć, ustawiać - no bawię się na całego!
Więc jak ktoś ma wątpliwości: "...czy to z tym zadziała" - zapraszam.
Mam różne lampy, różne kabelki i różne takie tam do błyskania :-)