nie miałem ST-E2 w ręku, więc nie mam pewności, ale wydaje mi się, że gdzieś widziałem ją rozebraną i był to po prostu mały palniczek za czerwoną szybką, poza tym potwierdzałby to sposób sterowania lamp przez 7D (lampką błyskową) i przez 580EX (przedbłyskami głównego palnika).
no właśnie, i do tego jaka wygoda i małe (jedno!) urządzenie w studio.
no i właśnie o to chodzi - a nie da się go ustawić w tryb M?
bo dla samego eksperymentu kasy raczej nie wydam, ale gdybym miał pewność, to może....
na razie w studio używam po prostu zewnetrzną lampę błyskową ustawioną na M i 1/128 mocy z palnikiem w sufit. działa dobrze, jest wspomaganie AF, jest synchronizacja, tylko to klamot spory... :wink:
nic nie musisz wyłączać, stare lampy EZ nie mają E-TTL (tylko A-TTL) i one i tak nie błysną z cyfrowym body (jedynie w trybie M), ale wspomaganie AF działać będzie.
ma starą lampkę 200E i mogę ją wykorzystywać jako sam wspomagacz AF. tylko jak to wygląda? no i używa 4 x R6 co jest lekką przesadą.
już kilka razy myślałem o zakupie za kilka zł starej np. 300EZ i odcięcie z niej palnika, ale.... to wcale nie będzie takie proste :grin:
pozdro.,
m.
Czyli ST-E2 także w trybie M da przedbłysk i odpali lampy studyjne za wczesnie.
tak jest w nikonie, nie widzę opcji by mogło to być zrealizowane inaczej w canonie.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Standardowo podłączone ST2 nie wyzwala lamp studyjnych (inaczej - wyzwala niezgodniez przebiegiem migawki) Ale wystarczy odizolować styki zostawiając centralny. ST2 to wyłącznie palnik - nie ma żadnych diod ani niczego innego.
A w temacie wyzwala slave: proponuje skorzystać z opcji wyłączenia błysku w 580 II ustawionej jako master - pomimo tego lampa NADAL BŁYSKA słabiutko palnikiem by wyzwolić slava.
w swietle dziennym, na otwartej przestrzeni spada nawet do metra i nigdy nie jest pewne. Master i slave u canona jest dobre do zabawy (mimo pełnej automatyki), u cioci na imieninach w pokoju 30m2. Jeśli chcesz robić coś poważnie i nie rozpraszać się ciągłym brakiem błysków kup wyzwalacze radiowe.
A ja mam dwa photixy i problem w tym, że chcę zamocować 430 EXII i 580 EXII, ale w jakiś bardziej stabilny sposób niż sanki odbiorników. Najpierw się napaliłem na kabelki PC-PC. Okazało się, że photixy mają jakieś nietypowe gniazdo, które jest szersze i nie wchodzi kabel PC (na siłę się da, ale wtedy łamią się blaszki wtyczki kabelka).
Później spróbowałem łączyć krótkim kablem (odbiornik -> stopka -> przewód synchro -> stopka -> lampa). I co ciekawe, z 430 wychodzi idealnie, a 580ka - loteria. :-(
O co chodzi?
ST2 używam praktycznie właśnie w ten sposób do wyzwalania lamp studyjnych - nic niczemu nie przeszkadza.
Co do systemu master-slave Canona.
Wciąz wydaje mi się że chyba jest niedoceniany. W zakresie studia o pow 80m (jasnoszare ściany) ST2 wyzwala systemowe lampy "zawsze i wszędzie".
ee... świeci słońce to wyskoczę na dwór policzyć co i na ile metrów...
Swieci ale zimno!!!!!
Przedmiotem testu była praca systemu m/s lamp Canona.
Lampą slave była 550 na statywie.
Master - 580 I i ST2.
Robię dokładnie pod słońce.W osi prostopadłej czyli "w mordę" 550 - 20 m strzał za strzałem.
Maksymalny kąt pracy z tej odległości - 20 stopni.
Zmiana odległości - z 5 m wali 100/100 z kąta 80(!) stopni do osi 550.
Podobne rezultaty po zamianie 580 na ST2. Przy czym - moje subiektywne odczucie że ST2 jest skuteczniejsze!
Zmiana miejsc: 550 trafia wprost pod słońce.
Pełne 100/100 spada do 15m a kąt zmniejsza się nieco.Ale - wystarczy ło lampę przesunać ciut dalej - w cień - i wszystko wróciło do normy.
Czyli (zabrakło mi wytrwałosci) jakby zadbac by słonce nie waliło bezpośrednio w korpus lampy chcoćby jakąs osłoną przeciwsłoneczną...?
Lampy były ustawione w ETTL; korpus na M 1/400
Na wszystkich zdjęciach palnik lampy wyglądał na światło kontrolowane - waliłem wprost w obiektyw.
Ostatnio edytowane przez hekselman ; 03-03-2010 o 15:45
czyli co? ST-E2 rzeczywiście i bez problemów wyzwala lampy studyjne?
jakie? w jakim trybie? bez żadnych pośredników??
no to super! :grin:
no proszę! dobrze wiedzieć, dzięki za test
problem może jednak być, gdy z odległej lampy będziemy chcieli zrobić faktycznie kontrę i ustawimy ją dokładnie za modelką...![]()
pozdro.,
m.