Strona 38 z 175 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Daj jakiegoś linka.
    http://dcam.dc-accessories.com/nikon-sc29b.jpg
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Niestety tutaj sie mylisz.
    To nie lampa blyskowa. Niestety nie strzela blyskami tylko .... podczerwienia.
    nie miałem ST-E2 w ręku, więc nie mam pewności, ale wydaje mi się, że gdzieś widziałem ją rozebraną i był to po prostu mały palniczek za czerwoną szybką, poza tym potwierdzałby to sposób sterowania lamp przez 7D (lampką błyskową) i przez 580EX (przedbłyskami głównego palnika).

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To nie w tym problem. Podczerwień bardzo ładnie wyzwala lampy studyjne.
    no właśnie, i do tego jaka wygoda i małe (jedno!) urządzenie w studio.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie mam ST-E2, ale zapewne on rozładowuje przedbłyskiem lampy.
    no i właśnie o to chodzi - a nie da się go ustawić w tryb M?
    bo dla samego eksperymentu kasy raczej nie wydam, ale gdybym miał pewność, to może....

na razie w studio używam po prostu zewnetrzną lampę błyskową ustawioną na M i 1/128 mocy z palnikiem w sufit. działa dobrze, jest wspomaganie AF, jest synchronizacja, tylko to klamot spory... :wink:

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Zamiast drogiego ST-E2, mozna jeszcze kupic dawne lampy EZ np 430 i wylaczyc w nich blysk
    nic nie musisz wyłączać, stare lampy EZ nie mają E-TTL (tylko A-TTL) i one i tak nie błysną z cyfrowym body (jedynie w trybie M), ale wspomaganie AF działać będzie.

ma starą lampkę 200E i mogę ją wykorzystywać jako sam wspomagacz AF. tylko jak to wygląda? no i używa 4 x R6 co jest lekką przesadą.

już kilka razy myślałem o zakupie za kilka zł starej np. 300EZ i odcięcie z niej palnika, ale.... to wcale nie będzie takie proste :grin:
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    .

no i właśnie o to chodzi - a nie da się go ustawić w tryb M?
    bo dla samego eksperymentu kasy raczej nie wydam, ale gdybym miał pewność, to może.....
    Jeśli lampa jest zdjęta z body to niestety występuje przedbłysk komunikacyjny nawet gdy ona ma pracowac w trybie M.
    Czyli ST-E2 także w trybie M da przedbłysk i odpali lampy studyjne za wczesnie.

tak jest w nikonie, nie widzę opcji by mogło to być zrealizowane inaczej w canonie.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Standardowo podłączone ST2 nie wyzwala lamp studyjnych (inaczej - wyzwala niezgodniez przebiegiem migawki) Ale wystarczy odizolować styki zostawiając centralny. ST2 to wyłącznie palnik - nie ma żadnych diod ani niczego innego.
    A w temacie wyzwala slave: proponuje skorzystać z opcji wyłączenia błysku w 580 II ustawionej jako master - pomimo tego lampa NADAL BŁYSKA słabiutko palnikiem by wyzwolić slava.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Standardowo podłączone ST2 nie wyzwala lamp studyjnych (inaczej - wyzwala niezgodniez przebiegiem migawki) Ale wystarczy odizolować styki zostawiając centralny.
    Bardzo dobry pomysł, o ile konstruktorzy nie byli jeszcze cwańsi i nie zablokowali takiej możliwości
    Ale pewnie o tym nie pomysleli
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tak, bedzie dzialac E-TTL i HSS w takiej konfiguracji

ogległość to do 10 metrów, ale w świetle dziennym, przy mocnym słońcu spada nawet do 3 metrów,
    w swietle dziennym, na otwartej przestrzeni spada nawet do metra i nigdy nie jest pewne. Master i slave u canona jest dobre do zabawy (mimo pełnej automatyki), u cioci na imieninach w pokoju 30m2. Jeśli chcesz robić coś poważnie i nie rozpraszać się ciągłym brakiem błysków kup wyzwalacze radiowe.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

A ja mam dwa photixy i problem w tym, że chcę zamocować 430 EXII i 580 EXII, ale w jakiś bardziej stabilny sposób niż sanki odbiorników. Najpierw się napaliłem na kabelki PC-PC. Okazało się, że photixy mają jakieś nietypowe gniazdo, które jest szersze i nie wchodzi kabel PC (na siłę się da, ale wtedy łamią się blaszki wtyczki kabelka).
    Później spróbowałem łączyć krótkim kablem (odbiornik -> stopka -> przewód synchro -> stopka -> lampa). I co ciekawe, z 430 wychodzi idealnie, a 580ka - loteria. :-(
    O co chodzi?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

ST2 używam praktycznie właśnie w ten sposób do wyzwalania lamp studyjnych - nic niczemu nie przeszkadza.
    Co do systemu master-slave Canona.
    Wciąz wydaje mi się że chyba jest niedoceniany. W zakresie studia o pow 80m (jasnoszare ściany) ST2 wyzwala systemowe lampy "zawsze i wszędzie".
    ee... świeci słońce to wyskoczę na dwór policzyć co i na ile metrów...
    Swieci ale zimno!!!!!
    Przedmiotem testu była praca systemu m/s lamp Canona.
    Lampą slave była 550 na statywie.
    Master - 580 I i ST2.
    Robię dokładnie pod słońce.W osi prostopadłej czyli "w mordę" 550 - 20 m strzał za strzałem.
    Maksymalny kąt pracy z tej odległości - 20 stopni.
    Zmiana odległości - z 5 m wali 100/100 z kąta 80(!) stopni do osi 550.
    Podobne rezultaty po zamianie 580 na ST2. Przy czym - moje subiektywne odczucie że ST2 jest skuteczniejsze!
    Zmiana miejsc: 550 trafia wprost pod słońce.
    Pełne 100/100 spada do 15m a kąt zmniejsza się nieco.Ale - wystarczy ło lampę przesunać ciut dalej - w cień - i wszystko wróciło do normy.
    Czyli (zabrakło mi wytrwałosci) jakby zadbac by słonce nie waliło bezpośrednio w korpus lampy chcoćby jakąs osłoną przeciwsłoneczną...?
    Lampy były ustawione w ETTL; korpus na M 1/400
    Na wszystkich zdjęciach palnik lampy wyglądał na światło kontrolowane - waliłem wprost w obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 03-03-2010 o 15:45

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ST2 używam praktycznie właśnie w ten sposób do wyzwalania lamp studyjnych - nic niczemu nie przeszkadza.
    czyli co? ST-E2 rzeczywiście i bez problemów wyzwala lampy studyjne?
    jakie? w jakim trybie? bez żadnych pośredników??

no to super! :grin:

Na wszystkich zdjęciach palnik lampy wyglądał na światło kontrolowane
    no proszę! dobrze wiedzieć, dzięki za test

problem może jednak być, gdy z odległej lampy będziemy chcieli zrobić faktycznie kontrę i ustawimy ją dokładnie za modelką...
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    czyli co? ST-E2 rzeczywiście i bez problemów wyzwala lampy studyjne?
    jakie? w jakim trybie? bez żadnych pośredników??
    zakryj styki, poza centralnym. To tyle.

Strona 38 z 175 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów