Na standardowy spust przyklej sobie przycisk od wężyka spustowego z wyprowadzonymi kablami do latarki przyklejonej do nadajnika radiowego
EDIT : sebcio mnie ubiegł z latarką![]()
pozdro.,
m.
wzorek bedzie za wysoko ale tylko dla blizszych odleglosci, od metra juz jest ok
po wyostrzeniu latarke wylaczasz
szkoda tylko, że nikt nie wpadł na to, żeby dorobić do canona takiego małego zewnętrznego wspomagacza AF - i tylko ST-E2 wchodzi w grę...
albo że canon nie zrobił kabelka tak jak 'żółty system' - tam w kablu TTL w tym co się zakłada na body jest wspomaganie AF.
przy okazji jeszcze jedno pytanie: czy ST-E2 może wyzwolić lampy studyjne (z fotocelą)?
w końcu to jest jednak mała lampka błyskowa, choć czerwona.
jasne, ale chyba telepatycznie
bo każdy inny ruch - przy tych GO - spowoduje wyjście poza GO
poza tym za dużo roboty z takim włącz-wyłącz...
pozdro.,
m.
Wpływ światła ciągłego przy którym AF zaczyna mi sensownie działać jest przy 1/200 czasu migawki tak mały, że aż pomijalny ;D Mój sprzęt nie używa żadnych wspomagaczy i dopingów. I nie jest chory na astmę.
Niestety tutaj sie mylisz.
To nie lampa blyskowa. Niestety nie strzela blyskami tylko .... podczerwienia.
Nie wyzwolisz lamp studyjnych sterownikiem ST-E2.
Jesli juz musisz miec wspomaganie AF to
a) ST-E2 (lib latarka - a jak wyostrzone to latarka w dol)
plus
b) jakis "chinczyk" lub Pocket Wizzard podlaczony kabelkiem synchro
I tym wyzwalaj lampy.
R.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Zalezy od zdjec, bo jezeli robisz po zmroku i chcesz uchwycic w tle np. swiatla ulic. To latarka bedzie juz miala wplyw na przedni plan (twarz modelki).
Zamiast drogiego ST-E2, mozna jeszcze kupic dawne lampy EZ np 430 i wylaczyc w nich blysk, a w mniejszych modelach jak sie nie da to rozebrac i wylaczyc ladowanie. Wspomagacz AF bedzie dzialal, tyle ze stopka E-TTL juz zajeta.
W nikonie wlasnie problem jest rozwiazany bo maja kabel E-TTL ze wspomagaczem.