ŁUP...ŁUP....ŁUP... bije sie w piersi: miałem wspomaganie AF wyłączone w CFach.
Tak przy okazji. Fajnie że ten temat budzi zainteresowanie bo wciąż się można coś nauczyć, coś odkryć. Mam wrażenie że system sterowania lamp Canona jest tyle samo niedoceniany co nieznany. A przecież wybraliśmy Canona bo to niegłupia firma..
Bawię się z Canonem od dłuższego czasu: mam różne 580 I i II; 550, 420 i ST2. I wciąż zaskakuje mnie to wszystko i wciąż mam wrażenie że wiem coraz mniej. Na przykład: mam fotcelę "inteligentną" MIF. Uczy sie ją błyskaniem lampy jak ma wyzwalać (fajna sprawa jak chce sie studyjne odpalać z pominięciem przedbłysku). Wiecie np że nauczona błyskiem bez sterowania fotocela - wyzwala lampy podłączone off-master-slave ale nauczona błyskiem master - nie wyzwala lamp w żadnej konfiguracji? Dlaczego? W koncu - idą tam dwa błyski tak samo jak przy pracy bez sterowania.
Ja wyznaję dwie filozofie używania lamp błyskowych: lampy uzupełniają/zwiekszają ilość swiatła na planie dopełniając światło zastane albo - jak w studio - istnieją same by modelować i dominować.
Nie staram się używać zestawu Canona jako lamp studyjnych - używam go gdy mam za mało światła w terenie a muszę mieć dobre zdjęcia. Dobrze czytelne. "Czepiam" lampy genaralnie w otworach okiennych by uniknąć efektu sztucznego doświetlania. Używam systemów LumiQuesta i Lastolite Apollo oraz ostatnio nabytego softboxa Photoflexa do rozpraszania światła lamp by uzyskać bardziej naturalne doświetlenie. I naprawdę - nie narzekam na system Canona. Z dodatkowymi zasilaniem lamp (teraz naprawdę niedrogo!) - szybki, pewny, NIEDROGI. Łatwy w transporcie i montażu. Bezobsługowy. ETTL JEST FAJNY - jeszcze nigdy żadna lampa nie zniszczyła mi zdjecia.
Ja - jestem zadowolony.
...no - napisałem to w stopce :-)
A - jesli ktoś ma pomysły eksperymentów - ja bardzo chętnie. Mam teraz więcej czasu więc moge sobie łączyć, ustawiać - no bawię się na całego!
Więc jak ktoś ma wątpliwości: "...czy to z tym zadziała" - zapraszam.
Mam różne lampy, różne kabelki i różne takie tam do błyskania :-)