Strona 32 z 175 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nissin Di-622 jesli o tym mówisz, w trybie slave wyzwalany jest przez fotocele. Niestety wyzwalana jest tylko poprzez przedbłyski z lampy sterującej, także nie możliwe jest odpalenie jej pojedynczym błyskiem.
    Jeżeli chodzi o nissina 422 to, o ile dobrze pamiętam, mógł być on wyzwalany przedbłyskami jak i pojedynczym błyskiem.

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    Pytanie do użytkowników RF-602:

Czy nadajnik można wyzwolić jedynie po stopce czy również po gnieździe PC ?
    Ponawiam pytanie ponieważ mirusiek źle mnie zrozumiał.

Ale napiszę bardziej przejrzyście:

Jakaś lampa założona na odbiornik. Nadajnik nie jest wpięty w sanki aparatu.
    Czy łącząc nadajnik i aparat po kablu PC-PC można wyzwolić błysk ?

Można spróbować zewrzeć styki w nadajniku w gnieździe PC np. nożyczkami.
    Błyśnie czy nie ?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    Można spróbować zewrzeć styki w nadajniku w gnieździe PC np. nożyczkami.
    Błyśnie czy nie ?
    Błyśnie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Czyli reasumując jak ktoś chce bezprzewodowe TTL i HSS to albo PW, albo radio popper.
    W tym ze PW to koszt 3K(na 2 lampy), a radio popper trzeba mieć lampę na sankach? Czyli koszt dodatkowej lampy plus (250$ transmiter i 2 recivery po 100$ to daje okolo 500$= 1250zl plus lampa 1000). Chyba że nie trzeba mieć lampy na sankach, bo tez tak widziałem, ale czy wtedy dziala full(e-ttl i hss). No i jeszcze trzeba zadać pytanie o częstotliwość radio popperow, chodzi o prawo i czy komórki wtedy nie działają

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mysza82 Zobacz posta
    Czyli reasumując jak ktoś chce bezprzewodowe TTL i HSS to albo PW, albo radio popper.
    W tym ze PW to koszt 3K(na 2 lampy), a radio popper trzeba mieć lampę na sankach? Czyli koszt dodatkowej lampy plus (250$ transmiter i 2 recivery po 100$ to daje okolo 500$= 1250zl plus lampa 1000). Chyba że nie trzeba mieć lampy na sankach, bo tez tak widziałem, ale czy wtedy dziala full(e-ttl i hss). No i jeszcze trzeba zadać pytanie o częstotliwość radio popperow, chodzi o prawo i czy komórki wtedy nie działają
    w przypadku Radiopoppera PX trzeba miec lampe 5x0 EX lub ST-E2 na body, chyba tylko w przypadku 7D mozna uzywać E-TTL bez zewnetrznej lampy, wtedy tak jak w Nikonach sygnal brany jest z lampy wbudowanej.
    Nadajniki i odbiorniki kosztuja tyle samo, czyli po 250$ sztuka. Nie wiem skad to 100$?
    Czyli za Radiopoppera płacisz 750$.
    A Pocketwizard kosztuje 640$.

Radiopoppera nie kupisz tez w Polsce, zeszta nawet w USA jest srednio dostepny, np nie ma go w ofercie Adoramy czy B&H - a to trochę dziwne. Oczywiście nie maja tez certyfikatu CE, wiec uzywanie ich poza USA i Kanadą jest niezgodne z prawem.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Nadajniki i odbiorniki kosztuja tyle samo, czyli po 250$ sztuka. Nie wiem skad to 100$?
    Faktycznie, bo patrzyłem na odbiorniki JrX w sklepie radio poppera.
    Czyli tylko opłaca się PW.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mysza82 Zobacz posta
    to daje okolo 500$= 1250zl plus lampa
    Sorry za OT. Gdzie kupujesz dolary po 2,5 PLN za sztukę? Ja tez chcę.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

luźno dałem... z pamięci jak rok temu kosztowało...

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Czytam ten wątek i nadal nie wiem tego co potrzebuje. A mianowicie planuje w tym roku kupić dwa flesze canona, tak żeby móc doświetlać w plenerze przy portretach i nie tylko, będę potrzebował do tego HSS, ale nie wiem co mi jest potrzebne żeby móc korzystać z tego trybu wyzwalając lampy zdalnie. Z tego co wiem potrzeba 580EX, bo ma tryb master, jako druga planuje 430ex a ona ma slave. 580tke stawiam w jednym miejscu i podłączam ją za pomocą kabla synchro do body(ustawiona na master), w drugim miejscu stawiam 430ex w trybie slave, robię zdjęcie, przez kabel zostaje wyzwolona 580tka, a ta bezprzewodowo wyzwala 430tke. Czy w takiej konfiguracji będzie dostępny tryb HSS? Czy jest jakaś tania możliwość zastąpienia kabla synchro, tak aby 580tke też wyzwolić bezprzewodowo?

Aktualnie mam sunpaka pz42x i chińskie wyzwalacze radiowe. Używanie tego w portretach w jasny dzień jest niemożliwe bo z czasem 1/250 to muszę ustawiać przysłonę f/4-11 żeby mieć poprawną ekspozycje, a przy portretach taka go nijak mi ani potrzebna, ani estetyczna.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Aktualnie mam sunpaka pz42x i chińskie wyzwalacze radiowe. Używanie tego w portretach w jasny dzień jest niemożliwe bo z czasem 1/250 to muszę ustawiać przysłonę f/4-11 żeby mieć poprawną ekspozycje, a przy portretach taka go nijak mi ani potrzebna, ani estetyczna.
    Nie znam 430 wiec nie odpowiem na Twoje pytanie wprost, ale mam inna sugestie. Przecież mozesz ustawic lampy w manual i nadal wyzwalac jako master+slave. Mozesz nastawic minimalna moc błysku, nie musi błyskac z automatu na full.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 32 z 175 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów