Jako ciekawostkę napiszę:
580EXII master, 580EXII slave
- jeśli master będzie odpalony z puszki lub poprzez przedłużacz to oczywiście pełny e-TTL i HSS
- jeśli mastera wyzwolimy ze stopki to napędzi nam slave (z mocą jaką jej zadamy z palucha) ale bez hss i ettl
- jeśli mastera wyzwolimy z PC to błyśnie tylko master a slave będzie milczał.
???? 430ex ma fotocelę? hmm.. aktualnie nie mam 430ki pod ręką i o wszytko ją bym podejrzewał ale nie o posiadanie fotoceli żeby ją zdalnie wyzwalać błyskiem.. możesz dać info na której stronie instrukcji do lampy to jest napisane albo jak to ustawić na lampie.. bo wygląda na to że jak ktoś szuka fotoceli do 430ki albo używa wyzwalaczy chińskich błądzi bo powinno się błyskiem wyzwalać..
i chyba o takiej sytuacji jak ta pogrubiona piszemy ostatnio - i właśnie tak napisałem poprzednio..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
ale lampy Canona nie maja zadnego nadajnika IR... tylko odbiornik, IR przesylany jest w blysku
zreszta jak Ty sobie wyobrazasz aby zwykla dioda swiatloczula (fotocela) odbierala jakiekolwiek informacje o sile blysku, HSS, E-TTL itd?
wg ciebie fotocela to jest cos takiego, co jest czułe na błysk w świetle widzialnym, a nieczułe na błysk w IR ? Bo ja ciagle nie rozumiem dlaczego ty rozgraniczasz IR od błysku. W praktyce to wsio ryba.
Nie znam fotoceli reagującej wybiórczo - albo na IR albo na dzienne. Zresztą - w skład widzialnego wchodzi czerwień. A IR jest o parę nm różne. Jest sens to separować? Jaki?
Jest sens by na nadajnik nałozyc filtr IR - po to, by na zdjęciu nie rejestrował się odblask od sterownika na body. Natomiast jeśli chodzi o odbiornik - fotocelę to to nie ma znaczenia.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-02-2010 o 01:33
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave? I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?
w swietle dziennym, na otwartej przestrzeni spada nawet do metra i nigdy nie jest pewne. Master i slave u canona jest dobre do zabawy (mimo pełnej automatyki), u cioci na imieninach w pokoju 30m2. Jeśli chcesz robić coś poważnie i nie rozpraszać się ciągłym brakiem błysków kup wyzwalacze radiowe.
A ja mam dwa photixy i problem w tym, że chcę zamocować 430 EXII i 580 EXII, ale w jakiś bardziej stabilny sposób niż sanki odbiorników. Najpierw się napaliłem na kabelki PC-PC. Okazało się, że photixy mają jakieś nietypowe gniazdo, które jest szersze i nie wchodzi kabel PC (na siłę się da, ale wtedy łamią się blaszki wtyczki kabelka).
Później spróbowałem łączyć krótkim kablem (odbiornik -> stopka -> przewód synchro -> stopka -> lampa). I co ciekawe, z 430 wychodzi idealnie, a 580ka - loteria. :-(
O co chodzi?