Strona 31 z 167 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ...430ka się nie wyzwoli bo nie ma fotoceli
    Ależ ma fotocelę.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Jako ciekawostkę napiszę:
    580EXII master, 580EXII slave
    - jeśli master będzie odpalony z puszki lub poprzez przedłużacz to oczywiście pełny e-TTL i HSS
    - jeśli mastera wyzwolimy ze stopki to napędzi nam slave (z mocą jaką jej zadamy z palucha) ale bez hss i ettl
    - jeśli mastera wyzwolimy z PC to błyśnie tylko master a slave będzie milczał.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Ależ ma fotocelę.
    ???? 430ex ma fotocelę? hmm.. aktualnie nie mam 430ki pod ręką i o wszytko ją bym podejrzewał ale nie o posiadanie fotoceli żeby ją zdalnie wyzwalać błyskiem.. możesz dać info na której stronie instrukcji do lampy to jest napisane albo jak to ustawić na lampie.. bo wygląda na to że jak ktoś szuka fotoceli do 430ki albo używa wyzwalaczy chińskich błądzi bo powinno się błyskiem wyzwalać..

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    Jako ciekawostkę napiszę:
    580EXII master, 580EXII slave
    - jeśli master będzie odpalony z puszki lub poprzez przedłużacz to oczywiście pełny e-TTL i HSS
    - jeśli mastera wyzwolimy ze stopki to napędzi nam slave (z mocą jaką jej zadamy z palucha) ale bez hss i ettl
    - jeśli mastera wyzwolimy z PC to błyśnie tylko master a slave będzie milczał.
    i chyba o takiej sytuacji jak ta pogrubiona piszemy ostatnio - i właśnie tak napisałem poprzednio..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ale lampy Canona nie maja zadnego nadajnika IR... tylko odbiornik, IR przesylany jest w blysku

zreszta jak Ty sobie wyobrazasz aby zwykla dioda swiatloczula (fotocela) odbierala jakiekolwiek informacje o sile blysku, HSS, E-TTL itd?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ... lampy Canona nie maja zadnej fotoceli
    wg ciebie fotocela to jest cos takiego, co jest czułe na błysk w świetle widzialnym, a nieczułe na błysk w IR ? Bo ja ciagle nie rozumiem dlaczego ty rozgraniczasz IR od błysku. W praktyce to wsio ryba.
    Nie znam fotoceli reagującej wybiórczo - albo na IR albo na dzienne. Zresztą - w skład widzialnego wchodzi czerwień. A IR jest o parę nm różne. Jest sens to separować? Jaki?
    Jest sens by na nadajnik nałozyc filtr IR - po to, by na zdjęciu nie rejestrował się odblask od sterownika na body. Natomiast jeśli chodzi o odbiornik - fotocelę to to nie ma znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-02-2010 o 01:33
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave? I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mysza82 Zobacz posta
    Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave? I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?
    tak, bedzie dzialac E-TTL i HSS w takiej konfiguracji

ogległość to do 10 metrów, ale w świetle dziennym, przy mocnym słońcu spada nawet do 3 metrów,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tak, bedzie dzialac E-TTL i HSS w takiej konfiguracji

ogległość to do 10 metrów, ale w świetle dziennym, przy mocnym słońcu spada nawet do 3 metrów,
    w swietle dziennym, na otwartej przestrzeni spada nawet do metra i nigdy nie jest pewne. Master i slave u canona jest dobre do zabawy (mimo pełnej automatyki), u cioci na imieninach w pokoju 30m2. Jeśli chcesz robić coś poważnie i nie rozpraszać się ciągłym brakiem błysków kup wyzwalacze radiowe.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

A ja mam dwa photixy i problem w tym, że chcę zamocować 430 EXII i 580 EXII, ale w jakiś bardziej stabilny sposób niż sanki odbiorników. Najpierw się napaliłem na kabelki PC-PC. Okazało się, że photixy mają jakieś nietypowe gniazdo, które jest szersze i nie wchodzi kabel PC (na siłę się da, ale wtedy łamią się blaszki wtyczki kabelka).
    Później spróbowałem łączyć krótkim kablem (odbiornik -> stopka -> przewód synchro -> stopka -> lampa). I co ciekawe, z 430 wychodzi idealnie, a 580ka - loteria. :-(
    O co chodzi?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave?
    ...lub jedną 580EX + jedną lub kilka lamp serii EX (430, 550, 580)... Będzie działać.

I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?
    W tym przypadku wielkich szans działania nie daję...
    Jeśli IRy nie będą zasłonięte, to moooże....
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Strona 31 z 167 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181131 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów