Sunpaka przez radio używam tylko i wyłącznie na manualu, bo chińczyki nie przenoszą ttl'a. Problem wynika z tego, iż sunpak nie ma HSS, więc najkrótszy czas synchronizacji błysku to 1/250.
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
luźno dałem
... z pamięci jak rok temu kosztowało
...
Czytam ten wątek i nadal nie wiem tego co potrzebuje. A mianowicie planuje w tym roku kupić dwa flesze canona, tak żeby móc doświetlać w plenerze przy portretach i nie tylko, będę potrzebował do tego HSS, ale nie wiem co mi jest potrzebne żeby móc korzystać z tego trybu wyzwalając lampy zdalnie. Z tego co wiem potrzeba 580EX, bo ma tryb master, jako druga planuje 430ex a ona ma slave. 580tke stawiam w jednym miejscu i podłączam ją za pomocą kabla synchro do body(ustawiona na master), w drugim miejscu stawiam 430ex w trybie slave, robię zdjęcie, przez kabel zostaje wyzwolona 580tka, a ta bezprzewodowo wyzwala 430tke. Czy w takiej konfiguracji będzie dostępny tryb HSS? Czy jest jakaś tania możliwość zastąpienia kabla synchro, tak aby 580tke też wyzwolić bezprzewodowo?
Aktualnie mam sunpaka pz42x i chińskie wyzwalacze radiowe. Używanie tego w portretach w jasny dzień jest niemożliwe bo z czasem 1/250 to muszę ustawiać przysłonę f/4-11 żeby mieć poprawną ekspozycje, a przy portretach taka go nijak mi ani potrzebna, ani estetyczna.
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
oczywiscie masz racje, moj blad, jakos w głowie cały czas miałem, że kolega piszę o kablu E-TTL
jak tylko przez synchro to HSS nie zadziała, nie bedzie tez oczywiscie E-TTL, lapmy obie beda dzialac bez problemu w manualu