Strona 168 z 168 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168
Pokaż wyniki od 1 671 do 1 679 z 1679

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

  1. #1671
    Uzależniony
    Dołączył
    Nov 2010
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław
    Posty
    636

    Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

    Cytat Zamieszczone przez Nelro Zobacz posta
    Tak, zestaw który podałeś:
    lampa Yongnuo YN-685 + wyzwalacz Yongnuo YN-622C-TX
    będą działały idealnie - lampa YN-685 posiada wbudowany odbiornik YN-622.
    Posiadałem takowy zestaw i byłem zadowolony - pełna współpraca lampy z wyzwalaczem.
    dziękować!

  2. #1672
    Zablokowany
    Dołączył
    May 2008
    Posty
    107

    Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

    Poproszę o odpowiedź na pytanie, którego teraz nie mogę sprawdzić. Czy lampa umieszczona w softboxie wyzwoli z fotoceli drugą lampę umieszczoną w innym miejscu aniżeli światło padające prosto z softboxa? Inaczej pytając czy światło odbite wyzwoli fotocelę?

    Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

  3. #1673
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)
    Posty
    2 286

    Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

    Tak. Tak.
    Nie. Nie.
    Wybierz odpowiednią wersję, zależnie od czułości fotoceli, położenia fotoceli, ustawionej mocy błysku, jasności ubrania fotografowanej osoby, stopnia odbicia światła w fotografowanym miejscu, itd itd
    Np. fotocele w YN460II wspominam źle - mała czułość, łatwo się "zatykały" światłem zastanym. Fotocele w studyjnych - zazwyczaj nie było problemu, ale jak studio było ciemnoszare, a lampa przy ścianie, można było zapomnieć, itd itd

  4. #1674

    Dołączył
    Jun 2016
    Miasto
    podkarpackie
    Wiek
    40
    Posty
    14

    Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

    Który transmitter bezprzewodowy lepszy:
    YongNuo_YN560-TX
    czy
    YN-ST-E2


    Jestem w trakcie poszukiwań owego (w książce Kelby'ego doradza się taki z LCD)...lecz do mojej lampy (YN500EX, bardzo dobrej wg.mnie) nie mogę znaleźć odpowiedniego bo się nie znam.
    Ten transmitter bez LCD jest najbardziej odpowiedni do mojej lampy i taki jest do kupienia od razu, ale być może jeszcze jest jakaś szansa na taki z LCD choć owego nie mogę znaleźć...trudno jest go znaleźć i nie mam się kogo spytać...

    Proszę o poradę
    Ostatnio edytowane przez gawittt ; 20-08-2019 o 18:27

  5. #1675
    Coś już napisał Awatar uosiek1
    Dołączył
    Dec 2014
    Miasto
    Mazury
    Posty
    54

    Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

    500 EX podobno współpracuje z tym drugim, ale to wyzwalacz optyczny, lampa musi widzieć sygnał nadajnika. 560 TX jest radiowy, ale do działania musisz jeszcze dokupić odbiornik pod lampę (YN 620C II - koniecznie w wersji II, bo wersja I nie współpracuje bezpośrednio z 560TX). Proponuję zestaw YN 620C II (odbiornik) + YN 620CTX (kontroler do montażu w stopce aparatu). U mnie sprawdza się świetnie z YN 500 właśnie. 560TX też kupiłem, ale dlatego, że mam jeszcze dwie manualne 560 III i mam dzięki temu trzy lampy pod kontrolą (YN 500 osadzona w 620C II), ale coś za coś - 560 to wyzwalacz manualny i wszystkie parametry będziesz musiał ustawiać ręcznie. Nie działa TTL, druga kurtyna i HSS. Zestaw 620 zapewnia wszystkie te urocze bajery i choć automatyka nie jest niezbędna, to HSS i druga lamelka czasem są przydatne. Koszt zestawu nadajnik+odbiornik to ok. 400 złotych, 620C II tak czy siak musiałbyś dokupić, więc jeśli nie masz czegoś z systemu 560, to bierz w komplecie z YN 620 CTX. Jeśli kiedyś najdzie Cię ochota dokupić lampę z serii 560, to pozostanie Ci dokupić 560TX za ok 170 zł (560TX wyzwoli 620C II, 620 CTX nie odpali niczego z systemu 560). Możesz też zainwestować w chwalony tu na forum system Canon RT, w którym działa sporo produktów Yongnuo, będzie drożej, ale podobno lepiej. Nie wiem, nie miałem styczności. Jest też opcja dla cierpliwych: podobno YN zamierza wypuścić wyzwalacze integrujące oba systemy (560 i 620), ale wuj raczy wiedzieć, kiedy będzie można to u nas kupić.
    Może nie umiem liczyć, ale bynajmniej dobrze mówię po polsku. Jestem Chumanistą

  6. #1676
    Coś już napisał
    Dołączył
    Jun 2012
    Posty
    90

    Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

    Hej wszystkim. Mam problem a zaraz prośbę o pomoc. Zakupiłem 2x YN 685 + nadajnik 622C-TX. Na lampach ustawiam 622 Slave i nie ma najmnijszego problemu, żeby je odpalic poprzez 622C. Problem niestety jest jak założę nadajnik na stopkę aparatu, wtedy lampy raz błysną i się zawieszają. Nawet ręcznie z poziomu lampy nie jestem w stanie jej odpalić. Cały czas świeci się dioda LINK. Czy ktoś miał może taki problem? Coś się ustawiam, czy lampy/ nadajnik są walnięte?

    Z góry dzięki za pomoc!!!!

  7. #1677
    Coś już napisał Awatar uosiek1
    Dołączył
    Dec 2014
    Miasto
    Mazury
    Posty
    54

    Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

    Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    Hej wszystkim. Mam problem a zaraz prośbę o pomoc. Zakupiłem 2x YN 685 + nadajnik 622C-TX. Na lampach ustawiam 622 Slave i nie ma najmnijszego problemu, żeby je odpalic poprzez 622C. Problem niestety jest jak założę nadajnik na stopkę aparatu, wtedy lampy raz błysną i się zawieszają. Nawet ręcznie z poziomu lampy nie jestem w stanie jej odpalić. Cały czas świeci się dioda LINK. Czy ktoś miał może taki problem? Coś się ustawiam, czy lampy/ nadajnik są walnięte?

    Z góry dzięki za pomoc!!!!
    Nie jesteś w stanie tylko odpalić, czy w ogóle lampa nie reaguje na przyciski, tzn. zmianę mocy, czy zooma? Może niechcący przestawiłeś włącznik na "lock"? Nie spotkałem się z czymś takim, ale YN lubią mieć luzy na stopce. Można spróbować pokręcić (nieprzesadnie oczywiście!) nadajnikiem zamontowanym na aparacie, być może przyda się także aktualizacja firmware, żeby wspierał nowsze sprzęty. Nie wiem, czy pomoże, ale spróbować warto. Ale najpierw sprawdź, który tryb wyzwalania masz włączony. Według instrukcji lampy (s. 21) są dwa tryby dla 622: Remote Control Mode i Mix Mode. Dla 622C-TX zalecany jest ten pierwszy. W drugiej kolejności przywróć ustawienia fabryczne i lamp i wyzwalacza, potem sparuj je ze sobą na nowo. To tylko sprzęt, zawsze coś się może zawiesić. Obstawiam jednak, że problem jest z kontrolerem, bo mało prawdopodobne, żeby obie lampy padły w tym samym czasie w ten sam sposób.
    Może nie umiem liczyć, ale bynajmniej dobrze mówię po polsku. Jestem Chumanistą

  8. #1678
    Coś już napisał
    Dołączył
    Jun 2012
    Posty
    90

    Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

    Hej, dzięi za pomoc. Aktualizacja 622C rozwiązała problem

  9. #1679
    Coś już napisał Awatar uosiek1
    Dołączył
    Dec 2014
    Miasto
    Mazury
    Posty
    54

    Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

    Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    Hej, dzięi za pomoc. Aktualizacja 622C rozwiązała problem
    Cieszę się Tak z ciekawości: jaka puszka? Bo pewnie stary firmware nie chciał z nią współpracować.
    Może nie umiem liczyć, ale bynajmniej dobrze mówię po polsku. Jestem Chumanistą

Strona 168 z 168 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •