Strona 140 z 175 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 391 do 1 400 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Pixel Bishop (na gorącą stopkę) przeniesie ettl i prawdopodobnie hss na lampę na stopce na wyzwalaczu i wyzwoli resztę lamp w trybie manual. Niestety nie przeniesie prawdziwego HSS na zdalne lampy.

Chyba żadne rozwiązanie dostępne na rynku nie umożliwia pracy w trybie mieszanym z prawdziwym HSS na wszystkich lampach i dodatkowo używania lampy bezpośrednio na wyzwalaczu zamontowanym na aparacie aparacie (w PW potrzebne jest do tego AC3 co wyklucza używanie lampy na gorącej stopce w wyzwalaczu, photitx odin nie ma gorącej stopki w wyzwalaczu, w kingu stopka na wyzwalaczu nie działa, RP - tu nie wiem czy da się ustawić zdalne lampy w manualu z hss). Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi bo chętnie kupię takie wyzwalacze :-)
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Początki nałogu

Zapomniałbym. Niedawno pojawił się Yongnuo YN-622C. Umożliwia trzymanie lampy na stopce w przeciwieństwie do kinga. Jest jest to nadajniko-odbiornik w jednym czyli odejdzie w przyszłości problem zakupu samego nadajnika jak się popsuje. Cena to zawrotne 100 (słownie sto) dolców za 2 nadajniko-odbiorniki. Umożliwia wszystko to napisałeś. Żyć nie umierać. Nie licząc AC3 może to być istny PW killer. Sam się zastanawiam czy nie kupić na test :-)
    Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 31-08-2012 o 12:25

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    mam takie pytanie: chce wyzwolić dwie może trzy lampy w układzie: dwie na statywach(ustawienia manualne) + jedna w sankach aparatu tryb TTL. czy jest jakiś dobry wyzwalacz który można podłączyć pod gniazdo PC w aparacie (aby wyzwolić dwie lampy na statywach). Fajnie by było aby taki wyzwalacz można było też wykorzystywać normalnie w sankach aparatu i dodatkowo jak by miał synchronizacje HSS. Jest takie ustrojstwo w przystępnej cenie: np. do 500zł czy takie rzeczy to tylko w erze?
    Nie w erze a w Yongnuo, a dokładnie YN-622C. W zestawie masz 2 nadajniko-odbiorniki z sankami, dokładasz do tego trzeci i robisz wszystko dokładnie tak jak chcesz. Przynajmniej w teorii bo to nowość Sam planuję sobie sprawić zestaw o ile cena w Polsce będzie w miarę przyzwoita.

EDIT:
    Z tej aukcji mogą dotrzeć dopiero pod koniec września i to z chin więc dojdzie cło i inne pierdoły. Pytałem we fripersie i powiedzieli, że będą mieli może za jakieś 2 tygodnie, tylko ceny jeszcze nie chcą zdradzić...
    Ostatnio edytowane przez Ulisses ; 31-08-2012 o 12:36

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Ulisses Zobacz posta
    tylko ceny jeszcze nie chcą zdradzić...
    Obstawiam 599 :-)

Cytat Zamieszczone przez Ulisses Zobacz posta
    dojdzie cło
    Czy przypadkiem towary sprowadzane spoza UE nie są wolne od cła do kwoty 150 euro? Nie wiem jak jest z VAT, ale osobiście wolałbym poczekać 2 tyg dłużej niż dokładać 2-3 stówki (wg mojej prognozy)
    Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 31-08-2012 o 13:10

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Też coś takiego słyszałem, że cło odpada, ale pewności nie mam. Przyznam, że jestem raczej wygodnicki i jak pomyślę o ewentualnym egzekwowaniu gwarancji na drodze korespondencji między Warszawą a Hong Kongiem to już ta oferta przedstawia mi się mniej atrakcyjnie :P Ale fakt, zobaczymy co u nas zaproponują, mam nadzieję, że nie będzie tak strasznie. Jak będzie poniżej 6 stów to się zastanowię, choć wiele zależy też od tego ile będzie kosztował pojedynczy nadajnik/odbiornik do uzupełnienia zestawu.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Obstawiam 599 :-)

Czy przypadkiem towary sprowadzane spoza UE nie są wolne od cła do kwoty 150 euro? Nie wiem jak jest z VAT, ale osobiście wolałbym poczekać 2 tyg dłużej niż dokładać 2-3 stówki (wg mojej prognozy)
    w tym tyg dostałem paczkę z honkongu... wartość deklarowana 30USD .... odprawa celna przez firmę kurierską.... dostałem do zapłaty dokument celny na kwotę 60pln... tak więc sam nie wiem, czy rzeczywiscie zasada że, poniżej 150eur nie płaci się cła i vatu obowiązuje.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez jacab1 Zobacz posta
    w tym tyg dostałem paczkę z honkongu... wartość deklarowana 30USD .... odprawa celna przez firmę kurierską.... dostałem do zapłaty dokument celny na kwotę 60pln... tak więc sam nie wiem, czy rzeczywiscie zasada że, poniżej 150eur nie płaci się cła i vatu obowiązuje.
    Co było w paczce i za jaką wartość? Bo można i gift napisać i nie powinno być doliczone cło. Ale celnik głupi nie jest...

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

czyli czekam aż YN-622C pojawi się na rynku chyba że ktoś z was będzie zamawiał z zagramanicy to się dołączę do zamówienia...
    Ostatnio edytowane przez obcy21 ; 31-08-2012 o 20:52
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez arapaho Zobacz posta
    Po umieszczeniu 580exII na PW sterowanie odbywa sie przez lampe, dziala wszystko, grupy itd...
    PW przenosi wtedy wszystkie informacje droga radiowa, a nie jak to ma miejsce w samych lampach, podczerwienia ...
    Zwieksza sie wiec zasieg dzialania oraz mozliwosc dzialania w plenerze, dzieki radiu.
    Jesli to nie dziala, trzeba szukac przyczyny albo w lampie sterujacej, albo w PW - wadliwe...

Opisuje na przykladzie moich PW, nadajnik i trzy odbiorniki.
    Opiszę jeszcze raz jak to u mnie działa:

Na 5dII mam wsadzony tt5 a na nim 580EXII. Ustawiłem ją jako master + grupy wg opisu na stronie PW. Dodatkowo włączyłem HSS.
    Na drugim TT5 mam metza 48AF1. Ustawiony po prostu w ettl bez slave itp wg opisu na stronie. W takiej konfiguracji najczęściej dostaje prześwietlony cienki pasek (jakieś 5% zdjęcia). Prześwietlenie pochodzi od 580EXII, którą mam ustawioną tak aby błyskała (opis na stronie mówi co innego - właściwie opisy są 2 - jeden każe wyłączyć, drugi nie mówi o tym nic ale po co mi kobyła na aparacie która nie błyska...)

Próbowałem już praktycznie wszystkiego. Zmieniłem ostatnio oprogramowanie w aparacie na najnowsze bo pomyślałem, że to może być ta przyczyna. Zrobiłem kilka zdjęć i było ok. Później wróciło. Dodatkowo teraz raz na jakiś czas nie mogę zmienić proporcji grup - po prostu pokrętło nie działa.

Kolejna sprawa. Po włączeniu PW (najpierw aparat, póżniej lampa i na koniec PW) i naciśnięciu spustu migawki, żadna z lamp nie błyska za pierwszym razem. Przysisk test działa. Dopiero za drugim razem załapują...

Kupiłem używane od forumowicza, więc nie wiem. Uszkodzone?

Coś już napisał Awatar arapaho
    Miasto
    Swiat

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    ...
    Kolejna sprawa. Po włączeniu PW (najpierw aparat, póżniej lampa i na koniec PW) i naciśnięciu spustu migawki, żadna z lamp nie błyska za pierwszym razem. Przysisk test działa. Dopiero za drugim razem załapują...

Kupiłem używane od forumowicza, więc nie wiem. Uszkodzone?
    Powinno sie najpierw wlaczyc PW, lampe, potem aparat. Wtedy wszystko zaskakuje.
    Pierwsze zdjecie moze sie nie udac. Pisze o tym PW. Powinno sie je traktowac jako testowe. Wyzwalacze sie dogaduja. Pozniej jest juz ok.
    U mnie wszystko dziala ok, komunikacje poprzez 580 exII sprawdzalem juz jakis czas temu, na 5D mkII.
    Dzis jade do studia, zobacze raz jeszcze i to na mkIII. Aczkolwiek soft jest w wersji BETA, wiec moze cos tam jeszcze nie dziamgac...
    Zazwyczaj kontroluje wszystko poprzec AC3, ulatwia sprawe, szybko i sprawnie kontrolowac mozna 3 grupy lamp.
    Czasami jednak przydaje sie lampa na aparacie, wiec dobra mysl potestowac. Dla innych uzytkownikow jak i dla siebie na przyszlosc, co by przy kotlecie kaszana nie wyszla
    Pozdro !
    - .. -

Strona 140 z 175 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów