Strona 138 z 175 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Cytat Zamieszczone przez zbirr Zobacz posta
    odbiornik pixel soldier przy jednej z lamp, nadajnik na aparacie albo z ręki.
    Oj nie nie. Mieszasz tutaj 2 sprawy a właściwie 2 metody wyzwalania. Obydwa Metze NIE posiadają wbudowanej fotoceli za pomocą której można wyzwolić lampę w tradycyjny sposób. Rozwiązania są 3:
    - dokupujesz kolejnego soldiera, którego podpinasz pod drugą lampę. Rozwiązanie najlepsze jeśli nie potrzebujesz przeniesienia ettl (w miarę drogie ale pewne)
    - dokupujesz fotocelę, którą wpinasz drugą lampę (tanie ale raczej niepewne poza pomieszczeniem)
    - odkładasz na bok soldiera. 58 zakładasz na stopkę w aparacie i ustawiasz ją jako MASTER (ważne aby to była 58 ponieważ 50 nie może pracować w trybie master). 50 ustawiasz jako SLAVE. Ustawiasz grupy wg uznania (A:B lub samo A) i te same kanały (np na obydwu lampach 1 kanał). Zajrzyj do instrukcji - jest tam napisane napisane który guzik nacisnąć aby wszystko poustawiać. Zyskujesz w ten sposób bezprzewodową komunikację pomiędzy lampami z obsługą ettla, hss itp. Nie jest to jednak idealne rozwiązanie ponieważ ogranicza nas tutaj zasięg światła podczerwonego. O ile w pomieszczeniu jest ok to na zewnątrz już tak kolorowo nie jest. Nie może być za jasno i lampy bezwzględnie muszą się widzieć.

Dlaczego lampa w trybie zdjęć seryjnych błyska? Dobre pytanie :-) Osobiście obstawiam, że częstotliwość błysków jest na tyle duża, że traktowane są jako błyski sterujące (światło z lampy zdaje się zawiera oprócz widzialnego widma zakres podczerwony), które zamieniane są na polecenie błyśnięcia :-)

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez ASH666 Zobacz posta
    Lampa 580EXII zamocowana w sankach nadajnika na aparacie.

Miałem zamiar jej używać w eTTL, reszta - manuale.
    Jaki aparat? Może nie jest kompatybilny? Np wg opisu na stronie 5dII nie jest...
    Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 20-08-2012 o 12:15
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Cytat Zamieszczone przez ASH666 Zobacz posta
    Witam!

Szukam i nie mogę znaleźć nic na temat problemów z kupionymi dzisiaj Pixel Bishop. Lampa na stopce powinna pracować w TTL, a moja wali pełną parą. Używa ktoś tego?
    Problem rozwiązany. Kupiłem egzemplarz zdefektowany. Teraz działa jak należy i jestem pod dobrym wrażeniem.

Bywalec Awatar zbirr

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Dlaczego lampa w trybie zdjęć seryjnych błyska? Dobre pytanie :-) Osobiście obstawiam, że częstotliwość błysków jest na tyle duża, że traktowane są jako błyski sterujące (światło z lampy zdaje się zawiera oprócz widzialnego widma zakres podczerwony), które zamieniane są na polecenie błyśnięcia :-)
    No właśnie, tutaj jest problem i dlatego męczę temat od kilku m-cy, czemu błyska? też obstawiam jakieś przebłyski, a raczej druga lampa tak to odbiera. Bezprzewodowe canona czy metza jest ok o ile jedna lampa na body, ale ja potrzebuję 2 np w parasolce czy czymś innym stąd próbowałem to odpalić tak jak próbowałem. Dziękuję Panie Jarosławie za pomoc, utwierdził mnie Pan w przekonaniu że się nie da.
    pozdr.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Obydwa Metze NIE posiadają wbudowanej fotoceli za pomocą której można wyzwolić lampę w tradycyjny sposób.
    A to bardzo dziwne, co piszesz, bo mój Metz 58 AF-2 ma wbudowaną fotocelę, którą z powodzeniem wyzwalałem kukułką z 50D. A także Jak miałem jeszcze Pentaxa to lampą Pentaxa wyzwalałem tego Metz'a.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Mam takie pytanie czy 5dMKII odpali lampę 580exII bezprzewodowo ? czy trzeba kupić jakiś nadajnik radiowy ?
    - FB -
    Canon + szkła

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Demonos Zobacz posta
    A to bardzo dziwne, co piszesz, bo mój Metz 58 AF-2 ma wbudowaną fotocelę, którą z powodzeniem wyzwalałem kukułką z 50D. A także Jak miałem jeszcze Pentaxa to lampą Pentaxa wyzwalałem tego Metz'a.
    Nie będę się sprzeczał skoro masz tą lampę, ale ani instrukcja ani specyfikacja nic o tym nie mówią. W jakim trybie musi być lampa? Da się tą fotocelę wyłączyć? Czy fotocela działa na stopce w aparacie?

Cytat Zamieszczone przez .Irwusek Zobacz posta
    Mam takie pytanie czy 5dMKII odpali lampę 580exII bezprzewodowo ? czy trzeba kupić jakiś nadajnik radiowy ?
    5D nie odpali, 60d (masz w stopce) już tak.
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Zarówno Metz 58 af-2 jak i Metz 50 af-1 mają fotocelę jak ustawi się obie lub jedną w tryb servo. Działa np metz 50 af-1 na pixel king który wyzwala metza 58 af-2 w trybie serwo. Obie w trybie serwo pracują w M przy wyzwoleniu je z kukułki body. Działa HSS również w M

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Nowe wyzwalacze od YONGNUO zapowiadają się bardzo ciekawie ! Yongnuo YN-622C
    Specyfikacja jest naprawdę imponująca: Obsługa TTL, E-TTL (również z podziałem na grupy). Synchronizacja z pierwszą i drugą kurtyną oraz HSS. Minimalny czas synchronizacji wynosi 1/8000s

Bywalec Awatar zbirr

Cytat Zamieszczone przez miczael Zobacz posta
    Zarówno Metz 58 af-2 jak i Metz 50 af-1 mają fotocelę jak ustawi się obie lub jedną w tryb servo. Działa np metz 50 af-1 na pixel king który wyzwala metza 58 af-2 w trybie serwo. Obie w trybie serwo pracują w M przy wyzwoleniu je z kukułki body. Działa HSS również w M
    Próbowałem w różnych trybach, również Servo, w 58 jest dodatkowo tryb Auto w którym też próbowałem. Niestety u mnie druga zawsze milczy. Raczej nie wina pixeli, chociaż na zdrowy rozum skoro tryb servo i skoro główna błyska to lampa w servo też powinna. Kiedy wezmę lampę na stopkę czy z wbudowanej to o ile pamiętam servo się wyzwala, kiedy jednak dam jedną na pixelu to druga nie odpowie.
    To jak to jest w końcu z tą fotocelą jest czy jej nie ma? Jest ale jaka?Na jakiej zasadzie działa? Jutro zrobię doświadczenie, dam jakiś dłuższy czas naświetlania i może będzie widać kiedy druga błyska i czy w ogóle błyska.
    pozdr.

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Tak poczytałem i faktycznie wygląda to nieźle. Jeżeli będzie śmigać zgodnie z tymi zapowiedziami to zrobi sporą konkurencję dla p.Kingów. Ciekawe jaka będzie polska cena, pewnie coś koło 450-550zł bo zazwyczaj wychodzi u nas sporo drożej niż w $.

Strona 138 z 175 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów