Strona 130 z 167 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 291 do 1 300 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

nie znam bishopa, korzystam z soldiera, ale pewnie pomocne by było gdybyś podał jaka lampa.
    Ja mam inny problem. 2 lampy metz, jedna 58 druga 50. przy jednej z lamp odbiornik, drugą chcę wyzwolić z wbudowanej fotoceli bo chyba takowe posiadają obydwie (chyba posiadają, przynajmniej tak deklarują sprzedawcy) i pupa blada. Zamieniałem odbiornik, lampy we wszelkich możliwych ustawieniach, nadajnik na 50d i 350d oraz z ręki. I zero reakcji. Kiedy naładuję na max baterie w obydwu lampach i machnę zdjęcia seryne w tym szybszym trybie "H" to bodajże przy co trzecim zdjęciu obydwie błyskają, pozostałych przypadkach tylko ta z odbiornikiem. więc o co chodzi? wyjaśni mi ktoś? ja myślę że może jakieś przedbłyski pomiarowe tylko że w trybie M ich być nie powinno.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez ASH666 Zobacz posta
    Witam!

Szukam i nie mogę znaleźć nic na temat problemów z kupionymi dzisiaj Pixel Bishop. Lampa na stopce powinna pracować w TTL, a moja wali pełną parą. Używa ktoś tego?
    Bishop przenosi ettl tylko przez nadajnik umieszczony na gorącej stopce na aparacie. Lampa umieszczona na odbiorniku nie będzie działała w ettl.

Cytat Zamieszczone przez zbirr Zobacz posta
    Ja mam inny problem. 2 lampy metz, jedna 58 druga 50. przy jednej z lamp odbiornik, drugą chcę wyzwolić z wbudowanej fotoceli bo chyba takowe posiadają obydwie (chyba posiadają, przynajmniej tak deklarują sprzedawcy) i pupa blada.
    Jakie warunki? Pokój czy raczej otwarta przestrzeń? Lampy muszą się widzieć. Muszą być skierowane do siebie "czerwonym plastikiem". Robiłeś tak jak jest napisane w instrukcji czy po swojemu? ;-) zestaw ten musi działać.

...

Zaraz zaraz. O jakim odbiorniku mowisz? Lampy te nie maja fotoceli znanych z lamp studyjnych. Jadna lampa na stopce w aparacie ustawiona jako master wyzwala za pomoca podczerwieni drugą ustawioną jako slave (odbiornik). Nie potrzeba dodatkowych wyzwalaczy. Tak robisz?
    Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 17-08-2012 o 21:27
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Lampa 580EXII zamocowana w sankach nadajnika na aparacie.

Miałem zamiar jej używać w eTTL, reszta - manuale.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez zbirr Zobacz posta
    odbiornik pixel soldier przy jednej z lamp, nadajnik na aparacie albo z ręki.
    Oj nie nie. Mieszasz tutaj 2 sprawy a właściwie 2 metody wyzwalania. Obydwa Metze NIE posiadają wbudowanej fotoceli za pomocą której można wyzwolić lampę w tradycyjny sposób. Rozwiązania są 3:
    - dokupujesz kolejnego soldiera, którego podpinasz pod drugą lampę. Rozwiązanie najlepsze jeśli nie potrzebujesz przeniesienia ettl (w miarę drogie ale pewne)
    - dokupujesz fotocelę, którą wpinasz drugą lampę (tanie ale raczej niepewne poza pomieszczeniem)
    - odkładasz na bok soldiera. 58 zakładasz na stopkę w aparacie i ustawiasz ją jako MASTER (ważne aby to była 58 ponieważ 50 nie może pracować w trybie master). 50 ustawiasz jako SLAVE. Ustawiasz grupy wg uznania (A:B lub samo A) i te same kanały (np na obydwu lampach 1 kanał). Zajrzyj do instrukcji - jest tam napisane napisane który guzik nacisnąć aby wszystko poustawiać. Zyskujesz w ten sposób bezprzewodową komunikację pomiędzy lampami z obsługą ettla, hss itp. Nie jest to jednak idealne rozwiązanie ponieważ ogranicza nas tutaj zasięg światła podczerwonego. O ile w pomieszczeniu jest ok to na zewnątrz już tak kolorowo nie jest. Nie może być za jasno i lampy bezwzględnie muszą się widzieć.

Dlaczego lampa w trybie zdjęć seryjnych błyska? Dobre pytanie :-) Osobiście obstawiam, że częstotliwość błysków jest na tyle duża, że traktowane są jako błyski sterujące (światło z lampy zdaje się zawiera oprócz widzialnego widma zakres podczerwony), które zamieniane są na polecenie błyśnięcia :-)

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez ASH666 Zobacz posta
    Lampa 580EXII zamocowana w sankach nadajnika na aparacie.

Miałem zamiar jej używać w eTTL, reszta - manuale.
    Jaki aparat? Może nie jest kompatybilny? Np wg opisu na stronie 5dII nie jest...
    Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 20-08-2012 o 12:15

Bywalec Awatar zbirr

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Dlaczego lampa w trybie zdjęć seryjnych błyska? Dobre pytanie :-) Osobiście obstawiam, że częstotliwość błysków jest na tyle duża, że traktowane są jako błyski sterujące (światło z lampy zdaje się zawiera oprócz widzialnego widma zakres podczerwony), które zamieniane są na polecenie błyśnięcia :-)
    No właśnie, tutaj jest problem i dlatego męczę temat od kilku m-cy, czemu błyska? też obstawiam jakieś przebłyski, a raczej druga lampa tak to odbiera. Bezprzewodowe canona czy metza jest ok o ile jedna lampa na body, ale ja potrzebuję 2 np w parasolce czy czymś innym stąd próbowałem to odpalić tak jak próbowałem. Dziękuję Panie Jarosławie za pomoc, utwierdził mnie Pan w przekonaniu że się nie da.
    pozdr.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Obydwa Metze NIE posiadają wbudowanej fotoceli za pomocą której można wyzwolić lampę w tradycyjny sposób.
    A to bardzo dziwne, co piszesz, bo mój Metz 58 AF-2 ma wbudowaną fotocelę, którą z powodzeniem wyzwalałem kukułką z 50D. A także Jak miałem jeszcze Pentaxa to lampą Pentaxa wyzwalałem tego Metz'a.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Bywalec Awatar zbirr

Zaraz zaraz. O jakim odbiorniku mowisz? Lampy te nie maja fotoceli znanych z lamp studyjnych. Jadna lampa na stopce w aparacie ustawiona jako master wyzwala za pomoca podczerwieni drugą ustawioną jako slave (odbiornik). Nie potrzeba dodatkowych wyzwalaczy. Tak robisz?
    odbiornik pixel soldier przy jednej z lamp, nadajnik na aparacie albo z ręki. Wyzwalana jest tylko ta która ma zamontowany odbiornik, druga bez odbiornika milczy. Jeśli w 50D wezmę zdjęcia seryjne w trybie "H" czyli jakby highspeed i mam dobrze naładowane obydwa metze to ten bez odbiornika błyska co 2 albo co 3 zdjęcie (już dokładnie nie pamiętam). Pytanie dlaczego, jesli podczerwień to nie powinien wcale, jeśli mają zwykłą fotocelę to powinny przy każdym ujęciu obydwie.
    Mam jeden odbiornik, a 2 lampy, drugą chciałbym uruchomić poprzez wbudowaną fotocelę i jakoś mi to nie wychodzi.
    kiedy wezmę master/slave czy servo tak jak piszą w instrukcji to błyskają tak jak powinny, ja chcę jednak za pomocą pixela bez błysku na aparacie i bez kabli. tylko że pewnie tak się nie da.
    pozdr.

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Mam takie pytanie czy 5dMKII odpali lampę 580exII bezprzewodowo ? czy trzeba kupić jakiś nadajnik radiowy ?
    - FB -
    Canon + szkła

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Demonos Zobacz posta
    A to bardzo dziwne, co piszesz, bo mój Metz 58 AF-2 ma wbudowaną fotocelę, którą z powodzeniem wyzwalałem kukułką z 50D. A także Jak miałem jeszcze Pentaxa to lampą Pentaxa wyzwalałem tego Metz'a.
    Nie będę się sprzeczał skoro masz tą lampę, ale ani instrukcja ani specyfikacja nic o tym nie mówią. W jakim trybie musi być lampa? Da się tą fotocelę wyłączyć? Czy fotocela działa na stopce w aparacie?

Cytat Zamieszczone przez .Irwusek Zobacz posta
    Mam takie pytanie czy 5dMKII odpali lampę 580exII bezprzewodowo ? czy trzeba kupić jakiś nadajnik radiowy ?
    5D nie odpali, 60d (masz w stopce) już tak.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Zarówno Metz 58 af-2 jak i Metz 50 af-1 mają fotocelę jak ustawi się obie lub jedną w tryb servo. Działa np metz 50 af-1 na pixel king który wyzwala metza 58 af-2 w trybie serwo. Obie w trybie serwo pracują w M przy wyzwoleniu je z kukułki body. Działa HSS również w M

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Strona 130 z 167 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów