Januszu jaki osiagasz REALNY zasieg uzywajac swoich PW ? I czy prawda sa jakies problemy ze wspolpraca z 580 i 580II [tzn. znacznie mniejszy zasieg niz z innymi lampami] ?
Januszu jaki osiagasz REALNY zasieg uzywajac swoich PW ? I czy prawda sa jakies problemy ze wspolpraca z 580 i 580II [tzn. znacznie mniejszy zasieg niz z innymi lampami] ?
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Szczerze to nie testowałem. :-) Największy jaki używałem to ok. 150-200 m w otwartym terenie. Zero problemów. Również zero problemów z lampami 550 EX, 580 EX II i ze studyjną AlienBees. Zasięg zdecydowanie zależy od "widoczności" wzajemnej anten. Na TT5 antenka powinna być podniesiona. Własne ciało też może tłumić sygnał. Ktoś mi coś mówił o jakich problemach z tłumieniem sygnału przy odbiorniku/nadajniku tuż nad ziemią. Sam tego nie doświadczyłem.
Nie wiem jak lampa miała by wpływać na zasięg. Chyba, że generator lampy zakłóca radio. Jak trzeba odsunać TT5 od lampy to lampe z TT5 można łączyć kablem - niekoniecznie lampa musi stać na sankach TT5 - oczywiście TTL w ten sposób nie działa.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.