Strona 104 z 167 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 031 do 1 040 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

jaroslaw.majcher - wiesz gdzie można kupic teraz tego pixela? JA szukam dokładnie modelu TR-332 i wszędzie mowia ze w całej Polsce nie ma... może ktoś wie gdzie to można jednak dostać?
    Piątka, eLki, portfolio w toku.

Początki nałogu

Domyślnie

Nie interesowałem się dostępnością, ale z tego co mi wiadomo to niedawno kolega OsMax sprzedawał swój komplet: http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=pixel
    Zapytaj. Może jeszcze ma.

Bywalec

Domyślnie

A ja mam pytania z trochę innej beczki:
    1. Czy istnieje możliwość i brak jest jakichś przeciwwskazań aby wyzwalać dwie lampy (systemową i studyjną) za pomocą jednego odbiornika yongnuo rf602? Lampa systemowa założona byłaby na sanki odbiornika a studyjną podpiąłbym dołączonym do odbiornika przewodem z końcówką mini jack. Czy tak połączone lampy będą bez problemu wyzwalane? Jeśli tak to pytanie nr dwa:
    2. Czy dołączony do odbiornika yongnuo przewód mogę przedłużyć za pomocą zwykłego kabla stereo służącego np do przedłużenia przewodu słuchawkowego? Zauważyłem, że dołączona do zestawu przejściówka z małego na dużego jacka jest monofoniczna a dodatkowo kabel lata w niej bardzo luźno więc i ją będę musiał zastąpić inną. Czy kupiony w sklepie elektronicznym kabel stereo z końcówkami jack oraz przejściówka z małego na dużego jacka stereo będzie bez problemu współpracować z odbiornikiem yongnuo?
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Początki nałogu

Domyślnie

1. Musisz zdać sobie sprawę z tego, że połączenie lampy naaparatowej oraz studyjnej da niespotykane efekty w postaci różnej wartości tinta. Jedną stronę będziesz miał różową a drugą zieloną.

Pewnie da się tak to załatwić jak mówisz przecież wyzwolenie to właściwie tylko zwarcie styków. Ale czy jest sens plątać się kablami jak już posiadasz bezprzewodowe wyzwalanie? Czy przy cenie 86zł jest sens oszczędzania na jednym odbiorniku? Kupisz sobie przedłużkę, podłączysz i wiecznie będzie Ci się to przerywało. Zawadzisz nogą i położysz którąś z lamp. Już lepiej wyzwalać studyjną za pomocą fotoceli jak chcesz zaoszczędzić.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    1. Musisz zdać sobie sprawę z tego, że połączenie lampy naaparatowej oraz studyjnej da niespotykane efekty w postaci różnej wartości tinta. Jedną stronę będziesz miał różową a drugą zieloną.
    Wiesz to z własnego doświadczenia czy tak Ci się wydaje? Znam kilka osób które w studio wspomagają się lampami systemowymi i nigdy nie słyszałem narzekań na problemy z różną temperaturą barwową czy trudność z prawidłowym ustawianiem balansu bieli.

PS:
    Dokupiłem do Yongnuo kabelek który umożliwia podłączenie lampy systemowej do odbiornika nie przy pomocy gorącej stopki a gniazda PC (są sytuacje kiedy wygodniej mi kiedy odbiornik wisi na kabelku a nie jest na sztywno przymocowany do lampy) i niestety takie rozwiązanie ma jedną poważną wadę której się nie spodziewałem. Otóż lampa podłączona do rf-602 kablem pc nie wybudza się ze stanu uśpienia:sad:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    1. Raczej na pewno tak
    2. Raczej chyba tak

(powinno działać, ale nie daję gwarancji firmowej )

Jutro powinno mi się udać to sprawdzić więc dam znać. Mam tylko nadzieję, że nie będzie to w żaden sposób groziło uszkodzeniem lampy lub odbiornika
    Ostatnio edytowane przez Daniell ; 05-09-2011 o 16:14 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1. Raczej na pewno tak
    2. Raczej chyba tak

(powinno działać, ale nie daję gwarancji firmowej )

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    2. Raczej chyba tak
    Na pewno tak.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu

Domyślnie

Wiesz to z własnego doświadczenia czy tak Ci się wydaje? Znam kilka osób które w studio wspomagają się lampami systemowymi i nigdy nie słyszałem narzekań na problemy z różną temperaturą barwową czy trudność z prawidłowym ustawianiem balansu bieli.
    Wiem to z własnego doświadczenia. Szczególnie jest to widoczne na jednolitym tle, gdy systemówka jest skręcona. To, że wiele osób tego używa nie oznacza, że problem nie istnieje. I nie chodzi tutaj o temperaturę w postaci zółty-niebieski, tylko o zabarwienie (tint) zielony-różowy.

Coś już napisał

Domyślnie Pixel King

nadszedł następca pixel knighta
    więcej informacji w linku: http://www.mega-pixel.pl/product-pol...do-Canon-.html
    co sądzicie? zastanawia mnie jeden fragment opisu: "Kompatybilne aparaty (w przypadku sterowania lampami bezpośrednio z menu aparatu):
    CANON EOS 600D,1100D, 550D, 500D, 450D, 1000D
    CANON EOS Rebel T3i, T3, T2i,T1i,XSi,XS
    CANON EOS 7D, 60D, 50D, 40D
    CANON EOS 5D Mark II, 1D Mark III, 1D Mark IV, 1Ds Mark III"
    czyli mam rozumieć, że aparaty, które dotąd nie miały funkcji sterowania lampami z poziomu meu nagle ja jakimś cudem otrzymają?

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Tu jest cały opis:
    https://docs.google.com/viewer?a=v&p...zNGQw&hl=en_GB

Na pewno nie da się sterować z poziomu aparatu lampami jeśli aparat nie posiada takiej funkcji w menu. Czekałem na dostępność TR-332 a tu niespodzianka, ciut droższe ale zasilanie AA, wspomaganie AF i możliwość kompensacji w trybie E-ttl sprawiły, że się skusiłem do 550EX i Metza 50AF-1.
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Strona 104 z 167 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów