Strona 101 z 167 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 001 do 1 010 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    poka!!!
    masz na myśli TR-332TX?? przecież on nie ma nawet czym "świecić", ale szczerze mówiąc nie śledzę produktów tej firmy, więc z chęcią posłucham.
    Zapewne chodzilo mu o to ze PK, przepuszcza przez siebie sygnal do lampy odpalajacy wspomaganie AF w lampie zalozonej na PK.
    W sumie calkiem logiczne, skoro puszcza cale strerowanie do HSS'a itp to dlaczego mial by nie przepuszczac AF.

Swoja droga strasznie kombinujecie z tym wspomaganie AF. Ja osobiscie nie czuje jego braku przy zabawach ze strobingiem, ale gdybym musial miec zalozona lampe na body, to po prostu podlaczyl bym wyzwalacz radiowy przez zgniazdo PC w aparacie, a na sanki zalozyl lampe. Ale co tam... lepiej wydac 800zeta na PW
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 17-08-2011 o 16:16
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jw lampa wysyła ten czerwony wzorek. A knighty kosztowały 400 zł nadajnik+odbiornik

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jw - Ale nie wysyła go nadajnik > potrzeba ST-E2 albo dodatkowej lampy systemowej na aparat, bo co mi po wzorku z lampy offshoe. Równie dobrze mogę sobie na statywiku powiesić latareczkę.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Zapewne chodzilo mu o to ze PK, przepuszcza przez siebie sygnal do lampy odpalajacy wspomaganie AF
    no tak, a mogło być tak pięknie :wink:

Cytat Zamieszczone przez Zenek Zobacz posta
    Jw lampa wysyła ten czerwony wzorek
    jaki jest sens wysyłania wzorka przez lampę, która nie jest na aparacie?
    właśnie powinno być tak, że zdalna lampa nie ma wysyłać wzorka,
    a ta wpięta w nadajnik powinna (a najlepiej, żeby sam nadajnik go wysyłał).

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Równie dobrze mogę sobie na statywiku powiesić latareczkę.
    jak sprawisz, że latareczka będzie gasła w chwili robienia zdjęcia, to faktycznie - to rozwiązuje problem :grin:
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    jak sprawisz, że latareczka będzie gasła w chwili robienia zdjęcia, to faktycznie - to rozwiązuje problem :grin:

Przyswiecasz, ostrzysz, wylaczasz, robisz zdjecie.
    Nie przesadzaj, pospiech w studiu nie jest wskazany... zreszta nigdy przy robieniu zdjec nie jest wskazany.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No wiadomo że nie wysyła go nadajnik, kilka postów wyżej było to napisane. Sama latareczka w ciemności też się przyda Wzorek daje kontrast co jak sądzę pomaga ustawic ostrość chociażby na gładkiej ścianie. To już coś. A co jeszcze pomoże St-e2 lub lampa systemowa na aparacie ?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zazwyczaj lampę offshoe stawiamy daleko off shoe, co wiąże się najczęściej z tym, że lampa stoi raczej z boku, niż z przodu, więc rzucany wzorek zazwyczaj jest mało widoczny na przykładowej postaci.

Dodatkowo jedynymi zastosowaniami lampy offshoe w połączeniu z kompletną ciemnicą i braku możliwości dorzucenia czegoś, na co ostrość będzie można ustawić (sesje modelkowe = jeżeli focę z bardzo daleka, to proszę modelkę o wyciągnięcie komórki i przystawienie jej wyświetlaczem w moją stronę w takiej odległości, w której chcę mieć ostrość) są śluby, w których zazwyczaj focę obiekty w odległości zakresu wspomagania AF ze stopki, a odcinek [obiekt, lampa offshoe] idzie pod kątem 60-135 stopni do odcinka [aparat, obiekt], zatem wspomaganie z lampy offshoe jest w moim przypadku kompletnie bezsensowne.

Ustawiasz ostrość na ścianę? Mogę zobaczyć taką fotę?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widzę, że masz same lekkie stałki, zatem lewa ręka wolna

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O właśnie - można zastosować kawałek lampy studyjnej (moduł pilota + fotocelę)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

jak sprawisz, że latareczka będzie gasła w chwili robienia zdjęcia, to faktycznie - to rozwiązuje problem
    Żeby wypróbować lampy studyjne z Battery packiem ,zorganizowaliśmy sesje z modelką w lesie ,po zmroku.Nie pomyślałem że przy zasilaniu z aku nie świecą piloty.Więc w tych krzakach ,była zupełna ciemnośc.
    Amba połknęła wszystko.Nawet nie widziałem gdzie jest modelka:-D

Świeciliśmy więc dużą latarką na modelkę aby ustawiać ostrość ,potem błyskały lampy [2x 300 Quant.]
    Początkowo przed zdjęciem gasilismy latarkę.Potem kolega "zapracował" że ilość
    i moc światła z latarki jest zupełnie bez wpływu na zdjęcie.Latarki już nie wyłączaliśmy.Na zdjeciach nie było śladu światła latarki.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 18-08-2011 o 07:40

Strona 101 z 167 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111151 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów