Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 108

Wątek: [Elajasz] portret, przyroda i inne

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Zastanawia mnie punkt patrzenia - konkretnie wysokość na jakiej był ustawiony statyw. Chyba ta wysokość jest różna np. 46.4 i 46.5.

Na 46.8 widać blondynkę po prawej stronie (w odbicu wdrzwiach).
    Na 46.10 widac bultę Co2 po prawej na dole

Też mnie zastanawia odcień (WB) u nas też jest taki pub i z tego co pamiętam inaczej wyglada światło. Pobrałeś balans bieli ze świateł - ale one dają odcień na poziomie około 2700K (ten ciepły żółty).

Wcale mi się nie wydaje, że potrzebne jest więcej szczegółów. Marketingowo pub ma robić określone wrażenie - jest ukierunkowany na określoną klientelę - jeśli mamy bar jak na obrazku to te ciemnijsze delikatnie pomieszczenia oddały by chyba lepiej klimat. Np, 46.8 ten most na ścianie nie pasuje do wystroju reszty pomieszczeń. Na tej ścianie powinna być właśnie mini galeryjka z obrazkami - żeby zachęcić, żeby wybrać to miejsce to siedzenia. Jeśli zdjecia idą do katalogu - to zdjecie bym usunął.
    Ostatnio edytowane przez marek_zielona ; 10-02-2009 o 18:33
    Dopiero zaczynam...
    Moja Strona
    Profil na FB

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elajasz Zobacz posta
    Z BW mialem sporo problemu, bo niby swiatlo zarowe, ale tez halogeny i swieczki... nie wiem jak z tym podolac.
    Masz w zasadzie 3 wyjścia:
    - Sprawdzasz temp. barwową dla każdego ze źródeł światła i ustawiasz uśrednioną, by w każdą stronę były odchyłki "po trochu".
    - Ustawiasz WB dla głównego źródła światła (mającego przeważające znaczenie w oświetleniu sceny) i godzisz się z odchyłkami spowodowanymi podrzędnymi źródłami światła
    - Modyfikujesz w Postprocessingu WB poprzez funkcję Replace Color (zamień kolor). ustawiasz WB na główne źródło światła, a po otwarciu okna w/w funkcji ustawiasz szerokośc pasma barw, które mają podlegać modfikacji (mają błędny WB) dla tego właśnie obszaru korygujesz wspomniane WB i szafa gra

PS: Nie wiem jak ta ostatnia funkcja działa w praktyce, informacja zaczerpnieta z książki: "Światło i oświetlenie" Michaela Freemana:wink:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

może by tak jakąś panoramę takiego pomieszczenia zrobić? Były tu chyba nawet jakieś zdjęcia zrobione fiszem - mógłbyś się pokusić o coś takiego - jeśli zdjęcia mają być przedstawione na jakiejś stronie internetowej wyglądałoby to ciekawie [myślę że zleceniodawcy mogłoby się spodobać :P].
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    może by tak jakąś panoramę takiego pomieszczenia zrobić?
    Też b. dobry pomysł, popieram:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek_zielona Zobacz posta
    Zastanawia mnie punkt patrzenia - konkretnie wysokość na jakiej był ustawiony statyw. Chyba ta wysokość jest różna np. 46.4 i 46.5.
    Statyw byl ustawiony na tej samej wysokosci, ale fakt faktem zdjecia byłu robione z innch poziomow, poniewaz podłoga ma tam 3 poziomy. W sumie to nie pomyślałem, zeby to zniwelowac. Dzieki za uwage

Też mnie zastanawia odcień (WB) u nas też jest taki pub i z tego co pamiętam inaczej wyglada światło. Pobrałeś balans bieli ze świateł - ale one dają odcień na poziomie około 2700K (ten ciepły żółty).
    Zgadza się, ze temp to ok 2700K jednak przy takich ustawieniach nie oddałbym klimatu. Chodziło o cieple zdjecia.

Np, 46.8 ten most na ścianie nie pasuje do wystroju reszty pomieszczeń. Na tej ścianie powinna być właśnie mini galeryjka z obrazkami - żeby zachęcić, żeby wybrać to miejsce to siedzenia. Jeśli zdjecia idą do katalogu - to zdjecie bym usunął.
    Ja niestety nie miałem wpływu na urzadzenie tego pubu. Co do tego mostu to jest dla niego uzasadnienie, poniewaz nazywa sie on WrocLove i reklamuje sie jako miejsce spotkan dla osób kochajacych Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Slider
    - Modyfikujesz w Postprocessingu WB poprzez funkcję Replace Color (zamień kolor). ustawiasz WB na główne źródło światła, a po otwarciu okna w/w funkcji ustawiasz szerokośc pasma barw, które mają podlegać modfikacji (mają błędny WB) dla tego właśnie obszaru korygujesz wspomniane WB i szafa gra
    No to moze byc ciekawe Zdjecia mam w rawach, wiec balansem bieli moge sie bawic dowolnie, ale ten sposób moze byc efektowny dla jpg

Cytat Zamieszczone przez robgr85
    może by tak jakąś panoramę takiego pomieszczenia zrobić? Były tu chyba nawet jakieś zdjęcia zrobione fiszem - mógłbyś się pokusić o coś takiego - jeśli zdjęcia mają być przedstawione na jakiejś stronie internetowej wyglądałoby to ciekawie [myślę że zleceniodawcy mogłoby się spodobać :P].
    Dokładnie ten sam tutorial ostatnio widziałem. W sumie efekt bardzo ciekway Od niedawan interesuje sie panoramami sferycznymi. Niestety nie bede maił w najblizszym czasie mozliwosci zrobic tam takiej panoramy bo wyjezdzam, ale takie rzeczy zawsze ciekawie wygladaja i przyciagaja

Dzieki wszystkim za odpowiedzi i rady

PS. ostatnio trafilem na 'ciekawe' panoramy TUTAJ. Niektore sa 'przerazające' (szczególnie jak ktos gral w Call of Duty 4
    Ostatnio edytowane przez Elajasz ; 11-02-2009 o 19:46
    Galeria na CB

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

[~47~]

Po dluzszej przerwie cos nowego
    Niestety obrabiane na laptopie
    Galeria na CB

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

[~48~]

Dopiero ucze sie takie zdjecia robic wiec prosze o rady i uwagi
    Galeria na CB

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

[~48a~]
    wersja poprawiona

[~49~]
    E.Borga 2228m n.p.m. - Wlochy

Galeria na CB

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

Po dłuższej przerwie:
    [~50~]

i na wesolo

[~51~]

ps. Niestety obrabiana na laptoku.
    Ostatnio edytowane przez Elajasz ; 26-01-2010 o 00:42
    Galeria na CB

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Na wesoło bardzo fajnie wyszło, rozumiem,że to było sponaniczne zdjęcie...więc kadrowania nie będę się przyczepiać
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów