Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 186

Wątek: 'jak powiedziec zonie o nowym tele'.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

w teorii wyglada to tak:

po pierwsze czynnikiem decydujacym sa tu dochody .. dochody dzielimy tu na jawne i niejawne .. chodzi o to by dochody rzeczywiste wyzsze od realnego zapotrzebowania rodzinnego oraz by ta "nadwyzka" w postaci dochodów niejawnych gromadzila sie na osobnym (rowniez niejawnym) koncie :wink:

gdy nadwyzka osiagnie z gory zaplanowany poziom, mozna przystapic do realizacji jednego z ponizszych scenariuszy:

scenariusz "na serwis / na wymiane":
    zaczynamy glosno narzekac na sprzet.. zle ostrzy, nie ostrzy (w niektorych przypadkach wystarczy przelaczyc z af na mf ) - innymi slowy - wysylamy sprzet do serwisu (czyt. sprzedajemy i w jego miejsce kupujemy nowy).. w domu mowimy ze naprawa byla nieoplacalna i wymienili na podobny, bo "tamtych juz ne produkuja"

scenariusz "na partyzanta":
    kupujemy sprzet po cichu, wnosimy go w torbie do domu (na wieksze szkla polecam odpowiednia wieksza torbe - kanciaste rogi moga wzbudzic ostroznosc ktoa mozna zalagodzic mowiac "kochanie, chyba nie chcesz zepsuc sobie niespodzianki" (to wiaze sie potem z kupieniem czegos kanciastego swojej zonie ;-) ).. sprzet chowamy do torby a po jakims czasie uzywamy jakby nigdy nic..

scenariusz "na bezczel":
    kupujemy sprzet, wnosimy go do domu, zaczynamy pstrykac kwiatki itp a gdy 2-ga polowka zauwazy ze "cos jest nei tak" - przekonujaco wmawiamy, ze "to szklo to juz chyba z rok czy wiecej mamy"

scenariusz "na szczesciarza":
    "popatrz kochanie co wygralem w konkursie"

scenariusz "na przetestowanie":
    wystepuje kiedy "kumpel zmienia system" i mozemy korzystac przez jakis czas z gripa, szkla itp ktore "przez jakis czas" nie bedzie mu potrzebne 8)

scenariusze mozna modyfikowac; laczyc, wszystko wedle wlasnych potrzeb (przewaznie wystepuje element kuriera lub poczty).. ograniczeniem jest tu wylacznie kontekst konkretnej sytuacji, poziom wiedzy fotograficznej żony, dar przekonywania itp.

konsekwencja posiadania niejawnych dochodów jest pozniejszy klopot zwiazany ze wspolnym rozliczaniem sie.. nalezy wtedy szarmancko wziasc wszystkie obowiazki rozliczeniowe na siebie, napaknac cos o znajomej ksiegowej w pracy - innymi slowy wziasc sprawy rozliczen we wlasne rece co w efekcie finalnym daje szanse na nieujawnianie "niejawnych dochodów" :wink:

powyzszy post ma charakter czysto teoretyczny i nie ponsze zadnej odpowiedzialnosci za ew. trwale lub czasowe uszkodzenia ciala .. nadmienie jeszcze, ze oszukiwanie zon jest nagane, niewskazane i w razie wpadki zagrożone kara kupna kilkunastu par spodni, tony kosmetyków, kilku wieszaków bluzek i samotnych nocy przez blizej nieokreslony okres czasu :wink:

tyle teorii.. a teraz czas sie poważnie zastanowic jaki sprzet w najblizszym czasie trzeba bedzie "odebrac z serwisu" :wink:

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A może po prostu poprosić, żeby prezent gwiazdkowy, imieninowy, okazyjny był wymarzonym obiektywem i jakby okazało się, że to za drogo dla drugiej połowy do z dumą oświadczyć, że możemy w tym pomóc

Świat i związki są dziwne, czyżby hobby bez zobowiązań można uprawiać tylko jak jest się kawalerem/panną ? Wszystko na to wskazuje. No chyba, że kogoś stać na sprzęt, więc ten problem jest pomijany.

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    czyżby hobby bez zobowiązań można uprawiać tylko jak jest się kawalerem/panną ?
    Nie, ale jest zdecydowanie łatwiej
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

[QUOTE=Jacek Deka;421465]jakby okazało się, że to za drogo dla drugiej połowy do z dumą oświadczyć, że możemy w tym pomóc

i od razu tlumaczyc sie skad ta "samopomoc"

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Świat i związki są dziwne, czyżby hobby bez zobowiązań można uprawiać tylko jak jest się kawalerem/panną ?
    na to niestaty w wiekszosci przypadków wychodzi - chyba ze 2-ga polowa tez lubi fotografowac i rozumie ze to niestety kosztuje

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CamelXP Zobacz posta
    Tylko problem nie leży w wyrozumiałości partnera, a w kasie niestety. Kupowanie sprzętu na raty ma tę wadę, że te raty trzeba spłacać... Chyba muszę sobie jakieś tańsze hobby znaleźć, np motylki nie widziałem jeszcze pęsety czy lupy w cenie powyżej kilkuset złotych... Nawet z czerwonym paskiem
    Oczywiście masz rację, jak nie ma co do przysłowiowego gara włożyć, to pakowanie się w raty jest delikatnie mówiąc niezbyt rozsądne. Trzeba przeczekać i tyle. Każdy z nas miał pewnie w życiu okresy gorsze finansowo. Pamiętam jeszcze dawne czasy kiedy na myszkę komputerową musiałem dwa miesiące zbierać wcinając chleb z dżemem. Ale to dawno było i myszki wtedy drogie były ;-)
    Ale w takich sytuacjach szukanie "alibi" to już dla mnie jest zwykłe sk... i oszustwo. Trzeba przeczekać. No chyba że chcemy ratować budżet dorabiając na foceniu.
    Jeśli ktoś ma działalność "po linii" warto brać kredyty w listopadzie, kiedy jest podwójny podatek.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ... tylko musiałem sie nauczyć robić pamiątkowe gnioty z ostrym widoczkiem w tle, żeby lepsza połówka też coś miała z mojego hobby :-)
    Tu sie z Toba zgodze (szczegolnie jak odwiedzamy tesciow, rodzine, znajomych) mam ZAKAZ schodzenia "ponizej f11" (zona wie ze musi byc wiecej wtedy widac wszystko a nie tylko twarze ostre i tlo), najlepiej strzelac na ZIELONYM (po przyjsciu do domu mona od razu objerzec a nie "lightroomowac"). Ona kocha ten aparat i ISa w "ostatnim zakupie" (24-105) i ulubiony program to ZIELONY KWADRACIK, no i oczywiscie zdjecia musza byc takie ze kupa wszystkiego dookola i ktos tam w srodku (nie za dobrze widac, lub tez tylko ktos w srodku). Jesli zdjecia nie "do kotleta" to co innego. Ale jak narazie nie ma oporow w "a kup sobie".

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    powyzszy post ma charakter czysto teoretyczny i nie ponsze zadnej odpowiedzialnosci za ew. trwale lub czasowe uszkodzenia ciala .. nadmienie jeszcze, ze oszukiwanie zon jest nagane, niewskazane i w razie wpadki zagrożone kara kupna kilkunastu par spodni, tony kosmetyków, kilku wieszaków bluzek i samotnych nocy przez blizej nieokreslony okres czasu :wink:
    tyle teorii.. a teraz czas sie poważnie zastanowic jaki sprzet w najblizszym czasie trzeba bedzie "odebrac z serwisu" :wink:
    DOSKONAŁE !!!! :-D
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Tu sie z Toba zgodze (szczegolnie jak odwiedzamy tesciow, rodzine, znajomych) mam ZAKAZ schodzenia "ponizej f11" ...
    Mnie udało się wynegocjować f/8 i postać na 2/3 do 3/4 wysokości kadru :-D
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar ewg
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 30-01-2008 o 17:17
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Coś już napisał Awatar matmak
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

"Kochanie dziś uporałem sie skąd wziąć pozostałe pieniądze na remont łazienki. Kupiłem aparacik i zaraz zrobię zdjęcia łazienki. Następnie siadamy z żoną przed komputerem i obrabiamy(remontujemy) łazienkę(zdjęcia łazienki)."

Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów