nie odbieram jako ataku
moja opinia na temat znanej agencji fotograficznej jest kiepska, kiedy ta agencja wypuszcza wyciskacza łez tudzież materiał po którym zbiera na wymioty w stylu wygrywającym WPP - bez zasadniczego związku z realiami. To manipulacja.
I taka uwaga: ja nie napisałem, że dla każdego spustoszenia Czarnobyla są "oczywiste'. Napisałem, zę są znane, czyli są dostępne materiały badawcze i statystyczne. I wskazują jak pisałem na problemy z tarczycą, a nie hordy potworów z trzema nogami.
Uwaga druga: fotografie szokują i tego nie kwestionuję, ale z katastrofą związek mają stosunkowo niewielki, i o to mi właśnie chodzi. Należało by to raczej zatytułować: "III świat w sercu Europy, tudzież "jaskiniowe metody opieki społecznej i medycznej na Białorusi" ewentualnie - "rezultaty zaniedbań opieki zdrowotnej uczyniły z dzieci potwory". Bo pewnie z połowa tych pokazanych pokrzywionych twarzy z katastrofą nie ma nic wspólnego. Podobne dzieci można oglądać i w Polsce, tylko otoczone opieką i miłością, ubrane i w kolorze.