Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: [Magnum Photos] Chernobyl Legacy

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie [Magnum Photos] Chernobyl Legacy

5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Początki nałogu

Domyślnie

Rany boskie...

Chyba najmocniejszy reportaż jaki w życiu widziałem... tego nie wyreżyserowałby nawet Lynch...

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robin Zobacz posta
    Przerażające. Chce się powiedzieć "Ludzie ludziom zgotowali ten los".

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Strasznie smutne :sad:
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Kurcze... nie chce sie załadowac...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dosyć tendencyjne

wiadomo jakie spustoszenia uczynił Czarnobyl i jaki wpływ miała ta katastrofa na społeczeństwa i środowisko. Jednak nie wywołała drastycznego wzrostu takiego typu powikłań, wyniki badań są znane. Najczęstszym następstwem jest rak tarczycy u dzieci, białaczka i rak skóry. Najbardziej szokujące to liczne poronienia i zniekształcone płody - które jednak umierają.

Przekazem tego reportażu jest jak dla mnie histeria i wypaczony obraz skutków katastrofy. Zrobiono go tak aby szokował i budził lęk i przerażenie. No bo dziecko z rakiem trzustki wygląda mniej dramatycznie niż dziecko z chorobą słoniowatość. Jest dla mnie nierzetelny.

Fakt, że został wykonany w białoruskim sierocińcu dla dzieci umysłowo chorych rodem z koszmaru tylko potęguje ten osąd. Zdjęcia przyzwoite.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

No widzisz Kuba, ale może takie było zamierzenie autora? Może właśnie on chciał pokazać ekstremalne przypadki? Przecież nigdzie nie sugerowano: typowe białoruskie miasteczko po eksplozji elektrowni atomowej.

Też się nie zgodzę z "wiadomo jakie spustoszenia uczynił Czarnobyl i jaki wpływ miała ta katastrofa na społeczeństwa i środowisko". Gdyby to było takie oczywiste to te fotografie by nie szokowały. Bo co wiadomo o Czarnobylu? Był wybuch, były skażenia... jasne, fajnie, ale widziałeś kiedykolwiek zdjęcie ukazujące dziecko z mózgiem poza czaszką?

Ja nie, i bez bicia przyznaję się że nie miałem pojęcia do jakich makabrycznych mutacji doprowadził ten wybuch, a nie jestem kimś kto Ukrainę zna tylko z nazwy.

Mam nadzieję że nie odbierzesz tego jako ataku, po prostu nie do końca zgadzam się w Twoją opinią

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie odbieram jako ataku

moja opinia na temat znanej agencji fotograficznej jest kiepska, kiedy ta agencja wypuszcza wyciskacza łez tudzież materiał po którym zbiera na wymioty w stylu wygrywającym WPP - bez zasadniczego związku z realiami. To manipulacja.

I taka uwaga: ja nie napisałem, że dla każdego spustoszenia Czarnobyla są "oczywiste'. Napisałem, zę są znane, czyli są dostępne materiały badawcze i statystyczne. I wskazują jak pisałem na problemy z tarczycą, a nie hordy potworów z trzema nogami.

Uwaga druga: fotografie szokują i tego nie kwestionuję, ale z katastrofą związek mają stosunkowo niewielki, i o to mi właśnie chodzi. Należało by to raczej zatytułować: "III świat w sercu Europy, tudzież "jaskiniowe metody opieki społecznej i medycznej na Białorusi" ewentualnie - "rezultaty zaniedbań opieki zdrowotnej uczyniły z dzieci potwory". Bo pewnie z połowa tych pokazanych pokrzywionych twarzy z katastrofą nie ma nic wspólnego. Podobne dzieci można oglądać i w Polsce, tylko otoczone opieką i miłością, ubrane i w kolorze.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

Ja po prostu podszedłem do tego w ten sposób, że mutacje na zdjęciach są wynikiem skażenia.

Ale być może właśnie Twoja wersja jest prawdziwa, wtedy faktycznie ten reportaż mocno by stracił w moich oczach

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kurcze - czy wszedzie nalezy sie doszukiwac "piekna artystycznego" i logiki fotoreporterskiej ????
    Kuba - z calym szacunkiem, ale krytykowanie i ocenianie w taki sposob "jakosci" tegoz fotoreportazu jest... ryzykowne?

Nie wnikam i nie chce wnikac w to, co artysta mial na mysli tworzac go, jednak jako zupelnie niezalezny odbiorca moge powiedziec - dowiedzialem sie i zobaczylem cos, czego nie zobaczylbym pewnie nigdy sam i co uswiadomilo mnie o tym kataklizmie. I to chyba powinien byc jedyny cel oraz odbior tegoz fotoreportazu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów