Niezły reportaż:
http://inmotion.magnumphotos.com/essays/chernobyl.aspx
Niezły reportaż:
http://inmotion.magnumphotos.com/essays/chernobyl.aspx
5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
"Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org
Rany boskie...
Chyba najmocniejszy reportaż jaki w życiu widziałem... tego nie wyreżyserowałby nawet Lynch...
Strasznie smutne :sad:
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
dosyć tendencyjne
wiadomo jakie spustoszenia uczynił Czarnobyl i jaki wpływ miała ta katastrofa na społeczeństwa i środowisko. Jednak nie wywołała drastycznego wzrostu takiego typu powikłań, wyniki badań są znane. Najczęstszym następstwem jest rak tarczycy u dzieci, białaczka i rak skóry. Najbardziej szokujące to liczne poronienia i zniekształcone płody - które jednak umierają.
Przekazem tego reportażu jest jak dla mnie histeria i wypaczony obraz skutków katastrofy. Zrobiono go tak aby szokował i budził lęk i przerażenie. No bo dziecko z rakiem trzustki wygląda mniej dramatycznie niż dziecko z chorobą słoniowatość. Jest dla mnie nierzetelny.
Fakt, że został wykonany w białoruskim sierocińcu dla dzieci umysłowo chorych rodem z koszmaru tylko potęguje ten osąd. Zdjęcia przyzwoite.
No widzisz Kuba, ale może takie było zamierzenie autora? Może właśnie on chciał pokazać ekstremalne przypadki? Przecież nigdzie nie sugerowano: typowe białoruskie miasteczko po eksplozji elektrowni atomowej.
Też się nie zgodzę z "wiadomo jakie spustoszenia uczynił Czarnobyl i jaki wpływ miała ta katastrofa na społeczeństwa i środowisko". Gdyby to było takie oczywiste to te fotografie by nie szokowały. Bo co wiadomo o Czarnobylu? Był wybuch, były skażenia... jasne, fajnie, ale widziałeś kiedykolwiek zdjęcie ukazujące dziecko z mózgiem poza czaszką?
Ja nie, i bez bicia przyznaję się że nie miałem pojęcia do jakich makabrycznych mutacji doprowadził ten wybuch, a nie jestem kimś kto Ukrainę zna tylko z nazwy.
Mam nadzieję że nie odbierzesz tego jako ataku, po prostu nie do końca zgadzam się w Twoją opinią
Pozdrawiam
nie odbieram jako ataku
moja opinia na temat znanej agencji fotograficznej jest kiepska, kiedy ta agencja wypuszcza wyciskacza łez tudzież materiał po którym zbiera na wymioty w stylu wygrywającym WPP - bez zasadniczego związku z realiami. To manipulacja.
I taka uwaga: ja nie napisałem, że dla każdego spustoszenia Czarnobyla są "oczywiste'. Napisałem, zę są znane, czyli są dostępne materiały badawcze i statystyczne. I wskazują jak pisałem na problemy z tarczycą, a nie hordy potworów z trzema nogami.
Uwaga druga: fotografie szokują i tego nie kwestionuję, ale z katastrofą związek mają stosunkowo niewielki, i o to mi właśnie chodzi. Należało by to raczej zatytułować: "III świat w sercu Europy, tudzież "jaskiniowe metody opieki społecznej i medycznej na Białorusi" ewentualnie - "rezultaty zaniedbań opieki zdrowotnej uczyniły z dzieci potwory". Bo pewnie z połowa tych pokazanych pokrzywionych twarzy z katastrofą nie ma nic wspólnego. Podobne dzieci można oglądać i w Polsce, tylko otoczone opieką i miłością, ubrane i w kolorze.
To nie jest atak na twoją osobę, to tylko wyrażenie obaw o twoim człowieczeństwie.
A i nie obraź się, ale obraz fotografa ptaszków amatora( żeby była jasność dobrego) oceniającego agencje magnum jest trochę śmieszny.
Jeżeli uważasz że "materiały badawcze i statystyczne" oddadzą tragedie ludzi których to dotknęło to masz strasznie dziwny tok rozumowania(po za tym proponuje Tobie jeszcze zwrócić uwagę na to kto przeprowadzał dane badania, i czy przypadkiem nie miał interesów żeby zaniżyć liczbę ofiar, powikłań). Jasne że w większości następstwami były wspomniane przez Ciebie problemy z tarczycą. Tylko te chordy potworów z trzema nogami jak nazwałeś istoty ludzkie których dotknęła tragedia też były. Powstały na ich temat filmy dokumentalne których zapewne nie widziałeś, w których lekarze stwierdzają ze jest to bezpośrednie następstwo promieniowania. No ale po co tam jakieś filmy skoro raporty są opublikowane.
Fotoreportaż nigdy nie był nie jest ani nie będzie obiektywny, to po prostu nie możliwe. Pokazuje on tylko wycinek prawdy, w tym wypadku dotyczącej być może tylko 1% chorób wywołanych przez promieniowanie, ale nadal prawdy.
Ja po prostu podszedłem do tego w ten sposób, że mutacje na zdjęciach są wynikiem skażenia.
Ale być może właśnie Twoja wersja jest prawdziwa, wtedy faktycznie ten reportaż mocno by stracił w moich oczach