Odchodzisz od tematu.

Ja nie muszę niczego udowadniać, wyraziłem jedynie subiektywną opinię na temat reportażu. Mam takie prawo. Nie prowadzę dochodzenia, więc nie będę cytował raportów, filmów dokumentalnych itp. Sprawdź chociażby w Wikipedii.

Odwrócę to pytanie: skąd wiesz, że prezentowane obrazy dzieci chorych psychicznie, niedorozwiniętych, czasami zdeformowanych mają związek z katastrofą w Czarnobylu? Moja opinia wywołała u ciebie ostrą reakcję i już chciałeś mnie pozbawiać człowieczeństwa - nota bene kompletnie bez związku z moimi wypowiedziami - pytam więc na jakiej podstawie.

Agencja taka jak Magnum powinna, według mojej skromnej opinii amatora od ptaszków, wnikać nieco głębiej w tematykę, a nie ślizgać się po powierzchni. Podjąć próbę oceny sytuacji przed wybuchem do stany dzisiejszego. Oszacować fatalny wpływ traktowania ludzi upośledzonych jak zwierzęta, sprawdzić co się dzieje z ludźmi żyjącymi poza sierocińcami, często w strefie gdzie ich być nie powinno. Wyczuć psychologiczne oddziaływanie skutków katastrofy. Reportaż dla mnie powinien przedstawiać obiektywnie sytuację, a nie ferować łatwych, a jakże dobrze się sprzedających wniosków na podstawie wizyty w szpitalu psychiatrycznym i na podstawie powszechnych przesądów.