Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: 350D+580ex

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie 350D+580ex

Witam!
    Ostanio na weselu robiłem zdjęcia moim canonikiem 350D z canonowska lampa 580ex i zauważyłem jakby zdjecia byly z lekka niedoswietlone i przyznam ze troche sie tym zmartwiłem,dopiero,gdy zrobiłem korekcję na +1-1,5 zdjęcia wychodziły w miare dobre,a jak jest u was też robicie korekcje w lampie?Wogóle to slyszałem ze lampy canonowskie mają tendencję do niedoświetlania?zgadzacie sie z tym?Jescze jedno pytanko, w niedziele mam robic zdjecia przyjmowanie komunii św. i tak caly czas sie zastanawiam czy lepiej bedzie robic fotki na cyfrze,czy jednak klisza bedzie pewniejsza?

Pozdrawiam
    30D+BG-E2 | 24-105 IS L | 580 EX
    400D+BG-E3 | Tamron 17-50 2.8

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Po to jest wlasnie FEC (flash exposure compensation)... Jak ktos lubi nieco jasniej albo tego wymagaja warunki (ciagle za ciemno na kazdej klatce) to sobie mozna podkrecic... Na komunii w gaszczu bieli to chyba fec bedzie bardzo potrzebny...

Ja mam praktycznie ciagle lampe (w body akurat, nie na lampie) i Av podkrecony +2/3 "bo lubie"...
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YaHoo
    Wogóle to slyszałem ze lampy canonowskie mają tendencję do niedoświetlania?zgadzacie sie z tym?
    Nie, kazdy ma troszke inny gust, ja np lubie lekko niedoswietlone a przy tym nie mam obawy ze przypale.
    Po to jest korekta sily blysku flesza i korekta ekspozycji (albo tryb M) by ustawiac aparat tak jak sie lubi a nie zdawac sie w pelni na automat.
    Automaty maja tylko pomagac a nie wyreczac. A jak i kiedy korygowac? Tego naucza cie ksiazki i doswiadczenie (wlasne albo kolegow po fachu) , bo nie ma automatow doskonalych.

Jescze jedno pytanko, w niedziele mam robic zdjecia przyjmowanie komunii św. i tak caly czas sie zastanawiam czy lepiej bedzie robic fotki na cyfrze,czy jednak klisza bedzie pewniejsza?
    RAW i bedziesz mial o wiele pewniejsze efekty, i ladniejsze, i bez ryzyka skopania filmu w labie - bo jesli juz cos skopiesz to sam przy obrobce RAW ale zawsze bedziesz mogl od nowa sprobowac obrobic.

Uprawnienia umieszczania postów