Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Czy ktos posiada wiedze na temat......

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Bajor Zobacz posta
    A może to jednak założyciel wątku źle sformatował kartę? Sam przyznał, że nie jest pewien.
    Dokladnie przy czym autor sam napisal ze sprzedawca poprosil go o zwrot aparatu a nie obiektywu.

Przepraszam, ale nie rozumiem, na czym ta sztuczka miałaby polegać. Sprzedawca sam chciał się oszukać?
    Nie. Pomyslalem ze sprzedawca nie mial zestawu (to kluczowe slowo) z 18-55 ale mial z 17-85. Postanowil wiec zamienic obiektywy zeby sprzedac to co klient zamowil droga internetowa.

Zaskoczę Cię, wiem. Powiedz to założycielowi wątku. Ja sprzęt rozpakowywałem i sprawdzałem u sprzedawcy w domu.
    No i tak nalezy postepowac

Właśnie jestem po rozmowie tel. z rzecznikiem praw konsumenta.
    Jest tak. Jeżeli umowa sprzedaży(paragon, umowa ustna też) dotyczyła innej rzeczy niż kupujący otrzymał i jest to rzecz droższa, dodatkowo sprzedawca żąda zwrotu tej rzeczy. To kupujący ma obowiązek to zwrócić(na koszt sprzedawcy). Kupujący wzbogacił się kosztem błędu sprzedawcy(pomijam to jak się zachowywał względem kupującego i inne teorie dotyczące oszustwa). W przeciwnym wypadku sprzedawca może wystąpić na drogę sądową z art. 286. § 1.
    O i o to wlasnie mi chodzilo. Trzeba zwrocic ale w zyciu nie na wlasny koszt. Jeszcze zeby jechac do sklepu naprawiac ich pomylke .. kpiny normalnie. Z pocalowaniem w reke powinien przyjechac ich przedstawiciel i jeszcze jakis drobiazg przywiezc w prezencie. Tak sie to powinno odbyc w cywilizowanym kraju.

Pozdrawiam
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Właśnie jestem po rozmowie tel. z rzecznikiem praw konsumenta.
    Jest tak. Jeżeli umowa sprzedaży(paragon, umowa ustna też) dotyczyła innej rzeczy niż kupujący otrzymał i jest to rzecz droższa, dodatkowo sprzedawca żąda zwrotu tej rzeczy. To kupujący ma obowiązek to zwrócić(na koszt sprzedawcy). Kupujący wzbogacił się kosztem błędu sprzedawcy(pomijam to jak się zachowywał względem kupującego i inne teorie dotyczące oszustwa). W przeciwnym wypadku sprzedawca może wystąpić na drogę sądową z art. 286. § 1..
    dwóch rzeczników - dwie opinie
    to mi się podoba
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Marcin Bajor
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    dwóch rzeczników - dwie opinie
    to mi się podoba
    Jaką Twój podał podstawę prawną?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Jaką Twój podał podstawę prawną?
    akurat tym sobie nie zawracałem głowy.
    Ale nie brał pod uwagę tego że sklep mógłby zrzucić winę na kupującego za pomyłkę sprzedawcy. Bo do tego by się to sprowadziło.
    Ciekawe jak sąd by coś takiego załatwił. Wątpię żeby nakazał zwrot lub ukarał kupującego za niedopełnienie obowiązku przez sprzedającego.
    Piszemy tu o pomyłce a ja uważam że to niedopełnienie obowiązku.

No i żeby nie było wesoło o twórcy wątku też nie mam najlepszego zdania jeżeli przyszedł do sklepu kupił coś i dopiero w domu sprawdził co kupił mimo iż zauważył że pudełko jest otwarte. To mnie dziwi i nie widzę logicznego wyjasnienia. Pospiech? zaufanie dosprzedawcy?
    Ponieważ mam zły charakter mógłbym zaryzykować domysł: kupujący widział co sprzedawca mu dał w pudełku, zauważył inny (lepszy) obiektyw i szybciutko poszedł do domu. Teraz obawia się czy przypadkiem jego poczynania nie sprowadzą na niego kłopotów - bo sprzedawca upomniał się ? Nie twierdzę że tak było i z góry przepraszam ale mam taką naturę szukania dziury w całym
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Marcin Bajor
    Guest

Domyślnie

akurat tym sobie nie zawracałem głowy.
    Wydaje mi się, że powinieneś.
    Ale nie brał pod uwagę tego że sklep mógłby zrzucić winę na kupującego za pomyłkę sprzedawcy. Bo do tego by się to sprowadziło.
    Ciekawe jak sąd by coś takiego załatwił. Wątpię żeby nakazał zwrot lub ukarał kupującego za niedopełnienie obowiązku przez sprzedającego.
    Piszemy tu o pomyłce a ja uważam że to niedopełnienie obowiązku.
    Wina za wydanie złego towaru leży po stronie sprzedawcy. Kupujący może zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej za to, że mimo prośby ze strony sprzedającego nie zwrócił błędnie wydanego towaru. Działa więc świadomie w celu osiągnięcia korzyści majątkowej(http://www.poradaprawna.pl/index_pyt...zycja&id=24739) poprzez zaniechanie zwrotu tego towaru(na koszt sprzedawcy, jak już wspomniałem).

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

oddac i zyskac przychylnosc sprzedawcy i moze na przyszlosc jakies znizki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak.
    Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    oddac i zyskac przychylnosc sprzedawcy i moze na przyszlosc jakies znizki
    I to jest to czym powinien się kierować przy podejmowaniu decyzji: oddać czy nie? Nie zgodność z prawem, nie zgodność z sumieniem.

Domyślnie

z jednej strony za takie zachowanie sprzedawcy to powinna być kara dla niego a po drugie chce aparatu to nalezy mu przynieśc aparat (a nie obiektyw) i to moze być bez pudła itp.. bo chce sam aparat zreszta pudło można było zniszczyć bo po co ono nam.. ciekawe jak by na to zareagował sprzedawca.., zresztą uważam ze jeśli zauważył błąd powinien zadzwonić przeprosic kupującego za pomyłkę wyjaśnić co się stało itp.. i prosić!! o to czy może przyjechac po sprzęt aby go wymienić i nawet sam powinien zaproponować ze w ramach przeprosin za pomyłke i całe zamieszanie (lub za zwrot obiektywu (całego zestawu)) oferują mu jakąs kartę albo coś.. (powiedzmy w granicach tych 10% różnicy.

PS z tego co wyczytałem to sprzedawca dał cały karton inny (a nie tylko obiektyw) wiec pisanie ze próbował podmienic coś to bzdura..

a i w takiej sytuacji sprzedawca powinien na kolanach ze slużalczym głosem dzwonić a nie żądać!!..
    Bo powiem szczeże ja na takie zadanie bym powiedziała NARA!! ale na grzeczną prośbe z ewentualną rekompensatą (w przypadku kiepskiej obslugi) lub bez rekompensaty (w przypadku profesjonalnej obsługi) bym oddał sprzęt.. (a w opisie jak tu to napewno bym niepofatygował sie tam)
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

m-o
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez walles1 Zobacz posta
    Generalnie jestem osoba uczciwa i gdybym zostal potraktowany jakos normalnie to nie zastanawialbym sie nad tym tylko zaniosl obiektyw do sklepu. Ale pan pewnie pomyslal ze skoro mam inny akcent i musze go poprosic zeby wybelkotal jeszcze raz to co tam sobie powiedzial pod nosem, to moze mnie traktowac jak gorszego. Mam ochote ukarac pana sprzedawce, dlatego postanowilem ze nie oddam im obiektywu.
    ja widzę, ze to nie problem fotograficzny, ale moralny 'generalnie jestem uczciwą osobą' brzmi jak 'jestem trochę w ciąży', albo jestes, albo nie i już, uczciwy nie zastanawiałby się nad tym co pan pomyślał i jaki akcent rozpoznał, ale poszedłby od razu do sklepu po tym jak się zorientowął jaki był błąd, a Ty liczysz na bezkarnosć pytając co Ci mogą zrobić... i jeszcze szukasz usprawiedliwienia na forum

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Zadzwoń i powiedz, żeby sobie sam przyszedł bo Ciebie nogi bolą

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów