Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: Czy warto kupić Canona 40D?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    40 ma w ustawieniach profili (jak pisał arturs) między innymi opcje STANDARD i NEUTRAL. Trzeba wybrac standard - to wyostrza o 4 działki. Neutral wszystko ma na "zero" i wydaje się by mydlane.
    40D ma również w opcjach fotografowanie w formacie RAW. Co szczerze polecam .

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Vitez
    "szczerze" używam RAWów.
    ale przyznasz, że jeśli sporo fotek robimy (my-początkujący, ale nie tylko :-)) "na szybko" i "u cioci, na imieninach" tudzież wizyta u teściów :-( , to czasem warto, żeby tego typu fotki już były podostrzone na poziomie aparatu.
    Ja osobiście strasznie bym sie zmarszczył widząc moja teściową w fotoszopie :-)
    pozdrawiam
    piotr

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

4Trzeba wybrac standard - to wyostrza o 4 działki.
    Gwoli ścisłości, Standard ma standardowo ustawione wyostrzenie na 3 nie na 4, na 4 ma Landscape.

Aczkolwiek najlepiej skorzystać z podpowiedzi kolegi Viteza powyżej
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale przyznasz, że jeśli sporo fotek robimy (my-początkujący, ale nie tylko :-)) "na szybko" i "u cioci, na imieninach" tudzież wizyta u teściów :-( , to czasem warto, żeby tego typu fotki już były podostrzone na poziomie aparatu.
    To przypadek szczególny. A pisałeś jakoś tak ogólnie. Ja tam na stałe mam ustawiony Portrait i w razie potrzeby pstrykam RAW+JPG, bardzo rzadko sam JPG.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Gwoli ścisłości, Standard ma standardowo ustawione wyostrzenie na 3 nie na 4, na 4 ma Landscape.

Aczkolwiek najlepiej skorzystać z podpowiedzi kolegi Viteza powyżej
    Fakt - przepraszam za pomyłkę. rozpędziłem się, a temat teściowej mnie rozproszył ;-)

Domyślnie

40-tki nie posiadam. Ale gdy pierwszy raz zobaczyłem aparat zdziwiłem się fatalnym monitorkiem. Bardzo "zaniebieszcza". czernie z rzeczywistości na zdjęciu na tym monitorze odpowiadają zupełnie innym kolorom (najczęsciej niebieskiemu). Jest ciut szybszy od 30d.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A-la-N Zobacz posta
    40-tki nie posiadam. Ale gdy pierwszy raz zobaczyłem aparat zdziwiłem się fatalnym monitorkiem. Bardzo "zaniebieszcza". czernie z rzeczywistości na zdjęciu na tym monitorze odpowiadają zupełnie innym kolorom (najczęsciej niebieskiemu). Jest ciut szybszy od 30d.
    dziwne bo ja czegoś takiego nie zauważyłem.
    Zdjęć czarnych - łącznie z czarnym niebem mam sporo. Te na których nocne niebo powinno mieć czerwony zafarb mają taki (łuna nad miastem), te na których powinno być wszystko czarne - czarne są. Jak źle ustawisz balans bieli to czarny czarnym nie bedzie tak samo jak każdy inny kolor i tu doszukiwałbym się widzianych przez ciebie niebieskości.

coś widziałeś, coś ci się wydawało, wpisujesz się w częstą, inemądrą, praktykę pisania o czymś czego nie używasz.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przesiadłem się w Listopadzie 2007 z Nikona D200 na Canona 40D i jestem zadowolony.W D200 najbardziej przeszkadzał mi szum na wyższych czułościach z których często korzystam.W 40 D nie ma tego problemu.Fajna maszynka-ja jestem zadowolony i nie żałuję zamiany.
    ------------Canon 5 D Mark III-----------------------------------------
    www.kubis.fotoprzyroda.pl

------------------------------------------------------

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Jedyna wada to ten nieszczesny telewizor z tylu. Porazka. Nie chodzi tylko o wielkosc, ale i o kontrast, kolory. Tu sie canon nie popisal. Co do tych mydlanych fotek, to powiem szczerze ze nie zauwazylem, ale moze temu ze robie tylko w rawach. Czasami trzeba podostrzyc, ale zeby odrazu mydlo??
    5DmkII | 5D | 40D | 15 2.8 karpik | 35 1.4 L | 50 1.4 | 85 1.2 L | 70-200 2.8 IS L | 580 EX II | blog

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie miałem 40d zbyt długo ale ten monitorek jak dla mnie jest całkiem przyzwoity. Nie jest to może Brawia ale to aparat, a nie telewizor. Nawet w LV zupełnie wystarcza.
    Jak dla mnie 40D ma jedną zasadniczą wadę - w trybach silent brak AF-a. To mnie pokonało szczerze powiedziawszy. Jest cichy jak diabli - dla mnie marzenie tylko co z tego .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów