Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Czy warto kupić Canona 40D?

Domyślnie Czy warto kupić Canona 40D?

Witam wszystkich na początku!

Chciałbym się poradzić kogoś mądrego odnośnie Canona 40D

Po pierwsze: spotkałem się z kilkoma opiniami że jest to sprzęt z bardzo dużą ilością wad fabrycznych. Że system czyszczenia matrycy w ogóle nie działa itp. itd.

Po drugie: mam starego Canona A-1 z 1979 i parę dobrych do niego szkieł a na allegro znalazłem pierścienie umożliwiające podłączenie obiektywów ze starym bagnetem, do EOS'ów. Warto się bawić w takie podpinanie, czy groźba uszkodzenia lustra jest realna?

dzięki

Coś już napisał Awatar LepP
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toomy Zobacz posta
    Warto się bawić w takie podpinanie, czy groźba uszkodzenia lustra jest realna?
    Nie wiem skąd ta opinia. Podpinać porzejściówki EOS/FD nie warto, bo niestety dostępne na rynku sa słabej jakości. Bardzo dużo traci sie na ostrosci i pewnie nie tylko ale tego nie jestem w stanie sprawdzić.

Codo 40d to bardzo dobry aparat, oczywiście w swojej klasie.
    LepP
    5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też się dziwie skąd masz takie opinie. Wśród osób, które go mają to wszyscy chwalą 40D dobry sprzęt - sam myślę o jego kupnie.

Odnośnie przejściówek to jest tak: "jeśli musisz".
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uzależniony

Domyślnie

!

Po pierwsze: spotkałem się z kilkoma opiniami że jest to sprzęt z bardzo dużą ilością wad fabrycznych. Że system czyszczenia matrycy w ogóle nie działa itp. itd.

dzięki
    nie jest to sprzęt z duża ilością wad fabrycznych, przynajmniej moja sztuka jest ok. System czyszczenia matrycy nieżle sobie radzi itp.itd.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam wszystkich na początku!
    Chciałbym się poradzić kogoś mądrego odnośnie Canona 40D...
    Poszukaj sobie kogoś z 40D i się trochę pobaw tym aparatem, będziesz miał własną opinię. (np. na spotkaniach organizowanych w ramach tego forum wszyscy bawią się cudzym sprzętem i poza aspektem towarzyskim jest to drugi z przyczynków ich organizowania).
    Zwróć uwagę że wiele internetowych skrajnie złych opinii jest pisanych przez ludzi, którzy przedmiotowy sprzęt to co najwyżej na oczy widzieli, a często znają wyłącznie z netowych specyfikacji i testów. Ja tam nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na 40D :-)
    A czyszczenie matrycy (lub sprzątaczka, jak kto woli ;-)) jest jak spryskiwacz w aucie: bardzo pomaga ale przednią szybę i tak co jakiś czas trzeba umyć ręcznie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

E tam do kitu ten 40D i pełen wad. A największa z nich jest ta, iż kawy nie robi.. a i do sklepu sam nie pójdzie. Ba nawet sam w plener nie pobiegnie a przecież to niby urzadzenie do robienia zdjęć. Te ostatnie robi dobre ale nie sam no i co mi po nich bez kawy oraz słodkiej zakąski (ze sklepu) do niej
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Domyślnie

Toomy jeśli chodzi o 40D to kupuj i się nie zastanawiaj. Jeśli wszystko będzie po mojej myśli to w przyszłym tygodniu będe jego właścicielem :-D
    Jeśli chodzi o obiektywy FD i przejściówke to warto, jeśli obiektywy które masz należa do udanych. Oczywiście gorzej będą sie sprawować niż na analogu. Zerknij tutaj http://www.fotoprzyroda.com.pl/viewtopic.php?t=3411 Kowaliki zrobione obiektywem FD podpiętym za pomocą przejściówki dosępnej na allegro.

BorysKP
    Guest

Domyślnie 40d

Kupuj śmiało. Właśnie przesiadłem się z 400D na 40D i muszę przyznać, że różnica jest znaczna. Nie napisałeś co jeszcze ewentualnie bierzesz pod uwagę, ale jeśli wybierasz w tej klasie to polecam!

Domyślnie

Dzięki
    Zigi, trochę mnie zniechęciłeś ;P

Borys, myślałem o 400 właśnie, ale wolałbym coś porządniejszego

Soviet dzięki za stronkę

McGyver będę "filował" na zjazd

Teraz to się zastanawiam czy w Stanach kupić czy w Kraju bo różnica 1,1 tys. pln.

Kupował ktoś może za oceanem?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kupowanie korpusu za oceanem jak się tam nie mieszka i nie bywa to ryzyko - jak dla mnie, obiektywu ujdzie, ale nie korpusu.

Kupując za oceanem dostajesz towar który ma gwarancję amerykańską - tak więc w Canon Polska ani w Canon Europe nie naprawią Ci tego sprzętu. Musisz go wysyłać do USA.

Moja zasada: Body w Polsce, Szkła w USA
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów